Sallassa löykoiralta viedään henki

Teksti ja kuvat: Heli Kuparinen:

Kerron tarinan, joka alkoi 25.5. kun luin avunpyynnön facebookissa. Linkissä pyydettiin apua Sallan Kelloselkään, jossa juoksi vapaana koirasusi ja metsästäjät jahtasivat sitä asein. (koirasusi osoittautui myöhemmin tavalliseksi koiraksi). Koiran kumppani ehdittiin jo ampua, ennen kun menimme paikalle.

Yksityisasunnon pihalla koira oli toistaiseksi turvassa metsästäjien ampumiselta. Koira haki turvaa ihmisestä ja myöhemmin yöllä saimme koiran kiinni. Koira oli pieni pelokas ressukka, joka selvästi oli ollut joskus jonkun koira. Kertaakaan tämä eläin ei osoittanut aggressiota ihmistä kohtaan.


Koira, joka halutaan tappaa.
 

Aikaisemmin illalla paikalla kävi myös Rajavartion miehet, jotka olivat saaneet poliisilta virka-apupyynnön koiran kiinni ottamiseen tai lopetukseen. He eivät mitään nyt aikoneet tehdä ja ottivat meidän, eli koiraa suojelevien ihmisten yhteystiedot. Seuraavana aamuna saimme määräyksen viedä koiran eläinlääkärin tarkastukseen ja Sallan löytöeläinkotiin. Poliisit sanoivat meille, että koira on mahdollista lunastaa itselle, jos omistajaa ei löydy 15 päivän aikana. Aluksi sanoimme, ettei koira ole meidän hallussa, koska pelkäsimme, että koira lopetetaan. Saimme kuitenkin hyvin pian tietää, että tieto koiran olinpaikasta oli jo kerrottu poliisille.

Lääkärintarkastuksessa todettiin, että koira on arka, laiha ja ripulilla, ei muuta. Koska koira löydettiin rajavyöhykkeeltä, oli toki epäilys, että koira olisi tullut Venäjältä, mutta mitään todisteita ei ollut, joten koiraa pidetään normaalina Suomalaisena löytökoirana. Veimme tarkastuksen jälkeen koiran Sallan löytöeläinkotiin ja heti jo jättäessäni koiran intuitioni oli, että jätin koiran "KUOLEMANSELLIIN" ja näin siinä on tulossa käymään!!!!

Jyrkkä yhteydenottokielto

Samana päivänä, jättäessäni koiran, minulle laitettiin viesti, etten ole tervetullut tapaamaan koiraa tarhalle. Koiralle osaavan kodin tarjoavalle ihmiselle myös ilmoitettiin tylysti, ettei hän saisi HÄIRITÄ puhelimitse eikä viesteillä tätä löytöeläinkodin pitäjää.

Nyt olemme saaneet tiedon, että koira lopetetaan, koska se on arka ja stressaantunut. Tätä mielivaltaista toimintaa olemme joutuneet


Rauhallinen, terve koira.

järkytyksellä seuraamaan. Sallan kunnan eläinlääkärit eivät edes yritä ymmärtää tai olla minkäänlaisessa yhteistyössä vaan jyrkästi ilmoittivat TAPPOTUOMION ja asiasta ei keskustella. Eläinlääkärit sulkivat puhelimensa ja löytökodinpitäjä lyö luuria korvaan.

TÄMÄKÖ ON ASIALLISTA TOIMINTAA???

Koiralle luotiin tarhalla ympäristö, joka on varmasti hyvin stressaava (häkissä, ympärillä kymmenkunta haukkuvaa koiraa). Tarjolla olisi koti, jossa olisi osaava henkilö, jolla olisi intressit lähteä auttamaan tätä koiraa, jolloin se pääsisi turvaan ja hyvään hoitoon.

LISÄYS!!!!! Ihmekö, että koira on pelokas. Koiraa jahdattiin useita päiviä ja yritettiin ampua, lisäksi sen kumppani tapettiin vieressä. Koira on juossut henkensä kaupalla monta päivää... Ihmekö, että on stressaantunut!!!!

ONKO TÄMÄ MAHDOLLISTA SUOMESSA!????? AINAKIN SALLASSA!!!!!
 
Lisään tähän vielä tekstiviestit, jotka Sallan eläinlääkäri lähetti minulle aikaisemmin;

"Hei. Normaali ja sääntöjen mukainen käytäntö löytöeläinten kohdalla on että ne toimitetaan löytöpaikan kunnan löytöeläintaloon mistä omistaja voi ne 15vrk sisällä hakea. Sieltä omistaja osaa eläintänsä kysyä. Tässä tilanteessa erikoisuutena oli se, että koira oli löytynyt rajavyöhykkeen läheltä minkä takia eläinlääkärin tarkastus piti tehdä (tärkeimpänä raivotautiepäily ja sen poissulkeminen sekä mahd. mikrosirun lukeminen). Koska koirasta ei mitään sairauteen viittaavaa tällä hetkellä löytynyt (muuta kun että oli hoikassa kunnossa, ripulilla ja hyvin pelokas), käsitellään nyt sitä niin kuin normaalia löytöeläintä. Näistä ei kirjoiteta erillistä paperia. Jos jotain sairauteen viittaavaa olisi koirassa ollut tai käytös olisi ollut agressiivinen, olisi pitänyt ruveta toimenpiteisiin (eli koiran lopetus ja toimittaminen eviraan tutkittavaksi) ja tällöin asiasta tehdään kirjallinen päätös ja se toimitetaan aluehallintovirastoon ja mahd. myös poliisille.
Nämä määräykset perustuu mm. eläintautilakiin ja eläinsuojelulakiin. Koiraa ei saa pitää irti ilman suojaa, vettä ja ruokaa. Läänineläinlääkäri antoi lisäksi tämän koiran kohdalla määräyksen sirutuksesta ja rokottamisesta ENNEN kun koira viedään löytöeläinpaikasta uudelle omistajallem jos uusi halukas omistaja siis löytyy. Uusi omistaja maksaa tällöin kulut."

Uusi osaava omistaja olisi tiedossa, mutta kuinka ollakkaan... koira tapetaan, kun se on stressaantunut. Haloo!!!!!!!!

JK

Ylläpidon huomautus

Samalla löytöeläintarhalla oli loppuvuodesta suomenpystykorva, jolla olisi ollut useita ottajia. Tässä linkki pystykorvan ilmoitukseen.
 

-