Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
KARKURIT.FI - Kadonneitten lemmikkien asialla vuodesta 2003.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Kadonneen koiran etsiminen

(LOST DOG after the Finnish text, (Jos karkuri on vanha, LISÄOHJE)

LYHYT ENSIOHJE

Ilotulitusta pelästynyt koirat palaa karkaamispaikalle useiden tuntien kuluttua, ellei karkureissulla satu jotain sellaista, ettei se pääse palaamaan. Tärkeää on olla huutelematta ja kutsumatta koiraa!!
Tämä ei tarkoita sitä, etteikö koiraa pisä etsiä!

Muista, että koira tunnistaa omistajansa auton käyntiäänen.

Huom!
Laita puhelimeesi koputus ja soita kaikille, jotka ovat yrittäneet soittaa sinulle, sillä jokainen havainnontekijä ei jaksa soittaa toistamiseen, jos puhelimesi tyyttää varattua.

Ilmoita karkaaminen katoamiskunnan löytöeläintarhaan ja nettiin ennen kuin koiraa aletaan etsiä.
Laadi katoamisilmoitus, johon ei tule koiran nimeä (koska kukaan ei saa huudella / kutsua koirakarkuria)
- ILMOITUSMALLI
- Rajakunnassa ilmoita myös 112 (ettei karkuria luulla rajanylittäjäksi).
- Vie omistajan pesemätön vaate katoamispaikalle (yksityispihalle näkyviin ja yleisellä karkaamispaikalla piiloon).
- Muista käydä aika ajoin katsomassa, onko koira palannut takaisin.
- Mikäli koira on karannut tarhasta tai aidatulta pihalta, jätä portti auki.
- Tarkastele karkaamisympäristöä kartasta. Huomio alueen maatalot, joissa viljasiilo ja /tai on aitaamaton lieteallas. Myös vanhat unohdetut kannettomat kaivot ovat vaarallisia kaikille elollisille. Samoin vanhanaikaiset pikkilanka-aidat.


Ellei koiraa löydy, eikä havaintoja saada, tee hajujäjet, grillaa karkaamispaikalla, josta  karkotetaan ylimääräinen väki muualle (vaikka ilmoituksia levittämään.)

ETSIKÄÄ RAUHALLISESTI, MELUAMATTA AINOASTAAN TUTULLA PORUKALLA. 

Karkureissun alettua EI edes tuttu ihminen saa huudella koirakarkuria nimeltä eikä saapumaan luokse. Ainoastaan karkaamistilanteessa voit kutsua koiraa. Jos myöhemmin kutsuu ja huutelee, se lähtee pois.
- Kumileluun tottunutta koirakarkuria kannattaa turvallisella alueella kutsua lelua vinkuttamalla. -Koira tunnistaa omistajan auton äänen. Aja mateluvauhtia. avaa ovi turvalliselta puolelta jos näet karkurin, älä huutele sitä.
- Koira on voinut lähteä vastatuuleen hajun perään, juoksuisen koiran kotipihalle tai tutulle lenkkipolulle.
- Matalajalkainen koira on voinut pudota ojaan, josta se ei pääse omin avuin pois.- Tarkista kaikki saadut havainnot. ON TÄRKEÄÄ seurata havaintoilmoituksia netistä!
- Jos karkaaminen tapahtui metsässä tai sen tuntumassa, ilmoita koirasta alueen metsästysseuraan, jonka saat tietää riistanhoitoyhdistyksestä. 
- Vasta hankitusta karkurista ilmoituas edelliselle omistajalle. Jos karkurin löytyminen pitkittyy, pyydä häntä auttamaan tutun kaverikoiran kanssa.
Hoitokoiran karkaaminen ilmoitetaan omistajalle
. Jos hän on Suomessa, kerro, että tuttu ihminen saa koiran paremmin haltuun kuin uusi tuttavuus, jolta koira karkasi.  Jos karkuri on rescuekoira, ilmoita karkaaminen koiran maahantuojalle, jolla saattaa olla tiedossa Suomeen saman aikaisesti tuotu tuttu koira, jota  voidaan käyttää aran koiran houkutteluun.
- Jaa kuvailmoituksia samalla, kun etsit karkuria.
- Jos karkupaikka on koiran koti tai tuttu vakipaikka, se yrittää palata takaisin. Joskus palaamiseen voi mennä muutamia päiviä.
- Jos koiraa ei löydy muutaman päivän aikana, se lepää päivällä ja liikkuu yöllä.


HUOM. Auton töytäisemä koira palaa yleensä töytäisypaikan luo sille puolen tietä, jolle koira pakei. Myös auto-onnettomuuspaikalta paennut koira palaa takaisin. Joskus voi aikaa mennä päivä ja useampi, mutta ellei koira ole pahoin loukkaantunut, se palaa takaisin. Jos koti on lähellä, koira lähtee kotiin..

Ethän ilmoittele edes kysyjille tarkkaa karkaamispaikkaa, äläkä saamiasi havaintoja, ettei niille ilmesty ulkopuolisia ”auttajia”, joista on haittaa sikäli ettei karkuri uskalla palata takaisin lähtöpaikkaan. Useimmat karanneet koirat palaavat karkaamispaikalle tai sen lähelle, ellei matkalla satu estettä. Joku palaa heti, toiselta voi mennä kolme-viisi vuorokautta. Koira voi myös etsiytyä alueelle, jonne auto jätettiin, kun sen kanssa tultiin ulkoilemaan. Jos kotiin on alle kuusi kilometriä, se voi suunnata kotiinkin, jos matka on alle 6 km.

Mikäli karkurin pakoalue on tiedossa, mutta se ei antaudu, hanki koiraloukku. Loukuttamista ei mainosteta ulkopuolisille.

KERTAUS JA LISÄOHJEITA
-Karkurikoiraa ei saa edes omistaja huudella sen jälkeen, kun karkureissu on alkanut. Käytä turvallisessa ympäristössä kutsumiseen koiran omaa vinkulelua, naksutinta, pilliä tai ruokakutsua. Voit myös viheltää. Ruokakutsu on vakituinen sanamuoto, jota käytätettän kun koiraa ruokitaan tai annetaan makupalaa (Esim. kun Anu-koira oli karkureissulla, omistaja huusi: "Karkkia, karkkia:" Anu oli tottunut saamaan makupalan, kun olivat päivittäin kesantopellolla ja omistaja kutsui sen aika ajoin luokseen huutamalla "Karkkia".

- Karkaamispaikalla pidetään  omistajalle tuoksuvaa vaatetta, joka lenkkimaastossa sijoitetaan piiloon. Koira haistaa sen kyllä. Mikäli koiran koti on muualla, piilota karkaamispaikalle, etenkin pennun kyseessä ollen myös sen oma peti.
- Jos koira karkasi kotipihalta tai lähellä kotia taikka alle kuuden kilometrin päässä sieltä, omistajalle tuoksuva vaate laitetaan myös kotipihalle, kerrostalopihalla se sijoitetaan seinän viereen pari metriä ovesta tai pihan reunaan katseilta piiloon.
- Kun näet karkurin, pysähdy, älä kutsu sitä nimeltä.
- Koiraa ei saa lähestyä edes tuttu ihminen saatikka vieras. Juttele rauhallisesti niitä näitä, mutta muista olla kutsumatta sitä. Aina parempi, jos koira on tottunut vinkuttamaan kumilelua, jota käytät turvallisella alueella sen kutsumiseen. Kuten alussa kerrottiin, vaihtoehtoina ovat myös pilli ja nakusutin.
- Paimenrotuisen koiran suojeluvaisto herää, jos omistaja kyykistyy koiran nähdessään ja valittaa hiljaa, jolloin koira tulee auttamaan. Välimatkan oltava turvallinen.

Vieraalla alueella karannut koira pysyttelee ainakin ensi alkuun paikkakunnalla, ellei se ole metsästysviettinen.

Vaikka karkurista saadaan havaintoja, ei se sulje pois sitä, että edellistä omistajaa ja kaverikoiraa tarvitaan karkurin houkuttelemiseen!!!

ETSIKÄÄ RAUHALLISESTI AINOASTAAN TUTULLA PORUKALLA. 

* Karkuri on voinut lähteä tuulen suuntaan, josta tulee houkutteleva tuoksu, esim. riistanhaju.
* Juoksuinen koira on saattanut hakeutua vastakkaista sukupuolta olevan koiran kotipihalle tai -portille.
* Karkuri voi löytyä tutulta lenkkipolulta tai supiloukusta.

Ellei havaintopaikka ei ole kaukana, sieltä tehdään hajujälkiä turvallista reittiä kotiin. Jos havaintopaikka on kaukana kotoa, siellä grillataan. Tärkeää on, että karkaamispaikalla on kaiken aikaa ruokaa ja omistajan tuoksu, josta koira saa turvaa. Hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa koira lähtee kotiin jos sinne on karkaamispaikalta enemmän kuin kuusi kilometriä.

- Kaverikoiralla houkutellaan siten, että kaveri on pitkässä hihnassa tai liinassa ja päästetään karkurin lähelle
- Tutulla autolla kutsutaan ajamalla mateluvauhtia, jotta koira ehtii lähestyä, jos se kuulee auton äänen. Ovi avataan turvalliselta puolelta, eikä koiraa huudella nytkään.
- Käytä tuttua ruokakutsua. Eli jos ruokaa antaessa on käytetty aina määrättyä sanamuotoa, sillä voi jopa huudella koiraa, koska se tuo veden sen kielelle ja se saattaa tulla hyvinkin helposti luo.
- Herkuilla, jotka tuoksuvat. Esin. makkara ja broilerinliha
- GRILLAAMALLA karkaamis- tai havaintopaikalla jos koira on lähtenyt poikkeuksellisen pitkälle.
- Tutulla lauluäänella jos koira tykkää laulamisesta
- Rauhallisella jutustelulla niin, ettei katsota koiraa suoraan silmiin vaan mieluummin poispäin.

Katoamisilmoittelu

Kadonneen mahdollinen hukkuminen järveen tai mereen voi olla vaikea selvittää

Neuvonta 045 1693939 (09-24)

LOST DOG

When your dog is missing at first you should put a notice on the internet in Karkurit.fi and call the local animal shelter. Tell them what kind of a dog is missing.  If your dog is not at the shelter, give them your telephone number.

When you start searching for the dog, you have to hide from where the dog disappeared and have with you the owner's jacket, blouse or something which smells of the owner.  If the dog has been missing MORE THAN half an hour, you should not call it if you see it. 
 
You must talk peacefully instead.  If the dog likes to play with a toy which makes sound, you can make sounds with that toy if the area is safe or you can whistle. Keep the dog's own sweets in your pocket so that you can draw him to you.

Before you start searching, leave the dog owner's cloth and some food at the place from where the dog left.  Also water if it is a hot summer. A disappeared dog often returns sooner or later to the place from which it left. In case it snows or rains you can place the owner's cloth in a thin clean plastic bag. The dog can smell the owner through the plastic.

If the dog is not found advertise in newspapers and make A4 notices with the dog's picture.
You should return every day to the place where the dog disappeared
and take a metal grill with you and barbeque sausages, liver etc. If you hear that the dog has left the area, leave food and notices at the new area, and grill there if you can.

When the dog is near enough you can grap it.  If you call its name it will run away because its adrenalin is very high.
If the dog is near, do not look at it.
If you are in a safe place and you are really familiar with the dog and you happen to see it, you can pretend that you hurt yourself, start to weep loudly, and fall to the ground, so that the dog gets worried and recognises who you are.  Then he'll come to you.

If you have any questions, telephone 045 1693939 (09-24)