Juttu-makasiini

Martha esittelee Minifinderia

Mikäli karkuteillä olevalla kissalla tai koiralla on kaulapannassaan paikannin, on eläin helppo jäljittää reaaliajassa.

Joka päivä lukuisat koirat ja kissat lähtevät omille teilleen.  Karkuteille lähteneen koiran, kissan tai minkä tahansa lemmikin etsiminen voi olla stressaavaa puuhaan.  Vielä raskaampaa on eläimen löytyminen menehtyneenä.  Kun Anne ja Harald Franckin Siri-bokseri karkasi lomareissulla mummolassa, sitä etsittiin väärästä suunnasta. Pahin mahdollinen ehti tapauhtua ennen kuin Sirin kulkusuunta selvisi; Siri oli jäänyt junan alle.

Ikävän kokemuksensa jälkeen Franckit perustivat perustivat gps-paikantimia myyvän firman. Useita eri laitteita kokeiltuaan he valitsivat sen myyntituotteeksi Minifinderin.
“Minifinder on pieni, kevyt ja älykäs sekä erittäin helppokäyttöinen. Totesimme sen parhaaksi.”
 
Kun Sirin onnettomuudesta oli puoli vuotta, Anne ja Harald hankkivat uuden koiran, Marthan jonlla on kaulapannassaan Minifinder. Jos


Martha Minifinderia
esittelemässä

Martha pääsisi vahingossa karkaamaan, paikannin näyttäisi reaaliajassa sen karkureitin. Tällöin Marthan jäljille päästäisiin ennen kuin mitään vakavaa ehtisi sattua.

Pieni ja edullinen


Siipirikko tervapääsky

Keskiviikkona 19.6.17 Karkurit.fi -sivuIlle jätettiin klo 21:17 kuvallinen näköhavainto loukkaantuneesta tervapääskystä. Ilmoittaja kertoi nähneensä Helsingin Kontulassa miehen, joka oli ottanut linnun talteen. Mies oli pyytänyt apua. Niinpä linnusta otettiin kuva ja kuvanottaja laittoi ilmoituksen Karkurit.fi -sivuille.

ilmoituksen laittaja ja linnun löytäjä olivat luulleet lintua kesylinnuksi. Mies oli kertonut tarjonneensa lintua Korkeasaareen, josta oli näytetty punaista. Ellei hän olisi luullut lintua kesylinnuksi, hänelle olisi todennäköisesti kerrottu, että kannattaa pyytää pelastuslaitosta hakemaan lintu Korkeasaareen.   Nyt niin ei neuvottu, ja puhelukin on kellonajasta johtuen mennyt ilmeisesti Korkeasaaren valvomoon, jossa ei vaivauduttu kyselemään linnun tuntomerkkejä.

Ilmoituksen laittajalle mies oli kertonut katselevansa aamulla Kontulan ostarilta, onko linnun omistaja laittanut ostarille ilmoituksia. Hän pystyi pitämään lintua vain yön yli. Laitoin ilmoituksen linkkejä facebookiin, josta tuli postauksia että lintu on tervapääsky, joita hoidtaan Korkeasaaressa.

Sain sellaisen käsityksen, että joku auttaja oli tarjoutunut viemään aamulla ostarille ilmoituksia, jotta mies ei päästäisi loukkaantunutta lintua vapaaksi. Ilmeisesti ilmoituksia ei ole viety. Jokin meni pieleen.

Korkeasaaressa hoidetaan tervapääskyjä


Koirien kuivaruuat Kuluttajalehden testissä

Kuluttajalehden numerossa 6/2016 vertaillaan koirien kuivaruokia. Testissä oli 16 eri ruokamerkkiä. Testi tehtiin yhteistyössäeri maiden kuluttajalehtien kanssa. Ruokien koostumus selvitettiin eläinlääketieteellisissä laboratorioissa. Testissä huomioitiin muun muassa proteiinien, rasvojen, vitamiinien ja homemyrkkyjen pitoisuudet sekä tuotteiden hinnat ja pakkaustiedot. Testatuista ruuista viittä lajia myydään marketeissa ja yhtätoista lajiketta joko verkossa tai eläintarvikeliikkeissä. Huomioitavaa on, että ruokakaupoissa ja marketeissa myytävä Purina Friskies Vitafit Balance oli oman sarjansa ykkönen ja peittasi 10 muuta testiruokaa ja sai HYVÄ OSTOS -maininnan. Vitafit Balancen kilohinnaksi tulee vain 1,12 euroa 15 kg säkissä ostettuna. Neljän kilon säkissä hinta kohoaa 1,74 euroon.  Koko testin ykköseksi tuli Orijenin Adult Dog, jota myydään verkossa ja lemmikkitarvikeliikkeissä. Kilohinta komeilee yli seitsemässä eurossa. Kummassakaan voittajaruuassa ei ole homemyrkkyä.


Hiljainen ilotulitus

Helsingissä oli 14.7.17  hiljainen ilotulitus.  Kaikki ilotulitukset voisivat olla hiljaisia. Eivät koirat pelkäisi yhtä paljon kuin meluisan ilotulituksen aikana pelkäävät. Muun muassa Lontoon Hyde Parkissa on järjestetty hiljaisia ilotulituksia. Poliisin tiedotteessa lisätietoja.


Kirja kadonneista ja löytyneistä lemmikeistä

Juhannusviikolla julkaistiin 312-sivuinen Kokemuksella Karkurit.fi  -kirja, jossa on lemmikkienomistajien haastatteluja ja erilaisia kokemuksia kadonneista ja löytyneistä lemmikkieläimistä.  Kirjassa on 64 kuvaa ja se on painettu hyvänlaatuiselle valkoiselle paperille.

Painettua kirjaa voi kysellä / tilata kirjastosta. Suomalaisesta kirjakaupasta kirjaa saa tilaamalla. Verkkokaupoissa sitä löytyy mm.

Adlibriksessä  Prisman verkkokaupassa  Booky verkkokaupassa ja    Amazon uk:ssa

sekä Elisa Kirjassa
 Kirjassa olevia juttuja:

Lukijalle

KOKEMUKSELLA KARKUREISTA
Koiran karkaamissyitä
Kissan karkaamissyitä
Etsijäkoiratoiminnan alkuvaiheet


Vieraalla seudulla karannut koira

Koira karkaa helposti uudesta kodista tai vieraasta hoitopaikasta, ellei sen kanssa pidetä varaansa. Syynä karkaamiseen on useimmiten se, että sillä on ikävä omaa laumaansa. Se voi myös arkailla uuden paikan koiria, mikä vahvistaa karkaamishalua. Koira voi jopa kavuta korkean aidan yli, jos se laitetaan paikkaan, jossa on yksikin päsmärikoira, jonka kanssa sillä ei synkkaa. Karkaamissyynä on usein sekin, että koiralla on ikävä tuttua ihmistä.

Uudesta kodista / vieraalla paikkakunnalla karannut koira tuskin lähtee alkupäivinä kauas. Yleensä koira kiertelee ja karkaamispaikka on sen kiintopiste, jossa pidetään ruokaa ja koiralle tuttuja tuoksuja.  Jos hoitokoiran koti on alueella, se suunnistaa todennäköisesti sinne mikäli matka jää alle 10 kilometriin.

Karkaaminen ilmoitetaan koiran entiseen kotiin. Hoitokoirasta ilmoitetaan omistajalle ja rescuekoirasta maahantuojalle. Ilmoita myös katoamiskunnan löytöeläintarhaan ja laita ilmoituksia nettiin. Älä ilmoittele koiran nimeä, karkaamisosoitetta eikä saatuja havaintoja, vaikka joku niitä todennäköisesti kyselee. 

Kadottajaan on saatava helposti yhteys soittamalla. Tästä syystä katoamisilmoituksien puhelinnumeroihin kytketään koputustoiminto. Jos ilmoitellaan Facebookissa, pyydetään havainnot soittamalla, eikä postaamalla, jolloin havainnot näkee jokainen sivullakävijä.


Kilpikonnat, kanit ja kesylinnut karkuteillä

Löydät näiltä sivuilta etsintäohjeita ja kadonneiden lemmikkien ilmoituksia.

Kaikkien eläinkarkureiden kohdalla pätee säänto, että etsintä kannattaa aloittaa heti. Havainnot kannattaa toivoa kadottajan puhelimeen, ei nettipostauksina, jotta havaintoalue pysyy rauhoitettuna. 

Selaa ilmoituksia

Lahdessa omalta kotipihalta karannut kahdeksanvuotias Viltsu ehti olla toista päivää kateissa.  Viltsua etsittiin perheenjäsenten


Viltsu

kanssa koko karkaamispäivä siitä asti kun katoaminen huomattiin.  Mukana oli myös oma koira ja tuttavien metsästyskoira, jolle annettiin karkurin haju.  Koirat eivät löytäneet konnaa, eivätkä ihmisetkään. Mutta mitä teki Viltsu?  Piiloteltuaan tuntitolkulla aikansa, se yritti pyrkiä naapurin ovesta sisälle.  Naapurilla on samanlainen hieman piikikäs matto kuin Viltsun kotona. Naapurit huomasivat Viltsun ovimatolla pyrkimässä sisätiloihin ja laittoivat sen päälle saavin, ettei se pääsisi karkaamaan, kun he soittivat ilouutisen omistajalle.  

Viltsun kotiutumisilmoitus


Eläinten pelastusringin perustaja Sarita Lindberg tenttituolissa

”Sitten vasta meillä ollaan oikeilla jäljillä, kun mennään Australian tasolle ja valtio kustantaa eläinsuojelutoiminnan”, mieltää Facebookiin kevätkesällä 2016 eläinsuojeluringin perustanut Sarita Lindberg,

Seyn eläinsuojeluneuvojana toimiva Saita Lindberg perusti 6.7.2016 eläinten pelastusringin. Mistä sait idean ?
- Idea kyti mielessäni monta vuotta ja syntyi omakohtaisesta kokemuksesta, varsinkin luonnonvaraisten eläinten kohdalla, kun etenkin kyydityksestä oli ongelma.

Olitko heti alun alkaen varma siitä, että idea kantaa?
.-Ajattelin, että jospa muutaman ihmisen saan. Lokakuun lopussa jäseniä oli lähes 5000. 

Miten pystyt valvomaan, että sivusto pysyy asiallisena?
-  Pyysin heti alussa mukaan yhden ylläpitäjän.  Nyt ylläpitäjiä on 12, joista puolet on osa-aikaisia. Muutamat ylläpitäjät ovat hyvinkin ahkeria.  Mukana on myös muutama eläinsuojeluihminen, ja Pyhtään  lintuhoitolasta yksi lintuhoitaja. Somen kautta on helppo saada auttajia, ihmisiä, jotka eivät halua olla mukana missään yhdistystoiminnassa.