Juttu-makasiini

Ostitko hyväuskoisuuttasi lemmikin, joka ei ollutkaan myyjän oma?

Karkurit.fi -sivuilla on  yli 40 varastetuksi ilmoitettua lemmikkiä, joista suurin osa on koiria. 

Viime vuonna jäi löytymättä yli 100 karkuteille lähtenyttä koiraa. Niistäkin jotkut ovat todennäköisesti  "uusilla omistajilla."  Yksi uusimmista  varkaustapauksista on kavallus: omistaja jätti koiransa huijariparille, joka on kateissa, samoin koira.

Nuori nätti poikakissa Kyösti livahti ulko-ovesta aamulla 15.9.2014 (paritalo Helsingin Mellunmäessä), kun omistaja oli lähdöss töihin.
Kissa ei ollut vapaasti ulkoileva, eli piha oli varmaan sen mielestä jännittävä


Helsinki, Mellunmäki 2014


Urospentu pakoili Vaalimaalla kunnes tuttu ihminen pääsi hätiin


Kiltti, suloinen Raimis lähti livohkaan.

Kun Vaalimaalle tuotiin rescuekoiria Suomeen ensimmäinen heinäkuuta, lähti kiltti urospentu Raimis yllättäen livohkaan.

Karkuteille lähtenyt Raimis-pentu on kotoisin Pietarista. Se on valkoinen, viehättävä, pitkäkarvainen puolivuotias komistus. Se olisi voinut olla unelmaperheen rakastettu lemmikki, mutta se oli valitettavasti ei-toivottu koiranpentu, jonka tulevaisuus näytti synkältä.
Onneksi pietarilainen yksinäinen vanha Galina-rouva oli säälinyt puistosta löytämäänsä pentua ja vienyt sen kotiinsa. Rouva oli pelastanut muitakin koiria ja kissoja, mutta hänen pieni eläkkeensä ei riittänyt kaikkien lemmikkien ruokkimiseen.  Kun koiria Suomeen tuova rescueyhdistys kuuli Galinan pelastamasta koiranpennusta, pennun kuva laitettiin yhdistyksen nettisivun kotia etsiviin. Pojalla oli monta kotiehdokasta. Sen tulevaisuus näytti valoisalta.

Kun rokotukset ja muut paperit olivat kunnossa, poika lastattiin heinäkuun ensimmäisenä päivänä koiria Suomeen tuovan auton kyytiin.

Oven takana odotti vapaus. Vai odottiko?


Ota harhaileva koira talteen


Vanha koira voi lähteä huomaamatta
livohkaan. Kuvituskuva.

Tee hyvä työ, ota yksinäinen lemmikkieläin talteen. Jos et tee mitään, vaan päästät sen menemään, se saattaa joutua petojen tai liikenteen uhriksi.  Vaikka talteenotosta ja selvittelystä on ylimäärästä vaivaa,  eläimen pelastaminen on sen arvoista.

Perheen lemmikit saattavat unohtua, kun perhe viettää aikaa pihalla. Etenkin pentuja ja iäkästä koiraa tulisi pitää silmällä. Ulkona porukan mukana oleva koiran- tai kissanpentu voi pelästyä, josa pihalle tulee väkeä.  Iäkkäällä koiralla  voi olla piilevä dementia, joka iskee kesken kaiken.  

Mökki- tai kotipihalla vapaasti liikkuva kissa tai koira ei välttämättä innostu kesävieraista siinä määrin kuin sen omistajat. Kaiken saunomisen ja juhlimisen keskellä on olemassa vaara, että eläin ottaa hatkat.  Pentukoira voi jopa pelätä pihalle ilmestyviä vieraita ja iäkäs koira tai kissa lähteä etsimään rauhaa muualta.

Grillaaminen ehkä vielä innostaa koiraa, etenkin, jos se saa makupaloja. Turvallisinta on pitää kissa ja koira neljän seinän sisällä kunnes enempi juhliminen on ohi. 


Kokeile osaako kissasi etsiä kadonneen kaverinsa

Kun kissa on kateissa ja kaikki keinot on kokeiltu, eikä tulosta synny, voidaan kadonnutta kissaa yrittää etsiä sen kissakaverilla.

Kissalla on koiraan verrattava hajuaisti, tarkka huomiokyky ja hämäränäkö,  Kissalla voi siis etsiä kaverikissaa myös hämärässä, kunhan et itse kompuroi, koska kovin kirkkaan lampun kanssa ei voi etsiä, jottei mahdollisesti piilotteleva etsittävä pelästy. Kissa on toisaalta niin utelias, että lampun valokiila maassa saattaa jopa vetää sen tutkiskelemaan valoa.

Kaverikissalla on oltava tiukat valjaat, joista se ei pääse edes takakautta livahtamaan pois, ja talutushihnasta pidetään lujasti kiinni, ettei myös etsijästä tule etsittävä. Ellei kaverikissa ole tottunut valjaisiin, ei sitä voi laittaa ensi kertaa valjaisiin nytkään.

Samassa taloudessa asuvat kissat tietävät toinen toistensa nimet. Jos kaverikissa on tottunut valjaissakävelijä, ryhtykää hommiin, eli laita sille valjaat ja etsintä voi alkaa.

Liikkeelle lähdetään paikasta, jossa kissa on nähty viimeksi. Ellei havaintoja ole, lähdetään kohdasta, jossa kissa katosi. Katoamispaikka voi olla asunnon ovi, parvekkeenalus, ikkunanalus, lenkkipolku  jne.
Kissan annetaan haistaa kadonneen kissan petivaatetta, lelua tai jotain muuta, jossa on kadonneen kissan tuoksu. Siinä voi olla myös "etsijäkissan" tuoksu. Kissa osaa  erottaa tuoksut toisistaan.


Kasvattaja ei tarkistanut "sijoitusemännän" henkilöllisyyttä

Vaikka tästä tapauksesta on jo useita vuosia, se käy hyväksi esimerkkinä siitä kuinka tehokkaasti poliisi toimi, kun huijatusta pennusta saatiin havainto.Tuntematon naishenkilö otti vuoden 2013 syyskuussa yhteyttä koirankasvattajaan, joka etsi sijoituskotia 3,5 kuukauden ikäiselle saksanpaimenkoiranpennulle. Prepaidnumerosta soittanut nainen puhui erittäin vakuuttavasti, kertoi jopa olevansa ongelmakoirakouluttaja ja työskentelevänsä Savonlinnan sairaalassa laboranttina. Soittaja ilmestyi kasvattajan asunnolle itseään huomattavasti vanhemman valkolaismiehen kanssa.

- Pari kertoi olevansa aviossa. Kulkuneuvona oli tummansininen vanha Seat, todennäköisesti diesel.  Nuori, alle parikymppinen nainen sanoi olevansa 34-vuotias. Hän oli halukas ottamaan pennun sijoitukseen.

Kasvattaja ei tarkastanut naisen henkkareita ottaessaan Kennelliiton sijoitussopimukseen allekirjoituksen. 


Vieraalla seudulla karannut koira

Älä huutele koiraa. Karkuria saa kutsua vain karkaamishetkellä, ei enää myöhemmin.  Älä myöskään ilmoittele tarkkaa karkaamispaikkaa ja saamiasi havaintoja missään. Katoamislapuissa ja netissä kerrotaan vain kunta, kylä tai kaupunki ja kaupunginosa.

Jos kyseessä on hoitokoira tai vasta hankittu koira, karkaaminen ilmoitetaan koiran entiseen kotiin ja rescuekoirasta  maahantuojayhdistykselle. Ilmoita myös kunnan löytöeläintarhaan ja nettiin. Älä ilmoittele koiran nimeä, karkaamistietä, eikä havaintoja, vaikka joku niitä todennäköisesti kyselee. 

Etsitntäavuksi pyydetään koiralle tuttu ihminen ja tuttu koirakaveri. Koira tunnistaa tutun auton äänen. Autolla etsiessä ajonopeutena pidetään max 20 km tunti, jotta koira ehtii reagoida, kun se kuulee auton äänen. Jos koira ilmestyy näkysälle, avataan turvalliselta puolelta auton ovi jotta se pääsee hyppäämään sisälle.

ILMOITTELU

Jos laitatte ilmoituksis Facebookiin, pyytäkää havainnot vain puhelimeen, jotta havaintopaikoille ei tule porukkaa taluttelemaan koiriaan. Havaintopaikoilla käydään itse etsimässä.


Vihdissä kadonneet mäyräkoirat edelleen löytymättäHelmikuun 24. päivä 2016 katosi vihtiläiseltä kotipihalta musta, kaksivuotias sileäkarvainen ruskeamerkkinen mäyräkoira.  Omistajat eivät ole saaneet koirastaan ensimmäistäkään näköhavaintoilmoitusta. Myöskään Vihdin Otalammilla huhtikuun 6. päivänä kotipihaltaan kadonneesta riistanvärisestä, pienestä, karkeakarvaisesta mäyräkoiranartusta ei ole saatu havaintosoittoja.  Katoamisesta oli netin lisäksi ilmoiteltu myös paikallislehdessä.  Koiralla oli kotipihalta lähtiessä pätkä talutushihnaa perässään. 

Maaliskuun 29. kadonneesta punaisesta, pitkäkarvaisesta uroksesta oli tullut muutama havainto. Kerran koira oli hevostallin edessä, mutta katosi ennen kuin omistaja ehti sinne. Eräälle havaintopaikalle viedyssä
VALTAKUNNANSYYTTÄJÄNVIRASTO PÄÄTÖS 19/757

Asianro
Lintulahdenkuja 4 18.6.2019 R 19/449
00530 HELSINKI
Puhelin 029 5620 800 Fax 029 5620 888
Asiaan osallinen
JUNNA JARMO
16.10.64
Ilmoittaja
SULAIMAN TAINA MARIA
Asia
VIRKAVELVOLLISUUDEN RIKKOMINEN
27.5.2019 IMATRA
5740/S/0006129/19
Rikoslaki 40 luku 9 § 1
Tapahtumatiedot
Taina Sulaimanin kolme sekarotuista lemmikkikoiraa karkasi tarhasta 27.5.2019. Sulaiman ilmoitti asiasta löytöeläintarhaan samana päivänä klo 09.30. Poliisi luuli koiria virheellisesti kulkukoiriksi, jonka vuoksi komisario Junna määräsi koirat lopetettavaksi. Sulaiman katsoo, että poliisi syyllistyi rikokseen. Koirat eivät olleet aggressiivisia, eivätkä muutoinkaan käyttäytyneet kuin villikoirat.
Hankittu selvitys
Käytössäni minulla on ollut seuraava aineisto:
- Tutkintailmoitus 5740/S/6129/19
- Tutkintailmoitus 5620/S/1324/19
- Eläimen lopettamispäätös 27.5.2019
- Sulaimanin tutkintapyyntö 28.5.2019
- Komisario Junnan selvitys
- Elisa Kissa-Öbergin sähköpostiviestit 4.6.2019 ja 5.6.2019 kuvakaappauksella

Karkurit.fi puhelinpäivystys 09 - 24

Numerosta 045 1693939 voi kysyä etsintäohjeita ja ilmoittaa näköhavainnoista   Päivysnumerossa vastataan 09 - 24.

Kun soitat meille, varmista, että oma numerosi näkyy. Jos päivystysaikana tulleeseen soittoon ei heti vastata, soitamma takaisin. Ellei vastaussoittoa kuulu (kiireellä voi jäädä huomaamatta), ota uudelleen yhteyttä. 

Ilmoita näköhavainto ja lemmikin karkaaminen myös alueen löytöeläintarhaan.  Useimmat löytöeläintarhat aukeavat aamukahdeksalta. Osa sulkee ovensa jo klo 18 -19.

Havainnot ja karkaamiset kannattaa ehdottomasti ilmoittaa nettiin. Karkaaminen ilmoitetaan nettiin jo ennen kuin lähdetään etsimään. Ellei itse osata tehdä ilmoitusta, pyydetään kaveri avuksi.  Karanneesta lemmikistä kerrotaan vain kunta ja kaupuginosa tai kylä. Ei koskaan katoamistietä. Syy löytyy etsintäohjeesta, joka on syytä lukea ennen etsimään lähtemistä. Esim koiraa ei saa kutsua edes tuttu luokseen sen jälkeen, kun karkaaminen on ns. päällä.

Sivuston rekisteröitymis- ja kirjautumislinkit löytyvät etusivun  alalaidasta.


Järvenpäässä kadonnut tsekkisekoitus on edelleen löytymättä

Tein omistajan pyynnöstä katoamisilmoituksen sen jälkeen, kun koiraa luultiin sudeksi ja se oli karannut lyhyen ajan sisällä jo toistamiseen.  Karkuri saatiin sillä kertaa kiinni. Se karkasi uudelleen.

Tehtiin taas katoamisilmoitus, http://www.karkurit.fi/ilmoitus/60139.

Kuten moni tapausta seurannut tietää, omistaja kävi kahtena peräkkäisenä päivänä karkuria Helsingissä saakka etsimässä. Viimeisimmät, vahvistetut havainnot saatiin Helsingin Arabianrannasta, jossa hän kulki sen jäljillä.

Kaikki Helsingin jälkeen saadut havainnot ovat varmistamattomia. Ensimmäinen ilmoitus tuli Mäntsälän Ohkolasta hyvin pian Helsingin jälkeen. Juteltuani ilmoittajan kanssa havainnosta, hän kertoi että eläin oli ollut poistumassa, kun hän näki sen. Näkyvissä oli enää takamus ja paksu häntä. piha-aidan ulkopuolella  kissanruokavati oli tyhjennetty ja vesi juotu.

Myös seuraavat havainnot ”suden näköisestä koirasta” saatiin Mäntsälästä, täysin eri alueelta Sälinkäältä, joka on lähellä Hausjärven ja Hyvinkään rajaa. Kumpikin havainto oli tehty kaukaa, kun eläin oli ollut poistumassa näköpiiristä. Ensimmäisen havainnon teki metsästäjä, jonka pieni pinseri kyttäsi ikkunasta ulos kiinostuneena. Enne kuin eläin poistui metsään. se oli ollut pellon perällä niin pitkällä, että sen nähdäkseen piti ottaa kiikari käyttöön.