Etsintäohjeet

Kissa kateissa

KOKEMUSPERÄINEN ETSINTÄOHJE

ILMOITTELU

Jos ilmoitat fb:ssä, pyydä kaikki havainnot puhelimeen. (Syy: Myös kissanvihaajat lukevat ilmoituksia)

Älä kerro rotukissan rotua, eikä minkään kissan karkaamisosoitetta, kun tiedotat katoamisesta. Ilmoita paikkakunta, kaupunginosa  tai kylä, katoamispäivä, eläinlaji ja onko kissa steriloitu sekä laita ilmoitukseen myös kuva ja puhelinnumero.

Ilmoita kissan tuntomerkit ja yhteystietosi kunnan löytöeläintarhaan.  On hyvä samalla tiedustella miten kauan ilmoitus on voimassa. Ilmoita myös naapurikuntiin, jos asut kunnan rajalla tai usean kunnan risteyksessä. Muista, ettei kaikilla löytöeläintarhoilla ole sirunlukijaa. 

Jaa kuvailmoituksia, joissa kerrotaan katoamisalue, ja puhelinnumero, mutta ei tarkkaa katoamisosoitetta. 

VASTAA PUHELUIHIN JA LAITA PUHELIMEEN KOPUTUS! Havainnontekijästä / talteenottajasta on turhauttavaa soitella numeroon, joka on jatkuvasti varattuna!!  Jos ilmoitat Facebookissa, pyydä havainnot puhelimeesi jotta havaintopaikka pysyy rauhoitettuna ja karkuri saattaa olla siellä vielä, kun menet itse sinne.

Kun kissa on kadonnut, eikä se tule kutsumalla takaisin, jätä kotipihalle, kerrostalossa yön ajaksi alimman parvekkeen alle:

- kissan oma puhdistamaton VESSA ilman kantta (= kissan omaa reviiriä)
- kissan peti tai petivaate, sekä kissanomistajan pesemätön t-paita tms.
- ruokaa, joka kesällä peitetään kärpästen varalta ohuella kankaalla. 
- kesällä myös vettä
- kissan leluja

Kissa saattaa käydä aika ajoin kotipihalla, ellei se ole lukinnut itseään jonkun vajaan tai autotalliin.  

-------------------------------------------------------------------------

LISÄOHJEITA
 

Jos mahdollista, JÄTÄ varmuudeksi kuistin ovi auki. Tällöin ruoka ja peti pidetäänn kuistille. Sisäovi varkaiden varalta lukkoon!  Kissan hiekkalaatikon pitää olla paikassa, josta haju kulkee kissan nenään.

Kissa voi hyvinkin ilmaantua karkaamispaikkaan, johon on jätetty jotain tuoksuvaa kalaruokaa. Esimerkiksi tonnikalaa.
Siellä voidaan myös kuumentaa grillillä kalaa, jotta tuoksu leviää lähiympäristöön. Älä jätä grilliä vahtimatta! 

Etsiminen aloitetaan heti. Kuulostele etsiessäsi mahdollista rapinaa, maukunaa jne. Aika ajoin kannattaa myös kutsua kissaa ja jos kissalla on lelu, josta lähtee ääni, kilisyttele / vinguttele sitä...Liikenteen tauottua, kissa saattaa liikuskella ja poistua piilostaan.

Karannut steriloitu kissa pysyttelee yleensä karkaamispaikan lähituntumassa, mutta poikkeus vahvistaa tässäkin tapauksessa säännön. Steriloimaton saattaa ottaa hyvinkin ison reviirin, Myös vieras kissa tai koira saattaa karkoittaa kissan pois kotipiiristä. Ellei heti etsitä riittävästi, saattaa maisemaa vaihtamaan joutunut kissa liikkua ruuan perässä jopa kilometrien päähän. Mieluiten kissat liikkuvat yöaikaan. Jaa kuvailmoituksia samalla, kun etsit kissaa.

ÄLÄ mainosta saamiasi havaintotietoja netissä.
Koko Suomen ei tarvitse tietää, eikä kaveripiirinkään, mistä on saatu havainto. Eikä etenkään kissanvihaajien.  
Havaintopaikalle lähdetään mahdollsimman pian. 

TUTKI
- Jätekatokset, jäteastioiden aluset
- parkissa olevien autojen aluset (kissa menee lämmittelemään autojen alle talvella, etenkin auton, jolla on vastikään ajettu
- Muut lähipiilopaikat.
- Vajat, lukitutkin kannattaa tutkia jo karkaamispäivänä, myöhemmin päivittäin. Miksi lukitut? Kissa voi vilahtaa jalkojen ohi huomaamatta.

- Kerrostalossa pyöräkellarit ja vastaavat. 

Huomioi, että kissa voi lymytä ihan hiljaa piilossa. Se voi myös uteliaisuuttaan hypätä avoimesta autonovesta sisälle ja joutua sinne, missä auton ovi jossain vaiheessa jää taas auki. Kissat ovat kulkeneet myös autojen moottoritiloissa väärille seuduille. 

Moni kissa on ilmestynyt esille, kun sitä on kutsuttu tavalla, jolla sitä muulloinkin kutsutaan luo. Niinkin voi käytä, että kissa löytyy myöhemmin paikasta, joka on tutkittu monesti aiemmin. Joku on ollut jopa lukitussa vajassa, jonne ei pitäisi päästä sisälle. Kissa voi löytyä, kun etsitään valjaissa olevalla kissakaverilla, tai kissalle tutulla koiralla. Kissa- ja koirakaverietsintää kannattaa tehdä valoisalla ellei kateissa oleva ole tottunut otsalamppuun tai taskulamppuun. Sisäkissa harvoin on.

Tarkkaile pihapiirin ja ympäristön puita, josko kissa olisi kavunnut puunoksalle.

Mitä enemmän karkaamisesta kuluu aikaa, sitä varovaisempi on oltava, ettei pelästytetä kissaa. KISSA LIIKKUU MIELELLÄÄN YÖAIKAAN. Yöllä esijä kuulee myös naukunan parhaiten.

Ellei kissa löydy, mutta havaintoja alkaa tulla kuitenkin, kannattaa viedä ruokaa havaintopaikalle useisiin piilopisteisiin ja yrittää vaikka loukuttaa kissa siellä jos paikka on turvallinen, ennen kuin kissa vaihtaa maisemaa. Vähemmäni turvallisessakin paikassa voi loukuttaa, kun vahditaan autosta käsin loukkua.

- Voidaan myös tehdä havaintopaikalta turvallista raittia jälki kotiin siten, että sukkahousun sukkaan, tai jopa kumpaankin sukkaan, laitetaan voimakastuoksuista ruokaa, esim. purkkisardiinia, tai öljytonnikalaa. Sukkahousua vedetään suuntaan, johon kissan halutaan tulevan, siten, että sukkahousu "kulkee" kävelijän rinnalla, eikä peitä kävelyjälkiä.

Tehoilmoittelu !
- Tärkeää on ilmoitella kadonneesta riittävästi, eli ns. laputtaa. Kissan nimeä ei laiteta katoamislappuihin, kissa EHKÄ pelästyy, jos vieras kutsuu sitä nimeltä. Rohkeakin kissa kohtaa karkureissulla asioita, jotka tekevät sen araksi.

Palkkio löytymiseen johtavasta havainnosta kannattaa luvata.

EI RIITÄ, ETTÄ ON VIETY ILMOITUS LÄHIKAUPAN TAULULLE vaan
- Kuvallisia katoamisilmoituksia laitetaan karkaamisalueen kerrostalorappuihin ja omakotitalojen postilaatikoihin.
- Huomioi myös lähikaupat, lastentarhat, koulut, kirjasto ym. julkiset paikat, joissa on ilmoitustaulu.
- Ellei havaintoja saada, ilmoittelualuetta laajennetaan, lehti-ilmoittelua unohtamatta.

KISSAN HOUKUTTELU
- Kissaa kutsutaan tutulla kutsunnalla, jotta se tulisi takaisin.
-  Nykyaikainen kännykänomistaja voi kokeilla ilmestyykö  pakoileva kissa piilostaan, kun sille "soitetaan" You Tubesta "kissa puhuu" -videota.  Keinoa voi käyttää vain itsevarmalle kissalle. Videolla punainen kissa rähisee mustavalkoiselle kissalle. Eivät kuitenkaan ota yhteen. You Tubesta voi löytyä muitakin kissan kutsuvideoita. 
- Jos kissa näyttäytyy, mutta ei anna  kiinni, kiinnitetään sen huomio vetämällä maassa esim. huivia, talutushihnaa, tai mitä tahansa sattuu olemaan saatavilla. Voidaan myös kierittää käpyä, vetää risua, pitkää ruohoa, rapsutella maata, mennä maahan makuulle kunhan ei pelästytetä kissaa muualle.

- Kissaa voi myös houkutella ruualla, (jota tuskin sattuu olemaan karkaamishetkellä mukana!)
- Ellei kissa näyttäydy, tai se ei antaudu kiinni, yritetään saada joku tuomaan paikalle kissanruokaa ja vettä. Jos tuoja on perheenjäsen, hän voi samalla tuoda karkaamispaikalle kissan makuualustan. Muussa tapauksessa paikalle jätetään omistajan vaate, ellei sinne voida jäädä passiin.
- Kaupungeissa kissat pakoilevat vanhojen talojen kivijaloissa ja kerrostalojen jätekatosten alla. Pihalla voi olla nähdäksesi myös mitä muita piiloja. Kissa saattaa huomenna olla piilossa, joka tänään tutkittiin ja jossa se ei silloin ollut.
- Myös loukuttamisen mahdollisuus kannattaa huomioida.

HAJUJÄLKIEN TEKEMINEN

- MUISTA SEURATA INTERNETIN TALTEENOTETTUJA. Mm. karkurit-sivujen yläpalkissa on Löytöeläintarhat josta löytyy talteenottopaikkojen kotisivuja.

JOS KISSA ON LÖYTYESSÄÄN HEIKOSSA KUNNOSSA

se pitää viedä HETI kantokopassa nesteytykseen. Joka kunnalla on myös yöaikaan eläinlääkäripäivystys. Joillakin päivystys toimii naapurikunnan puolella.
Minkäänlaista loihäätöä ei kissalle voi antaa ennen kuin sen kunto on kohentunut

LISÄTIETOJA:

Karkurikissat ja karkurikoirat ovat livahtaneet salaa ihmisten koteihin, kun omistajat ovat kuljettaneet tavaraa autoonsa ennen matkalle lähtöä. Kissoja on livahtanut myös naapureiden autotalleihin, naapurin vintille, pannuhuoneeseen, autojen konepeltien alle, naapurin parvekkeelle, kerrostalojen pyöräkellareihin jne ! Turussa kissa oli livahtanut seinäntausnaapurin asuntoon ja löytyi sattumoisin oltuaan pari päivää kateissa. Asunnossa oli omakin kissa, jonka ruokahalu näytti lisääntyneen salaperäisesti.

Esimerkkitapaus (yksi lukuisista) tämän ohjeen lopussa.

Palkkio löytymiseen johtavasta havainnosta poikii yleensä vihjeitä, vääriäkin, mutta jokainen kannattaa tarkastaa. Jos kissa on huomannut miten mukavaa on olla vapaudessa, se ei tule luo, eikä välttämättä näyttäydy omistajalle. Ajoissa loukku havaintopaikalle, jos paikka on turvallinen.

Lisäohjeita
Jämsässä jätettiin kadonneelle kissalle heti karkaamispaikan lähelle loukku ruokineen. Kissa meni 10 päivän päästä loukkuun ilman, että siitä oli saatu kertaakaan havaintoa. Ruokaa vaihdettiin päivittäin. Kuivamuona ei oikein houkuttele, koska se ei tuoksu riittävän pitkälle.

Kissat eivät kaihda loukkuja yhtä lailla kuin useimmat koirat. Tuore silakka tai muu kissan lempiruoka loukun perällä on hyvä houkute. Loukkua ei tarvitse kissaa varten "koekäyttää", vaan sen voi laittaa heti laukaisuvalmiiksi kunhan ruoka on sijoitettu oikein, ettei se loukkaa itseään loukun lauetessa. Metalliloukku kannattaa peittää tutuntuoksuisella vaatteella.

Loukkujen käytössä kannattaa olla järkevä; loukkua ei saa jättää kissanvihaajien saataville. Tarvittaessa loukkua vaihditaan koko ajan.

Kun kissaa etsitään, apuna kannattaa käyttää myös tuttua kaverikoiraa tai kaverikissaa. Etsijäkissaa pidetään valjaissa ja koiraa hihnassa, ettei etsijäkin katoa. Kissaa ei etsitä koiralla ellei se ole koiriin tottunut.

Jos kissa on kadonnut hoitopaikasta, mökiltä tai omakotitalosta, sitä varten pidetään pihalla ruokaa. Onpa joku pitänyt ruokaa eteisessäkin, ja kun kissa on tullut avoimesta ovesta syömään on ovi laitettu kiinni ja saatu kissa talteen. Kissaminttuakin voi käyttää menestyksellisesti houkuttelemaan kissa havaintopaikalta kotiin tai loukkuun.

Kissaan pätee sama kuin koiraan. Sitä ei saa ajaa takaa vaan se pitää houkutella luo mairittelemalla. Myös kissa on perso hyväntuoksuiselle ruoalle, joten ruokaa voi käyttää houkuttimena.
Kissa ei karkumatkallakaan unohda leikkimistä. Kissaa etsiessä kannattaa pitää taskussa narua, johon on kiinnitetty kissalelu. Hätätilassa pelkän narun maassa vetäminen riittää. Kun kissa on lähellä, siihen tartutaan lujaa kiinni - mieluummin muualta kuin hännästä. Omia kasvoja kannattaa varoa - karkurikissa on kiinniottaessa raapinut jopa omistajansa kädet naarmuille.

Sitkeys palkitaan. Älä siis luovuta. Seuraa jatkuvasti talteenotto –ilmoituksia ja pidä yhteyttä löytöeläintarhaan. Toimita myös kadonneen kuva sinne.

Kun karkuri on löytynyt, viekää se eläinlääkäriin, jos se oli pitkään reissussa. Kuntouduttuaan kissa tarvitsee ainakin sisäloishäädön, vaikka muuten olisikin ok. Jos se on löytynyt paikasta, jossa se ei ole saanut ruokaa ja vettä, se pitää kiikuttaa välittömästi tiputukseen !!! Sitä ei saa alkaa itse juottamaan ja syöttämään!

Kadonneen löytymisestä tiedotetaan samoihin paikkoihin, joihin katoaminen ilmoitettiin ja kaikki poistetaan kaikki katoamisilmoitukset.

Esimerkkitapaus:

Vantaan Nikinmäestä katosi leikattu hoidossa ollut tyttökissa kesällä 2007. Jonkin ajan kuluttua oli noin viiden kilometrin päähän ilmestynyt irtokissa, jota kissan kadottaneen naisehenkilön serkku ruokki toista vuotta kunnes sai joulukuussa 2008 kissan kiinni ja toimitti Löytöeläintaloon Viikkiin.

Kissan kadottaja tiesi serkkunsa ruokkineen useita kuukausia irtokissaa, mutta kummallekaan ei juolahtanut mieleen, että ruokintapaikalla käynyt kissa oli Nikinmäestä karannut. Ilmeisesti naiset luulivat, ettei kissa meninisi niin etäälle, joten sinne ei jaettu edes katoamislappuja.

Kissan omistaja ja kadottaja olivat helpottuneita, kun kissa saatiin vihdoinkin takaisin kotiin. Yhtään havaintoilmoitusta siitä ei koko aiakana tullut.

Kadonnut kissa löytyi lehti-ilmoituksella

Korkealta hypännyt kissa

Vieraalla seudulla kadonnut kissa

 


Koirat

Kissat

Muut eläimet

Muita ohjeita

Lisäohjeita