Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
KARKURIT.FI
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Akaan, Valkeakosken, Urjalan ja Hämeenlinnan löytöeläimet

Toijalan Lontilassa sijaitsevassa Eläinhoitola Sinnassa on hoidettu vuodesta 2011 Akaan ja Valkeakosken löytöeläimiä. Nykyisin Sinna huolehtii myös Urjalan löytöeläimistä sekä Hämeenlinnan löytökoirista ja pienlemmikeistä.

Sirkku Laine ja ojasta pelastettu kissanpentu


Hämeenlinnan löytökissoja vastaanotetaan Kissakoti Kattilassa.
- Tammikuun lopulla hain Hämeenlinnasta kaksi marsua, jotka oli jätetty häkkeineen päivineen Hämeenlinnan kauppatorille, kertoo Sinnan puuhanainen Sirkku Laine.
- Marsu-uroksille löytyi uusi koti heti, kun 15 päivän säilytysaika meni umpeen.

Viime vuonna Sinnaan päätyi 60 löytökissaa. Suurin osa oli maaseudulta.
- Vain muutama kissa haettiin omaan kotiin. Noin puolelle löytyi nopeasti uusi koti. Sairaat ja villit kissat lopetettiin.
- Löytökoiria meillä oli viime vuonna 12. Yhdellekään ei tarvinnut etsiä uutta kotia.

Sissi ja "lumileopardi"

Toijalassa jokunen vuosi sitten seikkaillut Sissi-koira sai Laineelta kodin ja sen kuva koristaa hoitolan facebook-sivua
Laineella on myös nuori pentukissa, jota ei ollut alunperin tarkoitus jättää itselle.
- Pieni, heikko ja laiha, ojasta löytynyt kissanpentu kuntoutui niin, että se sai olla tarhan muiden pentujen kanssa. Sitten pentu putosi ja oli puoli tuntia tajuton. Otin sen meille kotiin ja hoidin pipetillä ruokkien.

Seuraavaksi pennulle tuli ripuli, josta se selvisi ja voimistui, kun syötin sille tiivistettä, jossa on hivenaineita ja vitamiineja.
- Annoin pennulle nimeksi Zasney Irves. Nimi tarkoittaa mongoliankielellä lumileopardi.

Miksi kissoja hyljitään?

Sinnassa on huomattu, ettei edes kissanpentuja välttämättä kaivata niiden alkuperäisissä kodeissa

Purinan lahjoittama kissojen Latz -märkäruoka riittänee jonkin aikaa


- Viime vuonna meillä oli yksi tiinekin kissa, joka sai neljä pentua. Kissan omistajasta oli epäilys, mutta ei todisteita, Laine kertoo.

Sirkku Laineella on vastaus siihen, miksi löytökissat eivät kovin usein pääse takaisin alkuperäiseen kotiin.
- Sosiaalinen tilanne ajaa omistajan hylkäämään lemmikin. Perheessä voi olla työttömyyttä ja sairautta, eivätkä rahat riitä eläimestä huolehtimiseen, hän arvelee.

Tilanne on sama koko Suomessa. Maaseulla on kodeistaan karanneiden kissojen lisäksi populaatiokissoja, joita ei luokitella löytökissoiksi. Pääsääntöisesti populaatiokissat pesivät maatilarakennuksissa ja niitä voi olla samassa laumassa useita kymmeniä. Populaatioon syntyneet pennut pitäisi pelastaa jo ennen luovutusaikaa. Jos pentu on terve ja se pääsee huolehtivaan kotiin, siitä kehittyy normaali kissa.

Ikävä kyllä, populaatiolkissojen pelastaminen viivästyy monasti siksi, ettei  vieraalle maalle saa mennä loukuttamaan kissoja ilman maanomistajan lupaa. Jos lupa lopulta heltiää, saattaa olla liian myöhäistä, koska pennut ovat ehtineet villiintyä.

Kuvat: Sirkku Laineen kotialbumi

Sinnan kotisivu, Fb