Koiranpennun ostajalle pamahti 8000 euron uhkasakko

Helsinkiläinen Jenni hankki Lappeenrannasta lehti-ilmoituksessa mainostaneelta venäläisnaiselta koiranpennun.  Vaikka myyjä oli sanonut tuoneensa pennun Suomeen virallisesti, pentukaupasta aiheutui hankaluus poikineen.  


Jennin Misu
oli sakkouhkauksen kohteena

Jenni meni 26. helmikuuta 2015 rokotuttamaan pentua Kannelmäen Animagiin (Nykyinen Evidensia).
- Eläinlääkäri tarkasti pennulta mikrosirun ja huomautti, että se oli laitettu vasta rokotusten jälkeen. Hän otti puhelun Eviraan ja totesi puhelun lopetettuaan, että minun pitää mennä pennun kanssa eläinsuojelueläinlääkäriin, muistelee Jenni.
- Käytyäni eläinsuojelueläinlääkäri Satu Valtosen vastaanotolla 26.2.2015, sain sellaisen käsityksen, että pentu pitää lopettaa.   Kotiin päästyäni tilasin Misulle ajan eutanasiaan.

Ajan varaaminen  oli Jennille kova paikka.
-Perheemme oli kiintynyt Misuun. Se oli terve ja iloinen pentu.

Eutanasiaa ei ollut vielä ehditty tehdä, kun posti toi Eviralta 27.2.15 päivätyn ukaasin, jossa viitattiin Valtosen raporttiin laittomasti maahantuodusta koirasta.

”Eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta annetun lain 18 § mukainen eläimen määrääminen vietäväksi maasta tai lopetettavaksi tai

asetettavaksi karanteeniin”, luki asiakirjassa.  Siinä lueteltiin eläinlääketieteellisiä perusteita, muun muassa, että pennun rabiesrokotus oli annettu liian varhain, eikä pennulla ollut virallista tunnistusasiakirjaa.  Vaikka eläinsuojelueläinlääkri ei ollut huomannut pennulla rabiesoireita, oli Eviralla muutakin huomautettavaa. Kuitenkin yksin se, ettei Jenni ollut käynyt itse hakemassa pentua Venäjältä, olisi riittänyt ukaasin antamiseen.      

"Pentu pitää eristää muista eläimistä ja ihmistä ”kunnes se on palautettu, eristetty hyväksyttyyn karanteeniin tai lopetettu”.

Takarajaksi annettiin 13.3.15.  Evira varmisti päätöksensä toteenpanoa 1000 euron uhkasakolla. Liiasta viivyttelystä sakkomaksu olisi


Animagiassa huomautettiin Misun mikrosirusta

tuplaantunut.
- Kyselin Evirasta toimintaohjeita, joita ei annettu. Muutaman päivän päästä sieltä soitti Antola-niminen eläinlääkäri, joka tiukkasi, onko pentu jo lopetettu. Lopetuspäivää edeltävänä päivänä valitin Misun kohtaloa kaverilleni. Hän neuvoi kääntymään rescueyhdistyksen puoleen.
- Soitin heti Viipurin koirille ja sain samanlaisiin ongelmiin perehtyneen kouvolalaisrouvan yhteystiedot.

Jenni soitti kouvolalaisrouvan puhelinnumeroon, josta hän sai toimintaohjeet. Hän peruutti pennulle tilaamansa lopetuksen ja pentu pääsi kolmeksi viikoksi Venäjälle, jossa rokotukset hoidettiin kuntoon ennen kuin se pääsi Suomeen.   

Uhkasakko 8000 euroa

Jenni oli tyytyväinen, kuvitellessaan, että kaikki oli hyvin.  Kesä meni kasvavan, terhakan pennun kanssa nopeasti. Elokuun puolivälissä kolahti postiluukusta yllätys.  Evirasta tuli juokseva sakko, jonka kattosumma oli 8000 euroa.  Nuoren, lasta odottaneen perheen elämää oltiin suistamassa raiteiltaan.
- Koska mielestäni kaikki oli mennyt laillisesti, soitin Eviraan A.Antolalle, joka totesi, että se, että koira on tullut Suomeen huhtikuun 2. päivänä 2015, ei todista, että se on Venäjälle mennyt.  Uhkasakko määrätään maksettavaksi.
- Soitin vielä Eviran juristillekin. Hän oli Antolan kanssa samaa mieltä, ettei koiran tuominen Venäjältä todista sen olleen siellä.

Hätääntynyt Jenni oli lähes varma, että nyt Evira määrää perheen lemmikin lopetettavaksi jo toisen kerran, koska hänellä ei ollut varaa maksaa pennusta 8000 euroa.

Misun karkotuspäätös oli menomatkalla jätetty Vaalimaan tullin virkamiehelle. Tullista pennun maasta poistumistiedon olisi pitänyt kulkea Eviraan.  Paluumatkalla Viipurista 2. huhtikuuta 2015 pennun tiedot tarkasti Vaalimaalla toimiva Eviran ystävällinen, asiantunteva rajaeläinlääkäri Johanna Kankaanpää. Tulli velotti 142 euroa, ja koiran mukana tuli nippu virallisia pepereita.  Misua rajan yli kumpaankin suuntaan vei Tanja, joka on viimeisten kolmen vuoden aikana auttanut ainakin 10 muutakin koiranomistajaa.  Aikaisemmin ei ole ollut vastaavanlaista ongelmaa. Jennin tapauksessa ei edes Venäjän tullin monisivuinen todistus useine leimoineen vakuuttanut Antolaa ja juristia siitä, että koira oli käytetty Venäjällä.

Jenniä jo aikaisemminkin neuvonut kouvolalaisrouva teki Jennin antamalla valtakirjalla Eviraan kirjallisen valituksen. Vastaus, jossa 8000 euron uhkasakko peruttiin, saatiin kahden kuukauden kuluttua. Peruutuspaperissa todettiin, että koska koira on tullut Venäjältä. se todistaa, että se on myös sinne mennyt. 

Teksti  M Ankkuri
Kuvat Misun perheen kotialbumi

 

 

 

 

 

 

 

 


Kissat

Lisäohjeita