Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
KARKURIT.FI
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Poliisikoira opetetaan karkaamattomaksi

Poliisikoiralaitoksessa opettajana toiminut ylikonstaapeli Lauri Kanerva koulutti ´työparinsa´ englanninssringspanieli Devilin jo pentuna karkaamattomaksi.  Sama opetusmenetelmä soveltuu minkä tahansa koiran kouluttamiseen mikäli koira on leimautunut omistajaansa, eikä ole säikky.   

Metsärotuisena koirana englanninspringerspanielilla on luontainen taipumus haistella kaikenmaailman hajuja, ja kiusaus lähteä jäniksen perään.
– Kun Devil pentuna hankittiin, piti vahtia ettei se karkaisi, Kanerva muistelee ja lisää, että koiraa hankkivan ihmisen on ensinnäkin tiedettävä mikä on koiran käyttötarkoitus; onko se esimerkiksi palvelus- vai metsästyskoira.
– Aina on olemassa vaara, että metsästyskoirasta tulee niin sanottu "karkuri", vaikkei se karkaa, vaan on jalostettu lähtemään riistan perään.. Poliisin räjähdekoiraksi koulutetun Devilin täytyy joka tilanteessa olla ohjaajan hallinnassa — myös vapaa-ajalla.

Devil toimi aiemmin Helsingin lentokentällä huumekoirana

Kun Kanerva totutti Deviliä liikkumaan maastossa, hän valitsi turvallisen paikan, jossa pentu sai juosta vapaana. Tämän tästä hän kutsui pennun luokseen. Kun pentu tuli luo, hän silitti sitä, antoi ehkä makupalan tai heitti palloa.

– Kun koira oppii pienestä pitäen, että isännän luo on kiva mennä, syntyy isännän ja koiran välille luja yhteishenki. Sen ei tee mielikään karata, Kanerva selvittää.
– Moni tekee sen virheen, että päästää nuoren koiran vapaana maastoon, ja kutsuu sen luokseen vasta sitten, kun on aika lähteä kotiin. Silloin koira oppii sen yhtälön, että hauskuus loppuu heti kun sitä kutsutaan. Se saattaa ruveta välttelemään kutsun noudattamista, vaikkei suorastaan karkuun lähtisikään. Kun Devil pentuaikana juoksi pois näkyvistä, Kanerva riensi heti katsomaan minne se oli mennyt, kutsui ja hyvitteli, kun se tuli luo.
– Kun pennun kanssa pelataan, sillä on luottamus ohjaajaan ja se oppii sen, että ohjaajan luokse tuleminen on kivaa. Eivät ne sen kummempia asioita ole. Niitä pitää vähän treenata kumminkin. Koulutus tuottaa sen tuloksen, että koira pitää luonnostaan maastossa isäntään (emäntään) yhteyttä. Se ei edes halua lähteä pitkälle.

Ei vain pentukoiria

Pentujen lisäksi poliisikoiriksi hankitaan myös täysikasvuisia koiria. Kun aikuisena hankittu koira ja sen ohjaaja lähtevät Poliisikoiralaitokselta ensimmäiselle kotimatkalleen, saa poliisi ohjeen viedä koira matkan aikana tarpeilleen vain kytkettynä.
- Koiran kanssa täytyy olla tarkkana, kunnes yhteys koiran ja ohjaajan välille syntyy, painottaa Kanerva ja lisää, että auto on poliisikoiran toinen koti, mutta ellei uusi koira ole hihnassa, se saattaa saada päähänsä karata.

Myös vasta hankitun aikuisen koiran kanssa lähdetään metsälenkille turvalliselle alueelle, jonka lähellä ei ole vilkkaasti liikennöityjä teitä.– Jos koira lähtisi omille teilleen, ei se juoksisi suoraan auton alle.
– Metsässä ruvetaan sitten ehkä tekemään pitkässä langassa luoksetuloharjoituksia. Lanka pitää fyysisen yhteyden koiraan, johon ei ole vielä ehtinyt syntyä henkistä yhteyttä. Kun henkinen yhteys on luotu, ei koiralla ole tarvettakaan lähteä karkuteille.
– On myös muuan asia, jota kannattaa aina varoa. Vaikkei iso koira ole niinkään kiinnostunut riistasta, se voi olla aina kiinnostunut toisesta koirasta. Eli pitää katsoa sellainen paikka, missä ei tule toisia koiria herkästi vastaan. Koska poliisikoirat ovat yleensä isoja palveluskoiria, uudessa koirasuhteessa täytyy aina varoa, ettei koira menisi minkään pikkukoiran kimppuun.

Paukkuarat koirat

Paukkuarka koira on altis karkaamaan. Jos paukkuarka koira viedään ilotulituspaikalle, se saattaa tempaista hihnan irti taluttajan kädestä ja lähteä pakoon. Pelästynyt koira saattaa juosta useita kilometrejä. Siinä tilanteessa koiralla on suuri riski jäädä auton yliajamaksi. Ainakaan se ei enää palaa hetimmiten lähtöpaikkaansa. Jos koira säästyy liikenteen vaaroilta, se saattaa villiintyä, jolloin se saadaan kiinni vain loukuttamalla.

Kanerva neuvoo, että koira kannattaa totuttaa paukkuääniin riistapolkuammunnoissa.
- Pitkin kevättä on ammuntaharjoituksia. Ammuntapaikat ja aikataulut löytyvät metsästäjien internetsivuilta. Autoa ei pysäköidä juuri siihen kohtaan missä ammutaan, vaan auto jätetään etäälle.
- Koira tuodaan pikkuhiljaa hihnassa taluttaen, ja sitä hyvitellään matkalla. Irti sitä ei saa päästää missään vaiheessa.

Paukkuaran koiran kanssa voi mennä palveluskoirakentillekin. Silloinkin pitää varoa, ettei sen korvan juuressa ammuta, koska peli on silloin menetetty. Arka koira ei koskaan toivu siitä, Kanerva painottaa.

Maija Ankkuri