Lukijalle

Kun Karkurit.fi sivut avattiin joulukuussa 2003, vastaavanlaista sivustoa ei Suomessa vielä ollut. Moni ei edes tiennyt miten paljon koirat ja kissat harrastavat karkailua. Ilmoituksia piti ensi alkuun jopa haalia tuttavapiiristä. Eläinsuojelulain 15 pykälä löytöeläinten talteenotosta sijoitettiin etusivulle. Lääninhallituksista pyysimme löytöeläintarhojen yhteystiedot. Kun emme olleet varmoja nimittäisimmekö löytöeläinten talteenottopaikkoja löytöeläinkodeiksi, taloiksi vai tarhoiksi, aloimme käyttää niistä nimitystä löytöeläintarha. Olemme päättäneet, että muutamme löytöeläintarha -nimityksen löytöeläinkodiksi sitten, kun yksikään löytöeläintarha ei kohtele löytöeläintä kaltoin. Edelleen on paikkoja, joissa etenkin kissoja vihataan ihan oikeasti, eikä niille edes haluta löytyvän uutta kotia. Vastaavasti on löytöeläintarhoja, joita jo nyt voisi kutsua löytöeläinkodeiksi. Ja on tuhansia kissanomistajia, jotka ottavat uuden kissan, kun entinen katoaa. Ja kissan- ja koiranomistajia, jotka eivät koskaan luovu toivosta, kun rakas lemmikki on kadonnut.

Rakkaan perheenjäsenen, kesykanin, kissan, koiran tai minkä tahansa lemmikin katoaminen voi heilauttaa omistajaperheen elämän raiteiltaan. Suomessa karkaa vuosittain tuhansia lemmikkieläimiä. Tilastoa johtaa kissa. Seuraavana on koira. Esimerkiksi maaliskuun 2017 alussa oli Karkurit.fi -sivustolla 150 kadonnutta koiraa ja 500 kadonnutta kissaa. Kesylintuja, kilpikonnia, kesykaneja, frettejä ja muita pienlemmikkejä on Suomessa suhteellisen vähän. Karkailumäärätkin ovat huomattavasti pienempiä kuin kissojen ja koirien.

Osa katoamisilmoituksista löytyy eri Facebook-sivustoilta ja jotkut katoamiset ilmoitetaan vain katoamiskunnan löytöeläintarhaan.

Mitä lähemmäksi kesää mennään, sitä isommiksi karkailumäärät nousevat. Kun yksi karkuri löytyy, joku toinen katoaa.

Paula Järvinen, Karkurit.fi

Kokemuksella Karkurit.fi -kirjan toteuttamisesta

Kun aloin vuonna 2013 aloin kirjoittaa tavallista romaania, muuan Suomen Löytöeläinavun hallituksen jäsen ihmetteli, miksi en ole kirjoittanut vuosien karkurikokemuksistani. Keskeytin romaanin kirjoittamisen toistaiseksi ja aloin koota aineistoa tähän kirjaan. Erilaisia tapauksia oli talletettuna tikuille. Löysin haastatteluja ja muistiinpanoja. Osa oli etsinnöistä, joita olen Karkurit.fi -sivujen ylläpitämisen ohessa tehnyt. Kerron kirjassa myös uusista tapauksista.

Kun tänään katselen lemmikinomistajien haastatteluja ja muuta kirjan aineistoa, toivon totisesti, että erilaisista karkuri, -huijaus ynnä muista juttuaiheista on oikeasti apua sinulle, joka etsit kadonnutta lemmikkiäsi sekä sinulle, joka yrität välttää huijatuksi joutumista. Et löydä kirjasta ohjetta ”Kuinka ehkäistä lemmikin karkaaminen”. Kun luet listaa lemmikin karkaamissyistä, ymmärrät, ettei aiheesta tarvita erillistä juttua.

23.4.2017 Maija Ankkuri

- - - - -

Bondyn arvoitus

Sisällysluettelo

 

 


Petetty luottamus 18.07.2019

Kissat