Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit Yhteistyössä
Kirjaudu
menu

Kadonneen koiran etsiminen

Kadonnut koira (LOST DOG after the Finnish text)

Useimmat karkuteillä olevat koirat palaavat karkaamispaikkaan tai ainakin lähelle, ellei matkalla tule estettä. Tarkkaa karkaamispaikkaa ei ilmoiteta ulkopuolisille. Tämä huomioidaan myös fb-ilmoittelussa, jossa havainnot pyydetään puhelimeen tai yksityisviestinä.

Koirankadottaja, laita puhelimeesi koputustoiminto. Omistajae tuoksuva vaate piilotetaan karkaamispaikalle, toinen vaate parkkipaikalle piiloon, jos tulitte autolla. Koira saattaa juosta myös kotiin jos sinne on lyhyt matka. Eli yhden omistajalle tuoksuvan vaatteen sijoituspaikka on kotipiha, jos se on alle 6 km päässä karkaamispaikalta.

Kannattaa painaa mieleen, että karkureissulla olevaa koiraa EI SAA edes tuttu ihminen huudella nimeltä, eikä kutsua tuokse Vain karkaamishetkellä kannattaa kutsua, ettei koira edes lähtisi karkureissulle.  Kutsumiseen käytetään vinkulelua tai vinkuvaa palloa tai naksutina, vihellystä ja koirapilliä. Tottumuksen mukaan.  Jos on jokin määrätty sanonta, ns. ruokakutsu, jota käytetään aina, kun koira ruokitaan, sitä voi käyttää vaikka siihen sisältyisi koiran nimi, jota karkurikoiraa etsiessä ei käytetä ollenkaan.

Ellei koira lähtenyt riistan perään, se saattaa löytyä tutulta lenkkipolulta tai juoksuisen nartun kotiportilta. Matalajalkainen koira on voinut pudota ojaan, josta se ei pääse omin avuin pois.
Jopa vieraalla alueella karannut koira pysyttelee ainakin ensi alkuun paikkakunnalle, ellei se lähtenyt riistan perään. 

  ILMOITTELU

- Ilmoita katoamiskunnan löytöeläintarhaan ellei soittoon vastata, jätä viesti
- Etenkin rajakunnissa on syytä informoida karkaamisesta HETI 112 ja metsästäjiä, ETTEI KÄVISI KUTEN KÄVI IMATRALLA, ETTÄ KARANNEET HUSKYT AMMUTTIIN VILLIKOIRINA. Alueen metsästysseuran saa tietää riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajalta (link is external).
- Koiran nimeä ja karkaamisosoitetta ei kerrota ilmoituksissa. Facebook-ilmoituksissa havainnot pyydetään puhelinnumeroon
- Saatuja havaintoja EI kerrota ulkopuolisille.  Jos joku tekee havainnon yksin liikkuvasta koirasta tai saa houkuteltua sen kiinni, hän löytää netistä googlaamalla ilmoituksen, jossa on kadottajan puhelinnumero.


HUOM. VASTA HANKITUSTA KARKURISTA ILMOITUS EDELLISELLE OMISTAJALLE, jonka kannattaa tulla ensi tilassa tutun kaverikoiran kanssa paikalle.

Vaikka karkurista saadaan havaintoja, ei sulje pois sitä, ettö edellistä omistajaa ja kaverikoiraa tarvitaan karkurin houkuttelemiseen!!! Myöskin hoitokoiran karkaaminen ilmoitetaan omistajalle. Jos hän on Suomessa, kannattaa kertoa, että tuttu ihminen saa koiran paremmin haltuun kuin uusi tuttavuus, jolta koira karkasi.  Ulkomailta tuodun koiran karkaaminen ilmoitetaan yhdistykseen, jolta koira on hankittu.

TÄRKEÄÄ
- Maahan karkaamispaikan tuntumaan, polulta syrjään jätetään omistajan pesemätön vaate ja ruokaa.
- Vaate myös piiloon parkkipaikan reunaan, jos on tultu autolla ja pihalle, jos koira karkasi pihalta. Kerrostalossa vaate jätetään pari metriä ovesta seinän viereen.
(Omistajan tuoksun jättäminen on  metsästäjiltä peritty keino, jota käytettiin ennen tutka-aikaa).

Etsiminen

ETSIKÄÄ RAUHALLISESTI AINOASTAAN TUTULLA PORUKALLA. 

* Karkuri on voinut lähteä tuulen puhallussuuntaan, josta tulee houkutteleva tuoksu, esim. riistanhaju.
* Juoksuinen koira on voinut hakeutua vastakkaista sukupuolta olevan koiran kotipihalle tai -portille.
* Karkuri voi mtös  löytyä tutulta lenkkipolulta tai supiloukusta. 

Ellei koiraa ala löytyä, jakakaa seuraavilla etsintäkerroilla kuvallisia katoamisilmoituksia!  Kodinvaihtajakoiraa etsimään kutsutaan tuttu ihminen jonka mukana on koirakaveri entisestä kodista. 

Ellei koiraa vieläkään näy eikä kuulu, karkaamispaikalla GRILLATAAN. 

Ellei havaintopaikka ei ole kaukana, sieltä tehdään hajujälkiä turvallista reittiä kotiin. Jos havaintopaikka on kaukana, siellä grillataan siel. Tärkeää on, että karkaamispaikalla on kaiken aikaa omistajan tuoksu,josta koira saa turvaa jos palaa ja ruokaa. Hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa koira lähtee kotiin jos sinne on karkaamispaikalta yli kuusi kilometriä.

- Koiraa ei saa lähestyä EDES tuttu ihminen saatikka vieras
- Kaverikoiralla houkutellaan siten, että kaveri on pitkässä hihnassa tai liinassa ja päästetään karkurin lähelle
- Vinkulelulla kutsutaan, jos  koira on leluun tottunut. Tilanteen oltava turvallinen.
- Tutun auton käyntiläänellä kutsutaan niin että autolla ajetaan mateluvauhtia alueella, jotta koira ehtii tulla jos se kuulee auton äänen. Ovi avataan koiralle turvalliselta puolelta, mutta koiraa ei huudella ollenkaan.
- Käytä tuttua ruokakutsua. Eli jos ruokaa antaessa on käytetty aina määrättyä sanamuotoa, sillä voi jopa huudella koiraa, koska se tuo veden sen kielelle ja se saattaa tulla hyvinkin helposti luo.
- Herkuilla, jotka tuoksuvat. Esin. makkara ja broilerinliha
GRILLAAMALLA karkaamis- tai havaintopaikalla jos koira on lähtenyt poikkeuksellisen pitkälle.
- Tutulla lauluäänella jos koira tykkää äänestäsi
- Rauhallisella jutustelulla niin, ettei katsota koiraa suoraan silmiin vaan mieluummin maahan.

Neuvonta 045 1693939 (09-24)

LOST DOG

When your dog is missing at first you should put a notice on the internet in Karkurit.fi and call the local animal shelter. Tell them what kind of a dog is missing.  If your dog is not at the shelter, give them your telephone number.

When you start searching for the dog, you have to hide from where the dog disappeared and have with you the owner's jacket, blouse or something which smells of the owner.  If the dog has been missing MORE THAN half an hour, you should not call it if you see it. 
 
You must talk peacefully instead.  If the dog likes to play with a toy which makes sound, you can make sounds with that toy if the area is safe or you can whistle. Keep the dog's own sweets in your pocket so that you can draw him to you.

Before you start searching, leave the dog owner's cloth and some food at the place from where the dog left.  Also water if it is a hot summer. A disappeared dog often returns sooner or later to the place from which it left. In case it snows or rains you can place the owner's cloth in a thin clean plastic bag. The dog can smell the owner through the plastic.

If the dog is not found advertise in newspapers and make A4 notices with the dog's picture.
You should return every day to the place where the dog disappeared
and take a metal grill with you and barbeque sausages, liver etc. If you hear that the dog has left the area, leave food and notices at the new area, and grill there if you can.

When the dog is near enough you can grap it.  If you call its name it will run away because its adrenalin is very high.
If the dog is near, do not look at it.
If you are in a safe place and you are really familiar with the dog and you happen to see it, you can pretend that you hurt yourself, start to weep loudly, and fall to the ground, so that the dog gets worried and recognises who you are.  Then he'll come to you.

If you have any questions, telephone 045 1693939 (09-24)