Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Kadonneen koiran etsiminen


KOIRAN ETSINTÄOHJE LYHYESTI

(LOST DOG after the Finnish text)

Huom. Kun kadonnut koirasi on löytynyt tai talteenottamasi koira viety löytöeläintarhaan tai se on päässyt kotiin, muista ilmoittaa tieto ID-numerolla karkurit@karkurit.fi -osoitteeseen, ettei ilmoitus / puhelinnumero jää roikkumaan sivuillemme.

Yksi kadonneen löytymisen kannalta tärkeä seikka on tarkkailla nettiin ilmestyviä havaintoilmoituksia.  Joillakin havainnontekijöillä ei välttämättä ole aikaa tarkistaa katoamisilmoituksia.

- Ethän laita koiran nimeä katoamisilmoituksiin, sillä koirakarkuria ei saa edes tuttu kutsua ja huudella
- Koira yrittää palata karkaamispaikkaan takaisin. Tästä syystä tarkkaa karkaamisosoitetta ei voi kertoa ulkopuolisille, eikä saatuja havaintojakaan tiedoteta ulkopuolisille.
- Jos koira karkaa muualla kuin kotona, se saattaa suunnata kotiin ellei matkaa ole linnuntietä yli 6 km. Karkaamispaikassa (
ei keskellä polkua tms.) ja kotipihalla pidetään omistajalle tuoksuvaa vaatetta, vettä ja ruokaa. Kerrostalopihalla vaate piilotetaan pihan reunaan talon sisäänkäynnin puolelle.

 Ethän huutele karkuteillä olevaa koiraa, EI vaikka olisit sen omistaja ja vaikka sillä olisi fleksi perässä. Jos koira on jäänyt kiinni fleksistä, se jää entistä pahemmin kiinni kun sitä huudellaan. Koiraa voi kutsua vain karkaamishetkellä.
- Jos imetysikäinen pentu on kateissa, laita emä hihnaan ja etsi sen kanssa!
- Älä kerro koiran nimeä ilmoituksissa. Miksi? Koska edes omistaja ei voi huudella koiraa nimeltä.
- Ethän kerro saamiasi havaintotietoja vieraalle kysyjälle edes kohteliaisuudesta!
- Ilmoita karkaaminen kunnan löytöeläintarhaan
- Koira yrittää palata karkaamispaikkaan takaisin. Karkupaikkaa ei voi kertoa ulkopuolisille. Jos ollaan pois kotoa jonne on linnuntietä enintään 6 km, koira osaa suunnistaa kotiin. Kotipihalla pidetään omistalle tuoksuvaa vaatetta, vettä ja ruokaa. Kerrostalopihalla vaate piiloon pihan reunaan talon sisäänkäynnin puolelle.
- Koira  tunnistaa omistajan auton käyntiäänen. Etsi mateluvauhtia autolla
, jotta koira ehtii tulla esim. metsästä autolle, avaa ovi turvalliselta puolelta. Päästä koira autoon.
- VINKULELUUN tottunutta koiraa houkutellaan koiran omalla vinkulelulla.
- Vastahankitun karkurin etsimiseen pyydetään apuun KOIRAN ENTINEN OMISTJA.
Muista kertoa hänelle, ettei edes tuttu ihminen saa huudella ja kutsua karkurikoiraa. Jos omistaja asuu satojen kilometrien päässä, nauhoita älypuhelimeen hänen leppoisaa jutusteluaan ja soita äänitystä karkuria etsiessäsi.
- Edellä kerrottu omistajan puheen nauhoittaminen pätee myös hoitokoiraan, jonka omistaja on matkoilla.

PÄÄSÄÄNTÖISESTI koirakarkuri palaa lähtöpaikkaan, jos matkalla ei satu estettä. Iäkäs tai sairas koira ei ehkä jaksa palata takaisin vaan se hakeutuu paikkaan, jossa se tuntee olevansa turvassa.

- Jos koira karkasi FLEKSIN kanssa, todennäköisesti se on alle 1,5 km päässä kiinni jääneenä. Poikkeus vahvistaa säännön; jotkut koirat ovat palanneet lähtöpaikkaan jopa fleksin kanssa. Jotkut ovat purreet leksin poikki.
– Jätä karkaamispaikalle tuttu tuoksu (omistajan pesemätön vaate)  Pentukoiralle jätetään myös sen oma peti tai petivaate
– Laadi katoamisilmoitus, jossa et kerro karkurin nimeä Facebookiin ja sen ulkopuolelle https://www.karkurit.fi  ILMOITUSMALLI
– Pyydä havaintoilmoitukset puhelimeen ja/tai FB:ssä myös  yksityisviestinä.
Pidä puhelimessa koputus, jotta voit soittaa takaisin. Ethän ilmoittele edes kysyjälle tarkkaa karkaamispaikkaa, sillä koiria varastetaan ja karkuri pyrkii aina palaamaan lähtöpaikkaan. Paluu vaarantuu, jos karkaamispaikalla on ventovieraita.

- JOS lupaat palkkion, LUPAA se löytymiseen johtavasta näköhavainnosta. Jos katoamisilmoituksessa luvataan löytöpalkkio ilman ehtoja, voi karkuri joutua palkkionpydystäjän jahtaamiskohteeksi!

- Onnettomuuteen joutunut koira: Jos onnettomuuspaikalta paennut koira on shokin jälkeen sen verran kunnossa, että se pystyy liikkumaan, se yrittää palata onnettomuuspaikan tuntumaan, jossa pidetään omistajalle tuoksuvaa vaatetta. Mikäli koiralle tuttu paikka, esim. koti on lähellä, omistajan pesemätöntä vaatetta pidetään myös kodin pihalla.

Jos koira on karannut tarhasta tai aidatulta pihalta, jätä portti auki ja varmista, etteivät myös koirakaverit karkaa.
Tarkastele karkaamisympäristöä kartasta.
Huomio alueen maatalot, joissa on viljasiilo ja /tai aitaamaton lieteallas. Myös vanhat unohdetut kannettomat kaivot ovat vaarallisia. Samoin vanhanaikaiset pikkilanka-aidat.
– Ilmoita karkaaminen löytöeläintarhaan ja paikalliselle metsästysseuralle, jonka nimen saat riistanhoitoyhdistyksestä. Metsästäjät ruokkivat riistaa säännöllisesti pesintäaikana joten metsästäjät liikkuvat luonnossa. Lisäksi koirakarkureita on löytynyt supiloukuista.
– Kutsu koirakarkuria turvallisessa ympäristössä vinkulelulla
(jos se on tottunut vinkuleluun) tai rapista pussia, jossa kuljetat makupaloja tai käytä  naksutinta tai ruokakutsua. Voit myös viheltää. (Ruokakutsu on vakituinen sanamuoto, jota käytätettän kun koiraa ruokitaan tai annetaan makupalaa (Esim. kun Anu-koira oli karkureissulla, omistaja huusi: "Karkkia, karkkia:" Anu oli tottunut saamaan makupalan, kun olivat päivittäin kesantopellolla ja omistaja kutsui sen aika ajoin luokseen huutamalla "Karkkia")
 Koira (ja myös kissa) tunnistaa omistajansa auton käyntiäänen. Etsi koiraa lähiympäristöstä ajamalla mateluvauhtia, jotta se ehtii tulla autolle mikäli kuulee sen äänen. Avaa ovi turvalliselta puolelta, kun olet pysähtynyt ja laske koira sisään. Kannattaa laittaa hätävilkku ensin päälle.  
– Ellei karkuria näy ja kuulu, grillaa lähtöpaikalla makkaraa, ellei vieressä ole isoja teitä. Siellä ei saa olla vierasta porukkaa. Hyvässä lykyssä koira palaa nälkäisenä takaisin.  
- Kun saat havaintoja, pidä ne omana tietonasi. Jos lupaat löytöpalkkion, lupaa se löytymiseen johtavasta havainnosta, älä kiinniotosta, ettei koiraa jahdata.
– Yksi keino houkutella karkuria takaisin on hajujälki
, joka tehdään murskaamalla makkaraa ja sekoittamalla murske kuumaan veteen. Liete jäähdytetään ja valutetaan reikäpullolla tien reunaa/polkua pitkin havaintopaikalta karkaamispaikalle. Ellei havaintoja saada, hajujälki tehdään neljästä ilmansuunnasta. 

VIERAALLA SEUDULLA KARANNUT KOIRA
Pääsääntö on, että kyläpaikasta tai uudesta kodista karanut koira pysyttelee karkaamispaikkakunnalla mikäli tuttuun kotiin on yli kuusi kilometriä.  Esimerkkitapaus

 

LISÄOHJEET JA KERTAUS

ETSIKÄÄ RAUHALLISESTI, MELUAMATTA AINOASTAAN TUTULLA PORUKALLA. 

Karkureissun alettua EI edes tuttu ihminen saa huudella koirakarkuria nimeltä eikä saapumaan luokse. Ainoastaan karkaamistilanteessa voit kutsua koiraa. Jos myöhemmin kutsuu ja huutelee, se lähtee pois.
- Kumileluun tottunutta koirakarkuria kannattaa turvallisella alueella kutsua lelua vinkuttamalla. -Koira tunnistaa omistajan auton äänen. Aja mateluvauhtia. avaa ovi turvalliselta puolelta jos näet karkurin, älä huutele sitä.
- Koira on voinut lähteä vastatuuleen hajun perään, juoksuisen koiran kotipihalle tai tutulle lenkkipolulle.
- Matalajalkainen koira on voinut pudota ojaan, josta se ei pääse omin avuin pois.- Tarkista kaikki saadut havainnot. ON TÄRKEÄÄ seurata havaintoilmoituksia netistä!
- Jos karkaaminen tapahtui metsässä tai sen tuntumassa, ilmoita koirasta alueen metsästysseuraan, jonka saat tietää riistanhoitoyhdistyksestä. 
- Vasta hankitusta karkurista ilmoituas edelliselle omistajalle. Jos karkurin löytyminen pitkittyy, pyydä häntä auttamaan tutun kaverikoiran kanssa.
Hoitokoiran karkaaminen ilmoitetaan omistajalle
. Jos hän on Suomessa, kerro, että tuttu ihminen saa koiran paremmin haltuun kuin uusi tuttavuus, jolta koira karkasi.  Jos karkuri on rescuekoira, ilmoita karkaaminen koiran maahantuojalle, jolla saattaa olla tiedossa Suomeen saman aikaisesti tuotu tuttu koira, jota  voidaan käyttää aran koiran houkutteluun.
- Jaa kuvailmoituksia samalla, kun etsit karkuria.
- Jos karkupaikka on koiran koti tai tuttu vakipaikka, se yrittää palata takaisin. Joskus palaamiseen voi mennä muutamia päiviä tai koira voi ilmestyä takaisin hyvinkin pian.
- Jos koiraa ei löydy muutaman päivän aikana, se todennäköisesti lepää päivällä ja liikkuu yöllä.


HUOM. Auton töytäisemä koira palaa yleensä töytäisypaikan luo sille puolen tietä, jolle koira pakei. Myös auto-onnettomuuspaikalta paennut koira palaa takaisin. Joskus voi aikaa mennä päivä ja useampi, mutta ellei koira ole pahoin loukkaantunut, se palaa takaisin. Jos koti on lähellä, koira lähtee kotiin..

Ethän ilmoittele edes kysyjille tarkkaa karkaamispaikkaa, äläkä saamiasi havaintoja, ettei niille ilmesty ulkopuolisia ”auttajia”, joista on haittaa sikäli ettei karkuri uskalla palata takaisin lähtöpaikkaan. Useimmat karanneet koirat palaavat karkaamispaikalle tai sen lähelle, ellei matkalla satu estettä. Joku palaa heti, toiselta voi mennä kolme-viisi vuorokautta. Koira voi myös etsiytyä alueelle, jonne auto jätettiin, kun sen kanssa tultiin ulkoilemaan. Jos kotiin on alle kuusi kilometriä, se voi suunnata kotiinkin, jos matka on alle 6 km.

Mikäli karkurin pakoalue on tiedossa, mutta se ei antaudu, hanki koiraloukku. Loukuttamista ei mainosteta ulkopuolisille.

Ex-omistajan kertomus siitä kun hän etsi ja loukutti entisen koiransa

Kadonneen mahdollinen hukkuminen järveen tai mereen voi olla vaikea selvittää

Neuvonta 045 1693939 (09-22)

LOST DOG

When your dog is missing at first you should put a notice on the internet in Karkurit.fi and call the local animal shelter. Tell them what kind of a dog is missing.  If your dog is not at the shelter, give them your telephone number.

When you start searching for the dog, you have to hide from where the dog disappeared and have with you the owner's jacket, blouse or something which smells of the owner.  If the dog has been missing MORE THAN half an hour, you should not call it if you see it. 
 
You must talk peacefully instead.  If the dog likes to play with a toy which makes sound, you can make sounds with that toy if the area is safe or you can whistle. Keep the dog's own sweets in your pocket so that you can draw him to you.

Before you start searching, leave the dog owner's cloth and some food at the place from where the dog left.  Also water if it is a hot summer. A disappeared dog often returns sooner or later to the place from which it left. In case it snows or rains you can place the owner's cloth in a thin clean plastic bag. The dog can smell the owner through the plastic.

If the dog is not found advertise in newspapers and make A4 notices with the dog's picture.
You should return every day to the place where the dog disappeared
and take a metal grill with you and barbeque sausages, liver etc. If you hear that the dog has left the area, leave food and notices at the new area, and grill there if you can.

When the dog is near enough you can grap it.  If you call its name it will run away because its adrenalin is very high.
If the dog is near, do not look at it.
If you are in a safe place and you are really familiar with the dog and you happen to see it, you can pretend that you hurt yourself, start to weep loudly, and fall to the ground, so that the dog gets worried and recognises who you are.  Then he'll come to you.

If you have any questions, telephone 045 1693939 (09-21)