Etsintäohjeet

Kadonneen koiran etsiminen

KOKEMUSPERÄINEN ETSINTÄOHJE

Useimmat karkuteillä olevat koirat palaavat karkaamispaikkaan tai ainakin sen lähelle, ellei matkalla satu estettä. Tästä syystä ei tarkkaa karkaamispaikkaa laiteta katoamisilmoituksiin, ettei sinn mene ihmisiä koirineen.  Sitä ei myöskään kerrota kysyjille, jotta tieto ei leviä.

Koska karkurikoiraa ei saa karkureissun ollessa ns. päällä kutsua, tärkeää kutsuntavälinettä näyttelee VINKULELU mikäli koira on sellaiseen tottunut. Jos vanha lelu on kateissa, uusi ajaa saman asian. Vinguttaa voi vain turvallisessa ympäristössä, ettei koira juokse auton alle. Lelua vingutetaan siihen tahtiin, kuin koira itse leikkisi sillä.

Vinkuleluun tottumaton koira ei reagoi vingutukseen ainakaan niin, että lelulla voisi kutsua koiraa. Moni koira on tottunut pilliin tai naksuttimeen.

Ellei karkuri lähtenyt riistan perään, se saattaa löytyä tutulta lenkkipolulta, juoksuisen nartun kotiportilta. Jopa vieraalla alueella karannut koira pysyttelee ainakin ensi alkuun katoamispaikkakunnalle, ellei se lähde riistan perään jollooin se voi lähteä kauaskin. Poikkeuksena lähialueella pysyttelemiseen ovat huskysukuiset koirat, jotka karkaavat uudesta kodista, samoin metsästyskoirat. Se ei kuitenkaan estä niitä palaamaan karkaamispaikan lähelle.

Koirankadottaja, laita puhelimeesi koputustoiminto.

ILMOITTELU

- Ilmoita karkaamisesta löytöeläintarhaan ellei soittoon vastata, jätä viestiennen kuin keskityt täysin esimiseen. Tai pyydä kaveria tekmään ilmoitukset. Kun ilmoituksia jaetaan nettiin, niihin laitetaan koiraa etsivän puhelinnumero, jotta havainnot saadaan etsijälle.

- Koiran nimeä ja karkaamisosoitetta ei kerrota ilmoituksissa. Facebook-ilmoituksissa havainnot pyydetään puhelinnumeroon
- Saatuja havaintoja kerrota ulkopuolisille.  Jos joku tekee havainnon yksin liikkuvasta koirasta tai saa houkuteltua sen kiinni, hän löytää netistä googlaamalla ilmoituksen, jossa on kadottajan puhelinnumero.
- Etenkin rajakunnissa on syytä informoida karkaamisesta HETI sekä 112 että metsästäjiä, ETTEI KÄVISI KUTEN KÄVI IMATRALLA, ETTÄ KARANNEET HUSKYT AMMUTTIIN VILLIKOIRINA. Alueen metsästysseuran saa tietää riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajalta (link is external).

HUOM. VASTA HANKITUSTA KARKURISTA ILMOITUS EDELLISELLE OMISTAJALLE, jonka kannattaa tulla ensi tilassa tutun kaverikoiran kanssa paikalle.

Vaikka karkurista saadaan havaintoja, ei sulje pois sitä, etteikö edellistä omistajaa ja kaverikoiraa tarvittaisi karkurin houkuttelemiseen!!!

Hoitokoiran karkaaminen ilmoitetaan omistajalle. Jos hän on Suomessa, kannattaa kertoa, että tuttu ihminen saa koiran paremmin haltuun kuin uusi tuttavuus, jolta koira karkasi.  Ulkomailta tuodun koiran karkaaminen ilmoitetaan yhdistykseen, jolta koira on hankittu.

KOIRAN HOUKUTTELU
- Maahan karkaamispaikan tuntumaan, polulta syrjään jätetään omistajan pesemätön vaate ja ruokaa.
- Vaate myös piiloon parkkipaikan reunaan, jos on tultu autolla. Kotipihalle, jos koira karkasi pihalta. Kerrostalossa vaate jätetään pari metriä ovesta seinän viereen. (Omistajan tuoksun jättäminen on  metsästäjiltä peritty keino, jota käytettiin ennen tutka-aikaa) Myös auton parkkipaikan reunaan jätetään omistajan vaate, jos ollaan muualla kuin kotona.
- Koiraa ei saa lähestyä tuttu ihminenkään
- Kaverikoiralla houkutellaan siten, että kaveri on pitkässä hihnassa tai liinassa ja päästetään karkurin lähelle
- Vinkulelulla kutsutaan, jos  koira on leluun tottunut. Tilanteen oltava turvallinen.
- Tutun auton käyntiläänellä kutsutaan niin että autolla ajetaan mateluvauhtia alueella, jotta koira ehtii tulla jos se kuulee auton äänen. Ovi avataan koiralle turvalliselta puolelta, mutta koiraa ei huudella ollenkaan.
- Käytä tuttua ruokakutsua. Eli jos ruokaa antaessa on käytetty aina määrättyä sanamuotoa, sillä voi jopa huudella koiraa, koska se tuo veden sen kielelle ja se saattaa tulla hyvinkin helposti luo.
- Herkuilla, jotka tuoksuvat. Esin. makkara ja broilerinliha
- Tutulla lauluäänella jos koira tykkää äänestäsi
- Rauhallisella jutustelulla niin, ettei katsota koiraa suoraan silmiin vaan mieluummin maahan

Etsiminen

ETSIKÄÄ RAUHALLISESTI AINOASTAAN TUTULLA PORUKALLA.  Ellei koiraa ala löytyä, jakakaa seuraavilla etsintäkerroilla kuvallisia katoamisilmoituksia! Kodinvaihtajakoiraa etsimään kutsutaan tuttu ihminen jonka mukana on koirakaveri entisestä kodista. 
Ellei koiraa vieläkään näy eikä kuulu, karkaamispaikalla GRILLATAAN. 

Ellei havaintopaikka ei ole kaukana, sieltä tehdään hajujälkiä turvallista reittiä kotiin. Jos havaintopaikka on kaukana, grillataan siellä. Tärkeää on, että karkaamispaikalla on kaiken aikaa omistajan tuoksu ja ruokaa, koska oma koira yrittää palata sinne. Hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa koira lähtee kotiin jonne on enemmän kuin kuusi kilometriä..

Vieraalla-alueella-karannut-koira

Vanhan koiran etsiminen

Paimenrotuisen karkurin houkuttelu herättämällä sen suojeluvaisto 

Kaverikoiralla etsiminen

Loukuttaminen   

PERUSTEELLISEMPI  ETSIMISOHJE

 


Koirat

Kissat

Muut eläimet

Muita ohjeita

Lisäohjeita