Suomen Löytöeläinapu ry.

Karkurit.fi  -sivusto täytti 13 vuotta 7.12.2016

Karkurit.fi sivustoa ylläpitävä Suomen Löytöeläinapu ry. on voittoa tavoittelematon, vapaaehtoispohjainen eläinsuojeluyhdistys, jonka nettisivut avattiin 7.12 2003. Sivujen näköhavainto-, kadonnut-ja talteenotto-ilmoitusmäärä on vuosi vuodelta kasvanut. Vuoden 2016 joulukuussa sivustolla oli  200 koiran katoamisilmoitusta ja yli 700 kissojen katoamisilmoltusta. Lisäksi näköhavainnot ja talteenotot.  Katoamlsilmoitus on voimassa puoli vuotta, mutta iilmoituksen voimassaoloa voi jatkaa kunnes etsitty löytyy.

Jokaisen kadonnut-ilmoituksen laittajan sähköpostiin lähtee automaattisesti linkki sivuston etsintäohjeisiin.  Leikattu kissa ei lähde 400 metriä kauemmaksi, jos se karkaa tutusta kodista, mutta jos naapurustossa asuu kissan riitäpukari, saattaa karkuteille lähtenyt kissa lähteä pois kotikonnuilta.

Koska koiraansa etsivällä ei ole heti aikaa jäädä koneen ääreen ohjeita lukemaan, lähetämme katoamisilmoituksen kännykkänumeroon tekstiviestiohjeen tärkeistä ensitomenpiteistä.  Kaikki koirankadottajat eivät esimerkiksi tiedä, ettei edes tuttu saa huudella koiraa  luokse, kun karkumatka on kestänyt jonkin aikaa.  Toki koiraavoi ja pitää huudella kun koira on karkaamassa, mutta ei enää jos se on jo karkumatkalla.  Miksi koiraa ei saa huudella? Siksi, että se lähtee silloin hyvin nopeasti muualle. Koiran adrenaliinitaso pysyttelee karkumatkalla korkealla, koira on ns. varpaillaan eikä se tunnista edes tuttua ihmistä. Siksi tarvitaan ohjeistusta, jotta koira saadaan talteen.  Kesä 2016 on ollut ennätyskiireinen,  koska kissa jää suht lähelle, tekstariohjeita ei ole ehditty lähettää kaikille kissankadottajille, mutta ohjeet löytyvät sivuiltamme. Vaatii vain hieman enemmän vaivaa lukea ne netistä, ja moni on lukenutkin jo ennen ilmoituksen laittamista.

Yksi sysäys karkurit.fi -sivuston perustamiseen oli iäkkään collieuros Bondyn katoaminen elokuussa 2003 Helsingissä. Bondya ei ole löydetty.

Myös jo ennen Bondyn katoamista  Turre-koiran katoaminen Karkkilassa paikallisesta löytöeläintarhasta vaikutti karkurit-sivuston perustamiseen.   

Ehkä kaikkein painavin syy karkurit-sivuston olemassaoloon on  löytökissojen murheellinen tilanne.  Edelleen joutuu suuri osa löytöeläintarhoihin päätyneistä vapaana liikkuneista kissoista sateenkaarisillalle.  Kuntien pitäisi riittävän painokkaasti mainostaa löytöeläintarhojensa olemassaoloa, ja sitä että myös maalaiskissat päätyvät löytöeläintarhaan.  Katoaminen kannattaa ilmoittaa heti katoamiskunnan löytöeläintarhaan, kissan ilmoitus mielellään kuvan kera! koska kissoista on välillä vaikea erottaa onko se oma vai joku saman näköinen kuin oma kissa.  Eläimen MIKROSIRUTTAMINEN on ehdottoman tärkeää!  Sirun avulla omistaja pystyy todistamaan omistusoikeutensa eläimeen.

Löytöeläinpäivä
Suomen ensimmäistä valtakunnallista löytöeläinpäivää vietettiin vuoden 2005 maaliskuun ensimmäisenä lauantaina . Löytöeläinpäivän perustivat Suomen Löytöeläinapu ja Lohjanseudun esy muistuttamaan lemmikkien omistajia siitä, että eläinsuojelulain 15 § oikeuttaa kunnat ottamaan talteen vapaana liikkuvat lemmikit ja lopettamaan ne 15 päivän säilyttämisen jälkeen. Toiveena oli,  että varsinkin löytöeläinpäivän aikaan tiedotusvälineet muistuttaisivat ihmisiä siitä että kadonnutta lemmikkiä tulee kysellä ajoissa löytöeläintahasta.

Suomessa on noin 650 000 koiraa ja kissoja saman verran. Koko ajan karkuteillä on satoja koiria ja kissoja. Kun yksi löytyy, toinen on jo karannut.

Bondy ja muita v. 2003 ja myöhempinä vuosina varastettuja

Viimeksi varastetut, löytymättömät ovat nykysellä sivustolla