Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
KARKURIT.FI
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Kissan oikeudellinen asema

Kissa ei ole ollut yli 10 vuoteen lainsuojaton. Jo 1990-luvun alkupuolella tuli uusi metsästyslaki jonka mukaan kesykissaa ei saa tappaa. Järjestyslaissa sanotaan, ettei kissaa tarvitse pitää kiinni. Järjestyslain koirapykälät ovat kissalle samat kuin koiralle, eli kissa ei saa mennä toriaikana torille, yleiselle kuntopolulle, uimarannalle, lasten hiekkalaatikolle.

Jos taloyhtiö on kissamyönteinen, voidaan hiekkalaatikon päälle teettää kansi. Kannattaa kuitenkin huolella miettiä, voiko kissan ylipäätään antaa liikkua kerrostaloalueella vapaana.

Kissaa saa pitää pihalla tilapäisesti valjaissa kiinni, mikäli sitä valvotaan jatkuvasti. Valvomatta sitä ei saa jättää koska
kissa sotkeutuu helposti hihnaan tai sen päälle voi hyökätä vieras koira.

Euroopanneuvoston lemmikkieläinsopimuksessa (Suomessa voimassa oleva laki) sanotaan, että kotipiirinsä ulkopuolella liikkuva kissa on heitteillä oleva kissa. Heitteillä olevan kissan saa ottaa kiinni ja viedä löytöeläintarhaan. Lainsäädäntö on ristiriitainen ja epäselvä sikäli, ettei kissaa voida järjestyslain perusteella vaatia pidettäväksi kiinni, ellei ole vaaraa että se menee järjestyslaissa kielletyille paikoille.

Kotikissakin voi vauhkoontua, jos se pyydystetään. Monet kotikissat ovat niin arkoja että ne luikkivat karkuun, vaikka ovat kotiväelle kesyjä ja asuvat sisätiloissa. Kotinsa ulkopuolella liikkuvaa kissaa ei saa missään nimessä ampua villikissana.