Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
KARKURIT.FI
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Kadonneen koiran etsiminen

(LOST DOG after the Finnish text, (Jos karkuri on vanha, LISÄOHJE)

Huomioi:  Älä ilmoittele tarkkaa karku- ja havaintopaikkaa, ettei niille ilmesty ulkopuolisia katsomaan, näkyykö karkuria. Useimmat koirat palaavat karkaamispakalle tai ainakin lähelle, ellei matkalla satu estettä. Joku palaa heti, toiselta voi mennä kolme vuorokautta.

- Laita puhelimeen koputus
- Älä huutele karkuria. Käytä turvallisessa ympäristössä kutsumiseen koiran omaa vinkulelua, naksutinta tai pilliä. Voit myös viheltää. Karkurikoiraa voi  tuttu ihminen kutsua luokseen vain jos koira on paniikissa ventovieraiden ympäröimänä. Muunlaisessa tilanteessa koira pakenee, jos sitä kutsutaan.
- Karkaamiapaikalla pidetään  omistajalle tuoksuvaa vaatetta. Mikäli koiran koti on muualla, vie karkaamispaikalle, etenkin pennun kyseessä ollen myös sen oma peti.
- Jos koira karkasi lähellä kotia tai alle kuuden kilometrin päässä sieltä, vaate laitetaan myös kotipihalle, kerrostalopihalla se sijoitetaan seinän viereen pari metriä ovesta. Mikäli karkurilla on kerrostalopihalla jokin mieleinen paikka, vie vaate sinne. Muista käydä aika ajoin katsomassa, onko koira ilmestynyt pihalle.
- Mikäli koira on karannut aidatulta pihalta, jätä pihaportti auki.
- Ilmoita katoaminen kunnan l ö y t ö e l ä i n t a r h a a n.
- Tarkastele karkaamisympäristöä kartasta. Jos karkaamisalue on metsässä tai sen tuntumassa, ilmoita koirasta alueen m e t s ä s t y s s e u r a a n.

- Etenkin rajakunnissa on syytä informoida heti myös 112
- Tee katoamisilmoitus nettiin. Älä kerro ilmoituksessa karkurin nimeä ja katoamisosoitetta. Pyydä havainnot puhelimeen.
- Jos haluat antaa löytöpalkkion, anna se HAVAINNOISTA, jolla koira löytyy. Jos käytät vain palkkio- sanaa ilman selityksiä, koiraa ajetaan takaa.
-
VASTA HANKITUSTA KARKURISTA ILMOITUS EDELLISELLE OMISTAJALLE, jonka kannattaa tulla ensi tilassa tutun kaverikoiran kanssa paikalle.
- Älä tiedota karkaamistietä ja havaintopaikkoja missään sillä jos karkuri yrittää palata, se ei uskalla mikäli alueella on koirantaluttajia. Koiria myös varastetaan karkureissulla.
- Tutkit tavanomaiset ulkolutusreittinne
Tarkista kaikki saadut havainnot
- Huomioi että matalajalkainen koira on voinut joutua ojaan, josta se ei pääse pois
- Tutki viljasiilot ja etenkin aitaamattomat lietealtaat

- Kun näet karkurin, pysähdy, älä kutsu sitä nimeltä.
-
Koiraa ei saa lähestyä edes tuttu ihminen saatikka vieras. Juttele rauhallisesti niitä näitä, mutta muista olla kutsumatta sitä. Aina parempi, jos koira on tottunut vinkuttamaan kumilelua, jota käytät turvallisella alueella sen kutsumiseen. Kuten alussa kerrottiin, vaihtoehtoina ovat myös pilli ja nakusutin.
- Paimenrotuisen koiran suojeluvaisto herää, jos omistaja kyykistyy koiran nähdessäänja valittaa hiljaa, jolloin koira tulee auttamaan. Välimatkan oltava turvallinen.

Jos oltiin lenkkeilemässä, marjassa tai sienessä, omille teilleen lähtenyt koira saattaa juosta kotipihalle, jos kotiin on alle kuusi kilometriä.

Kannattaa muistaa alussa kerrottu asia, että karkureissulla olevaa koiraa EI SAA edes tuttu ihminen huudella nimeltä. Vain karkaamishetkellä kutsutaan, ettei koira karkaisi.

Jos karkuri ei ole tottunut vinkuleluun, pilliin tai viheltämiseen niin jos on jokin määrätty sanonta, ns. ruokakutsu, jota käytetään aina, kun koira ruokitaan, voi sitä käyttää kutsumiseen, va9kka se sisältäisi karkurin nimen.

Ellei koira lähtenyt riistan perään, se saattaa löytyä tutulta lenkkipolulta tai juoksuisen nartun kotiportilta. Matalajalkainen koira on voinut pudota ojaan, josta se ei pääse omin avuin pois.

Vieraalla alueella karannut koira pysyttelee ainakin ensi alkuun paikkakunnalla, ellei se ole metsästysviettinen.

Vaikka karkurista saadaan havaintoja, ei sulje pois sitä, että edellistä omistajaa ja kaverikoiraa tarvitaan karkurin houkuttelemiseen!!! Myöskin hoitokoiran karkaaminen ilmoitetaan omistajalle. Jos hän on Suomessa, kannattaa kertoa, että tuttu ihminen saa koiran paremmin haltuun kuin uusi tuttavuus, jolta koira karkasi.  Ulkomailta tuodun koiran karkaaminen ilmoitetaan yhdistykseen, jolta koira on hankittu.

ETSIKÄÄ RAUHALLISESTI AINOASTAAN TUTULLA PORUKALLA. 

* Karkuri on voinut lähteä tuulen suuntaan, josta tulee houkutteleva tuoksu, esim. riistanhaju.
* Juoksuinen koira on saattanut hakeutua vastakkaista sukupuolta olevan koiran kotipihalle tai -portille.
* Karkuri voi löytyä tutulta lenkkipolulta tai supiloukusta. 

Ellei koiraa ala löytyä, jakakaa seuraavilla etsintäkerroilla kuvallisia katoamisilmoituksia!  Kodinvaihtajakoiraa etsimään kutsutaan tuttu ihminen jonka mukana on koirakaveri entisestä kodista. 

Josi havaintopaikka ei ole kaukana, sieltä tehdään hajujälkiä turvallista reittiä kotiin. Jos havaintopaikka on kaukana, siellä grillataan siel. Tärkeää on, että karkaamispaikalla on kaiken aikaa omistajan tuoksu,josta koira saa turvaa jos palaa ja ruokaa. Hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa koira lähtee kotiin jos sinne on karkaamispaikalta yli kuusi kilometriä.

- Kaverikoiralla houkutellaan siten, että kaveri on pitkässä hihnassa tai liinassa ja päästetään karkurin lähelle
- Tutulla autolla kutsutaan ajamalla mateluvauhtia, jotta koira ehtii lähestyä, jos se kuulee auton äänen. Ovi avataan turvalliselta puolelta, eikä koiraa huudella nytkään.
- Käytä tuttua ruokakutsua. Eli jos ruokaa antaessa on käytetty aina määrättyä sanamuotoa, sillä voi jopa huudella koiraa, koska se tuo veden sen kielelle ja se saattaa tulla hyvinkin helposti luo.
- Herkuilla, jotka tuoksuvat. Esin. makkara ja broilerinliha
- GRILLAAMALLA karkaamis- tai havaintopaikalla jos koira on lähtenyt poikkeuksellisen pitkälle.
- Tutulla lauluäänella jos koira tykkää laulamisesta
- Rauhallisella jutustelulla niin, ettei katsota koiraa suoraan silmiin vaan mieluummin poispäin.

Katoamisilmoittelu

Neuvonta 045 1693939 (09-24)

LOST DOG

When your dog is missing at first you should put a notice on the internet in Karkurit.fi and call the local animal shelter. Tell them what kind of a dog is missing.  If your dog is not at the shelter, give them your telephone number.

When you start searching for the dog, you have to hide from where the dog disappeared and have with you the owner's jacket, blouse or something which smells of the owner.  If the dog has been missing MORE THAN half an hour, you should not call it if you see it. 
 
You must talk peacefully instead.  If the dog likes to play with a toy which makes sound, you can make sounds with that toy if the area is safe or you can whistle. Keep the dog's own sweets in your pocket so that you can draw him to you.

Before you start searching, leave the dog owner's cloth and some food at the place from where the dog left.  Also water if it is a hot summer. A disappeared dog often returns sooner or later to the place from which it left. In case it snows or rains you can place the owner's cloth in a thin clean plastic bag. The dog can smell the owner through the plastic.

If the dog is not found advertise in newspapers and make A4 notices with the dog's picture.
You should return every day to the place where the dog disappeared
and take a metal grill with you and barbeque sausages, liver etc. If you hear that the dog has left the area, leave food and notices at the new area, and grill there if you can.

When the dog is near enough you can grap it.  If you call its name it will run away because its adrenalin is very high.
If the dog is near, do not look at it.
If you are in a safe place and you are really familiar with the dog and you happen to see it, you can pretend that you hurt yourself, start to weep loudly, and fall to the ground, so that the dog gets worried and recognises who you are.  Then he'll come to you.

If you have any questions, telephone 045 1693939 (09-24)