Juttu-makasiini

Etsi kadonnutta kaverikoiralla

Etsintäohjeissamme kerrotaan kuinka etsiä koiralla kadonnutta tuttua koiraa. Koiran ei tarvitse olla koulutettu, jotta se löytää tutun koiran. Eikä se, että etsit kaverikoiralla, sekoita kadonneen jättämää hajujälkeä vaikka paikalle tulisi myöhemmin ns. etsijäkoira, joita on vähän. 

 

 


Neuvokkaat lapset

Koira karkasi lapsilta. Osasivat soittaa ja kysyä neuvoja, jopa lähettää karkurin valokuvan.


Lehti-ilmoitus puri

Kissa karkasi heinäkuun 28. päivä hoitopaikasta, 20 kilometrin päässä kotoa.  Kuvallinen lehti-ilmoitus paikallislehdessä poiki ratkaisesvan soiton jo ilmestymispäivänä,  23. elokuuta. 

Vanha pariskunta oli nähnyt pihallaan kissan, joka muistutti kuvassa ollutta kissaani. Lähdin heti seuraavana päivänä katsomaan paikan päälle - busseja ei illalla enää mennyt sinne maaseudulle. En ollut uskoa todeksi, että kun olin muutaman kerran huudellut metsikköön päin, missä kissani oli kerrottu olevan, niin sieltä kuului "mau" ja kissa tuli luokseni. Kiireisesti ja nälkäisenä.

Kuljetuslaatikonkin olin varannut mukaan vain etäisen mahdollisuuden varalta. Olin varautunut käymään monta kertaa huutelemassa ja ajatellut, etten todennäköisesti en vielä pitkään aikaan löytäisi kissaani, mutta että jos jätän useaan paikkaan ruokaa, ja jos edes kengistäni jäisi jälkiä sinne missä se liikkuu, niin se tunnistaisi tutun hajun, eikä lähtisi enää kauemmas.

Ajattelin myös, ettei kyseessä ehkä edes olisi oma kissani - lehtikuva oli niin huono.


Varastettuja

Joulukuun alussa 2016 karkurit-fi  -sivustolta löytyy 17 varastettua koiraa ja kaksi varkaille päätynyttä kissaa


Korkealta tippuneen kissan etsiminen

Parvekkeilta ja ikkunoista hypänneet / pudonneet kissat eivät ole vain kesäjuttu.  Aloita etsintä heti. Tässä ohjeita:

Kissa saattaa pudottuaan kyetä liikkumaan, jmikäli putoamiskohdassa on pensas, nurmikko tai pehmeä hiekka. Putoamiskorkeuskin vaikuttaa siihen, selviytyykö kissa hypystä. Kissa on loukkaantuneenakin sitkeä. Ellei putoaminen ole halvaannuttanut sitä, eivätkä sisäkalut ole mäsänä, kissa lähtee heti pudottuaan liikkeelle. Se piiloutuu viimeistään sitten, kun suurin shokki on ohi ja kissa alkaa tuntea kipua. Ensishokissa kissa saattaa hakeutua pois tapahtumapihan piiristä ennen kuin kipu iskee.  Missään tapauksessa ei loukkaantunut kissa lähde kilometrien päähän. Tärkeää on etsiä huolella, ja pyytää kaikki kaveritkin etsimistalkoisiin.  Mikäli kissa on shokin mentyä liikuntakykyinen, se voi livahtaa ihmisten autotalliin tahi ryömiä ulkorakennuksen tai jäteastian alle. Kissa pitää ahtaista paikoista, joissa jonkinlainen katto suojaa sitä läheltä.   

Jos kissa putosi asfaltille, ei kova alusta vaimenna tärskyä. Jos kissa putoaa hyvin korkealta, se saattaa silti jäädä eloon, mutta se voi halvaantua. Kissa jää silloin putoamiskohtaan ja ssta voi valua nestettä. Näitä ikäviä loukkaantumisia sattuu etenkin kuumilla ilmoilla, kun tuuletetaan, eikä muisteta että huushollissa on kissa.


Helsingin eläinpelastuspäivystys 24/7

Helsinkiin on saatu ympärivuorokautinen eläintenpelastuspäivystys. Pelastuslaitoksen tilannekeskus vastaa numerossa 09 310 30151 kaikkina vuorokaudenaikoina. Numeroon voi soittaa, kun jokin eläin on loukkaantunut tai joutunut pulaan. Ilmoittajan täytyy varautua odottamaan eläimen löytöpaikalla, sillä loukkaantuneet eläimet pyrkivät piiloon ja osaavat maastoutua hyvin. Etsintä vie pelastusyksikön aikaa tarpeettomasti ja eläin voi myös kadota.

Löytöeläinten kuljetusta vain siinä tapauksessa, että löytöeläin on loukkaantunut.


Tiedota koirakarkuristasi metsästäjille

TÄRKEÄÄ !  Lisäohje:

Mikäli karkuteille lähtenyt koira viihtyy metsässä, eikä palaa karkaamispaikkaan, jonne on piilotettu omistajan pesemätön vaate. Koirasta kannattaa ilmoittaa myös metsästäjille, sillä jos se menee isoon supi- tai kettuloukkuun, metsästäjä voisi ilmoittaa omistajalle, että koiran voi tulla hakemaan.  Niinkin on käynyt, että koira on päästetty vapaaksi, kun ei tiedetty kenen se on.

 Linkistä löydät riistanhoitoyhdistysten toiminnanohjaajat ja petoyhteyshenkilöt, jotka tietävät mikä metsästysseura toimii milläkin alueella.  Kannattaa muistaa, että hyväkuntoinen koira ei välttämättä pysyttele yhdellä metsästysalueella. 

Jos koira karkasi kuntarajalla, eikä siitä ole saatu havaintoja, katoamisilmoitus kannattaa tehdä myös naapurikuntien metsästysseuroille ja löytöeläintarhoihin.  Nuori, hyväkuntoinen koira on joskus juossut jopa kymmenien kilometrien päähän. Mikäli karkaamisesta on useita päiviä, eikä varmoja havaintoja ole saatu, sitä suurempi syy ilmotella laajalti muuallakin kuin netissä. 


Petkuttaja-Taija K:n lopetuttama Rocky

Lopetustapaus keväällä käräjille

Myöhemmin tulossa seikkaperäinen kertomus pieksämäkeläisnaisen keksimistä verukkeista, kun nainen antoi ymmärtää koiran olevan elossa, vaikka oli antanut lopettaa sen.

Rocky oli taistelukoira ja halusi ottaa mittaa uroskoirien kanssa. Ihmisistä se piti, etenkin lapsista.  Kun Rockylle etsittiin sijoituspaikkaa, ei omistaja salannut sen urosagressiivisuutta. Sopimus oli, että Taija K pitää Rockyllä ulkona kuonokoppaa, jonka omistaja hänelle jätti. Ihmisen seurassa Rocky oli rauhallinen ja tottelevainen koira. Katso video.
 


Koirarankkuri Satakunnasta

Satakunnan Viikko haastatteli Jaakko Rainiolaa, joka toimii seitsemättä vuotta Porin ja muutaman lähikunnan koirarankkurina.
Lue juttu täältä.