Juttu-makasiini

Kissojen leikkauskampanja

Eläinsuojeluyhdistys Rekku Rescue ry. järjestää kesän aikana paikallisten eläinlääkäreiden kanssa maatiaiskissojen leikkaus- sterilointeja. Alueet, joilla kampanja järjestetään ovat  Pohjois-Karjala, Keski-Karjala, Etelä-Savo, Sotkamo ja Sastamala.

KIssoja leikataan sopimuksen mukaan. Kissan tulee painaa vähintään 1,2 kg, Kissan tulee olla vähintään 4 kuukauden ikäinen.yläikärajaa ei ole. Myös varhaissteriloinnit!

Leikkauskampanja on voimassa toistaiseksi ja se on kohdennettu kissastaan hyvin huolehtiville ihmisille. Rekku Rescue tukee kissaomistajia leikkaushinnoissa. Omistajalta veloitetaan kastraatiosta 25 euroa ja steriloinnista 40-45 euroa, lopun maksaa yhdistys. Hintoihin sisältyy mikrosiru, joka rekisteröidään Kissaliittoon.

Kouvulassa pidetään pienimuotoinen leikkauspäivä maatiaismirreille ja -kolleille sunnuntaina 9.7.2017. Järjestäjinä Rekku Rescue, Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistys ja eläinlääkäri Satu Olkkonen.


Rusakkovaavit

Eksyneen ja hylätyn oloinen rusakonpoikanen on lähes aina ihan ok, kunnes ihminen menee ja "pelastaa" sen.


Rusakko ei menesty vankina

Muistakaa että emo käy vain kerran vuorokaudessa syöttämässä poikasensa, jotka on yleensä ripoteltu ympäriinsä, kauaksikin toisistaan poikasten turvallisuuden vuoksi. Emo ei tule syöttämään poikasia jos esim ihminen vahtii poikasta ja on sen lähettyvillä tai käy jatkuvasti katsomassa poikasta. Silloin poikanen menee nopeasti huonoon kuntoon. Emo käy juuri siksi imettämässä vain harvoin, hämärässä ja aivan vaivihkaa, koska sillä ole muuta mahdollisuutta suojata poikasiaan. Ja muistakaa että rusakonpoikanen vieroittuu emosta jo kolmen viikon iässä eli pieni söpö alle nyrkin kokoinenkin yksinäinen rusakonpoikanen ei yleensä koskaan tarvi ihmisen "väliintuloa".

Hanneke Mäkinen

Tailanteet, joissa voi siirtää luonnoneläimen 


Lapset rääkkäävät luonnoneläimiä

Mikä nykyvanhempia vaivaa, kun lapset purkavat pahaa oloaan eläimiin. Helsdingin Sanomissa aiheesta.


Vieraalla seudulla karannut koira

Uudesta kodista / vieraalla paikkakunnalla karannut koira tuskin lähtee alkupäivinä kauas. Yleensä koira kiertelee ja karkaamispaikka on sen kiintopiste, jossa pidetään ruokaa ja koiralle tuttuja tuoksuja.  Jos hoitokoiran koti on alueella, se suunnistaa todennäköisesti sinne mikäli matka jää alle 10 kilometriin.

Karkaaminen ilmoitetaan koiran entiseen kotiin. Hoitokoirasta ilmoitetaan omistajalle ja rescuekoirasta maahantuojalle. Ilmoita myös katoamiskunnan löytöeläintarhaan ja laita ilmoituksia nettiin. Älä ilmoittele koiran nimeä, karkaamisosoitetta eikä saatuja havaintoja, vaikka joku niitä todennäköisesti kyselee.

Avuksi kysytään koiralle tuttu ihminen ja tuttu koira. Ellei tuttua auttajaa saada, laitetaan karkaamispaikalle heti loukku. Ellei paikka ole piha, loukku piilotetaan vierailta. Jos karkuri välttää karkaamispaikkaa, yritetään loukuttaa siellä missä se liikkuu. Koiran nukkumapaikkaa vältetään. Loukutusohje löytyy karkurit.fi -sivuilta.


Korkealta tippuneen kissan etsiminen

Taas on se aika, kun kissat hyppivät tai putoavat parvekkeilta ja ikkunoista

Putoamiskorkeus vaikuttaa siihen, selviytyykö kissa hypystä. Kissa saattaa pudottuaan kyetä liikkumaan, jos putoamiskohdassa on


Hyppäisinkö?

pensas, nurmikko tai pehmeä hiekka. Kissa on loukkaantuneenakin sitkeä. Ellei putoaminen ole halvaannuttanut sitä, eivätkä sisäkalut ole mäsänä, kissa lähtee heti pudottuaan liikkeelle. Se piiloutuu viimeistään sitten, kun suurin shokki on ohi ja kissa alkaa tuntea kipua. Ensishokissa kissa voi hakeutua pois tapahtumapihan piiristä ennen kuin kipu iskee. Missään tapauksessa ei loukkaantunut kissa lähde kilometrien päähän.

Tärkeää on etsiä huolella, ja pyytää kaikki tutut kissaihmiset etsimistalkoisiin. Mikäli kissa on shokin mentyä liikuntakykyinen, se voi livahtaa ihmisten autotalliin tahi ryömiä ulkorakennuksen tai jäteastian alle. Kissa pitää ahtaista paikoista, joissa jonkinlainen katto suojaa sitä läheltä.


Missä on Rosso?

Vihtiläisperheen kissaa on joku ilkeä kuljettanut pois kotikonnuilta. Ensin se oli toimitettu löytöeläintarhaan. Kun kissa haettiin kotiin se löytyi Kirkkonummen Veikkolasta, 20 km päässä kotoa.

Sen jälkeen lapset päästivät sen vahingossa ulos.  Rosso on ollut kateissa jo elokuun 24. päivästä 2012.

Kun klikkaat linkkiä löydät jutun Rosson katoamisesta Vihdin Uutisten 4. marraskuuta 2012 ilmestyneen nettilehden  sivulla 6. 


Kun kissa karkaa vieraalla seudulla

Kun kissa on kadonnut uudesta kodista, hoitopaikasta, tai muulla vieraalla seudulla, se  saattaa lähteä etsimään entistä kotia/omaa kotia. Autoonnettomuudessa olleesta autosta paennut kissa saattaa olla joitakin aikoja shokissa. Ellei kissa ole pahasti loukkaantunut, se käyttäytyy samoin kuin muut vieraalla seudulla kadonneet kissat.

ETSIMINEN

Kun vieraalla seudulla karannut kissa kulkee jonkin matkaa, se tajuaa kodin olevan liian kaukana. Ellei mitään estettä satu kissa palaa takaisin karkaamisseudulle, ja etsii talonalusen, vajan, ladon tai muun turvapaikan, joka voi olla hyvinkin lähellä karkaamispaikkaa ja pisimmillään jopa 1000 metriä sieltä, missä kissa alun perin katosi. Jos kissa lähti hoitopaikasta tai uudesta kodista, pidä varmuudeksi ruokaa ja karkurin oma käytetty, kanneton hiekkalaatikko karkaamispaikan pihalla (laatikko on kissan reviiriä). 

Laita karkaamispaikan tuntumaan ruokaa vaate, joka tuoksuu omistajalle. Kissa saa siitä turvallisuuden tunteen. Jaa kuvallisia ilmoituksia paikkakunnalle ja ilmoita karkaaminen löytöeläintarhaan.


Eläinkommunikoija Terhi Jansson vastaa kysymyksiin

Eläinkommunikoijana toimiva Terhi Jansson istui tenttituoliimme ja vastasi alaansa koskeviin kysymyksiin.

Koska ja miten huomasit, että sinulla on kyky tietää asioista ja tapahtumista, joita kaikki ihmiset eivät aisti?
- Huomasin kykyni jo hyvin varhaisessa iässä parin vuoden vanhana jolloin näin henkimaailman ja enkelit rinnallani.
- Selvätietoinen olin jo lapsena ja ymmärsin, että tiesin asioita ympäröivistä ihmisistä lähelläni ja tulevista tapahtumista.


Terhi ja Kasperi

Aloitko käyttää kykyäsi heti
- Käytin kykyjäni aluksi lapsenomaisesti. Myöhemmin teini-iästä lähtien tajusin mistä varsinaisesti oli kyse.
- Selvänäköisyys aukesi vasta 38 vuoden iässä ja työkseni aloin toimia selvänäkijänä vuonna 2014.

Toimitko omalla nimelläsi vai onko Terhi Jansson työnimi?
- Käytän omaa nimeäni Terhi Jansson.


Poliisikoira opetetaan karkaamattomaksi

Poliisikoiralaitoksessa opettajana toiminut ylikonstaapeli Lauri Kanerva koulutti ´työparinsa´ englanninssringspanieli Devilin jo pentuna karkaamattomaksi.  Sama opetusmenetelmä soveltuu minkä tahansa koiran kouluttamiseen mikäli koira on leimautunut omistajaansa, eikä ole säikky.   

Metsärotuisena koirana englanninspringerspanielilla on luontainen taipumus haistella kaikenmaailman hajuja, ja kiusaus lähteä jäniksen perään.
– Kun Devil pentuna hankittiin, piti vahtia ettei se karkaisi, Kanerva muistelee ja lisää, että koiraa hankkivan ihmisen on ensinnäkin tiedettävä mikä on koiran käyttötarkoitus; onko se esimerkiksi palvelus- vai metsästyskoira.
– Aina on olemassa vaara, että metsästyskoirasta tulee niin sanottu "karkuri", vaikkei se karkaa, vaan on jalostettu lähtemään riistan perään.. Poliisin räjähdekoiraksi koulutetun Devilin täytyy joka tilanteessa olla ohjaajan hallinnassa — myös vapaa-ajalla.


Devil toimi aiemmin Helsingin lentokentällä huumekoirana

Kun Kanerva totutti Deviliä liikkumaan maastossa, hän valitsi turvallisen paikan, jossa pentu sai juosta vapaana. Tämän tästä hän kutsui pennun luokseen. Kun pentu tuli luo, hän silitti sitä, antoi ehkä makupalan tai heitti palloa.


Kissat eivät selviä korkeista pudotuksista

Vaikka kissa osaa pudota jaloilleen, jo pudotus kolmannesta kerroksesta voi olla sille kohtalokas jos alla on asfaltti.

Vuoden 2016 toukokuussa epäivoinen mieshenkilö soitti Suomen Löytöeläinavun neuvontapuhelimeen Helsingin Kontulasta.  Perheen kissa oli pudonnut viidennestä kerroksesta asfalttiin. Sen ympärillä oli nestettä, eikä kissa pystynyt liikkumaan. Mies sanoi, ettei hänellä ollut varaa ottaa taksia, jolla viedä kissa eläinlääkäriin. Naapuri lähti viemään omistajia ja kissaa tutkimuksiin. Mitään ei ollut tehtävissä. Kissa piti nukuttaa ikiuneen. Omistajat olivat kauhuissaan. Kuolleen kissan lisäksi he saivat maksettavakseen ison laskun.

Koiratkin hyppivät ikkunoista

Vastaavanlainen tapaus sattui lauantaina 20.6.17 Helsingissä. Nuori tyttö soitti ja kertoi perheen norjalaisen metsäkissan kadoneen lounasaikaan. Perhe asui viidennessä kerroksessa ja kissa oli alettu ilmeisesti etsiä vasta illansuussa. Tyttö oli nähnyt naapurin, joka oli kertonut kissan olleen pihalla nenä veressä. Lähetin tytölle Yliopistollieen pieneläinsairaalan puhelinnumeron. Jonkin ajan kuluttua tyttö tekstasi poliisin vieneen kissan sairaalaan. Aamuyöllä hän tekstasi, että kissan etujalka on murtunut. Leikkaus Viikissä tulee maksamaan 2000 euroa. Ehkä yhdeksän kuukauden ikä auttaa kissaa selviämään.