Satu Vanhanen lähti Järvenpäästä etsimään Keski-Suomessa karannutta kasvattiaan

Yksivuotias estrelanvuoristokoira Ninette karkasi uuden kodin pihalta jo ensimmäisenä iltana.

Ninette otti hatkat vuoden 2004 marraskuisena sunnuntai-iltana. Nuori narttu oli vasta hetkeä aikaisemmin tuotu Lahden koiranäyttelystä uuteen kotiinsa Keski-Suomen Suniaisiin. Se oli ollut pihalla narussa 10 minuuttia valvomatta ennen kuin se puri narun poikki ja katosi. Jos koiran uusmaalainen kasvattaja Satu Vanhanen olisi voinut peruuttaa seuraavan päivän työmatkansa, hän olisi lähtenyt heti auttamaan yksivuotiaan kasvattinsa kiinni saamisessa. Karkurista saatiin joitakin havaintoja, mutta uusi omistaja ei ehtinyt koskaan ajoissa havaintopaikoille.

Havainnot loppuivat 27.11. kun karkaamisesta oli vajaa viikko.
- Luultiin, että narttu oli mennyt heikoille jäille. Lopulta tiistaina 30. marraskuuta tuli tieto, että koira oli nähty 15 kilometrin päässä, muistelee Ninetten isäntä Hans Kallberg.
- Kun pääsin havaintopaikalle, Ninette ei ollut enää siellä. Seuraavana päivänä sain havaintosoiton neljän kilometrin päästä, mutta Ninette oli juossut pikkutieltä metsään ja oli illalla jo muualla.

Kasvattaja lähti tuttujen koirien kanssa auttamaan

Satu Vanhanen palasi joulukuun ensimmäisenä päivänä työmatkaltaan ulkomailta. Kuultuaan, että hänen kasvattinsa oli edelleen


Ninette

karkuteillä, hän lähti seuraavana päivänä kahden Ninetten kaverikoiran kanssa Keski-Suomeen. Matkaa yhteen suuntaan kertyi 300 kilomeriä. Kun kasvattaja pääsi perille, ei karkurista ollut mitään tietoa. Aikansa odotettuaan Satu Vanhanen käänsi autonsa nokan kohti Etelä-Suomea. Ei mennyt kauaa, kun Ninetten isäntä ilmoitti uudesta havainnosta. Kasvattaja ajoi havaintopaikalle. Hän otti koirat ulos autosta ja laittoi toisen hihnaan. Koska toisella koiralla oli paikannin, hän jätti sen vapaaksi. Kaivattu karkuri ilmestyi heti pensaikosta. Kun Satu komensi koirat autoon, myös Ninette hyppäsi autoon. Pitkälti toista viikkoa kestänyt karkureissu päättyi onnellisesti. Kasvattaja pääsi kotimatkalle ja karkuri isäntänsä kanssa huilaamaan.

Sumiaisissa on karhuja ja muita villieläimiä, eikä Ninette ollut talon ainoa lammasvahti. Uuteen kotiin sopeutuminen karkureissun jälkeen kuitenkin kesti.
- Meni puolisen vuotta ennen kuin aloin pitää Ninetteä vapaana, Hans Kallberg kertoo.

Ninetten katoamisilmoitus oli Karkurit.fi:ssä, mutta internet EI ollut kovin yleinen verrattuna nykypäivään. Todella isoa osaa Ninetten löytymisessä näytteli Keski-Suomalaisen  juttu karkaamisesta. Jutun luettuaan jokainen ymmärsi, että näköhavainnot kannattaa ilmoittaa heti, eikä vasta aikojen päästä.

Suomen Löytöeläinapu ry.

 

 

 

 

 

 

 

 


Petetty luottamus 18.07.2019

Kissat