Etsintäohjeet

Iäkkään koiran etsiminen

Jos iäkäs, ajoittain dementian vaivaama, tai muuten huonokuntoinen koira saa hetkellisen voimanpuuskan ja lähtee paahtamaan omatoimisesti jonnekin, voi sitä olla vaikea löytää. Ellei koira lähde jahtaamaan jotain eläintä, se valitsee ainakin alkuvaiheessa helppokulkuisen tien.

Kun satunnainen voimanpuuska menee ohi ja koira väsyy tai tulee muuten huonovointiseksi, mutta voimat vielä hiukan kantavat, se etsiytyy vaistomaisesti syrjään polulta puunoksien alle tai muuhun suojaan, ja jää sinne lepäämään.

Joku koira on tunkenut itsensä jopa pajukkoon, josta se ei ole päässyt pois. Muuan koira oli pudonnut ojaan. Eläkkeellä ollut opaskoira ehti olla päivän kateissa. Vanhus löytyi melko läheltä kesämökkiä heti, kun etsintää laajennettiin tutun lenkkipolun ympäristöön. Koira oli poikennut tavalliselta lenkkipolulta noin 20 metrin päähän ja jäänyt jaloistaan jumiin kivenkoloon, jossa oli vettä. Se löytyi ajoissa ja saatiin irroitettua kolosta ehjänä. Tapaus sattui 2015 elokuussa Saarijärvellä. 

Vanha koira yrittää irrottautua jumista, jolloin se väsähtää, ei jaksa edes haukkua tai vinkua.  Se pitäisi löytää silmästä silmään. Apuna voi käyttää kaverikoiraa. Kiltti vieraskin koira voi olla avuksi, koska väsähtänyt koira ei lähde kiertämään vieraan koiran edellä kehää tai vaihda kokonaan maisemaa, kuten hyväkuntoinen koira usein tekee.

Jos iäkästä koiraa lähdetään jäljittämään etsijäkoiralla, kannattaa tuttujen ihmisten etsiä koiraa metri metriltä sen jälkeen,, kun etsijäkoira on merkannut alueen jolla vanhus on. Ei siis jäädä esimerkiksi vain grillaamaan kohtaan, jonne etsijäkoira vie, vaan joku yksi voi grillata ja muut koiralle tutut ihmiset haravoivat aluetta.  Kaverikoira olisi siinä tilanteessa hyvä ottaa mukaan etsimään. Se pidetään koko etsinnän ajan hihnassa.

Sydänsairas iäkäs Rocky löytyi lehti-ilmoituksella

PerusohjeIta

 
 


Koirat

Kissat

Muut eläimet

Muita ohjeita

Lisäohjeita