Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Uuteen kotiin hankittu Wendy otti eläinlääkärikäynnillä hatkat

Wendy karkasi autosta

Matti neuvoi, että tälläinen koira pitää laittaa penkkiin kiinni ennen kuin auton ovi avataan.”

Eläinlääkärikäynnillä Eurassa karannut narttukoira Wendy oli melkein kuukauden päivät tien päällä. Ehkä se olisi jäänyt sille tielleen, ellei omistaja olisi saanut apua yllättävältä taholta.

Anita Kuvaja käytti 30.8.2016 uuden rescuekoiransa eläinlääkärissä. Kun tarvittavat toimenpiteet oli tehty ja Anita oli lähdössä kotiin, hän ohjasi koiran auton takapenkille ja sulki takaoven. Kun Anita avasi etuoven mennäkseen autoon, Wendy karkasi ennen kuin hän ehti ragoida.
- Luulen, että rabiesrokotteessa oli jotain, joka kirvelsi koirani ihoa, koska se tunki itsensä etupenkin selkänojien välistä auton etuosaan ja karkasi etuovesta ennen kuin ehdin reagoida, kertoo Anita Kuvaja.
- Koira lähti juoksemaan todella kovaa, vain yksi vilaus, kun se oikaisi isolle päätielle. Ei auttanut muu kuin ilmoittaa löytöeläintarhaan ja laittaa nettiin katoamisilmoituksia.
 

Wendy karkureissun jälkeen

Vaikka Karkurit.fi -sivustolta lähetettiin omistajan kännykään etsintäohjeita, vaikutti tilanne Anitan mielestä epätoivoiselta. Koira oli ollut hänellä vasta kaksi viikkoa. Se oli kyllä tykännyt uudesta kodistaan, mutta kotiin oli karkaamispaikalta 20 kilometriä. Anita otti töistä lomaviikon ja alkoi jakaa katoamisilmoituksia. Kun Anita tarvitsi koiraloukkua, hän soitti Karkureitten neuvontanumeroon ja sai satakuntalaisen Matti Rannan puhelinnumeron.
- Kun tavoitin Matin, hän keskitti kaiken liikenevän vapaa-aikansa meidän karkurin kiinni saamiseen. Koko ajan hän kannusti minua ja vakuutti, että saan Wendyn kotiin.

Söi lantaa ja kanaruokaa

Matti Ranta ja Anita Kuvaja tapasivat Wendyn karkaamispaikalla.
- Puhuttiin karanneesta koirasta ja katsottiin Google mapista aluetta, jolla se oli liikkunut. Koira liikkui ympyrässä. Havaintoja oli viiden kilometrin säteeltä. Euran keskusta, lähialueet ja Panelia, kertoo Ranta.
- Sitten aloimme suunnitella loukutusta. Parhaimmillaan loukkuja oli kolmessa eri paikassa. Yksi oli pellon reunassa. Toinen loukku siitä noin kahden kilometrin päässä. Kolmas laitettiin käytöstä poistetun rautatien varteen.
- Kolmannen loukkupaikan löysin omalla etsijäkoirallani, jonka kanssa katsottiin, missä karkuri on liikkunut.

Katoamisilmoituksia jaettiin viiden kilomerin säteellä. Kaksi rescueyhdistyksen tyttöä kävi viikonloppuisin houkuttelemassa koiraa grillaamalla ja Matti kiersi taloissa.
- Yleensä karkurikoirat hakeutuvat maatiloille ja hevostiloille, Matti tietää.

Koiran loukkuun houkuttelemisen ongelma oli, ettei Wendy syönyt koiranruokaa. Se söi vain lantaa ja kananruokaa. Ilkivaltaakin tapahtui. Yhtenä aamuna Eura-Harjavalta -alueelle sijoitettu loukku löytyi rikkonaisena. Saranat oli väännetty pois sijoiltaan ja riistakamera oli varastettu.
- Korjasin loukun ja vein sen uuteen paikkaan. Erään toisen loukun luo vietiin uusi riistakamera, joka lähetti reaaliajassa tietokoneelle kaikki liikkeet videopätkinä. Jos loukku olisi varastettu, olisi varkaan naama näkynyt videolla.

Eräässä vaiheessa koira poistui Laitilan suuntaan. Kahden päivän päästä se tuli takaisin vakioreitilleen.
- Sitten kuultiin, että se kävi yhden kanalan verkkoaidan takana kanoja kyttäämässä.

Kanalan pihalle vietiin loukku, jonka avulias kanalanomistaja sijoitti kanalan viereen.
- Loukkuun laitettiin kananruokaan hierottua kananlihaa. Ensimmäisenä loukkuun meni kissa. Koira katseli sitä loukun ulkopuolella.
 

Karkuri kiersi Euraa

Loukku ehti olla kanalan kyljessä viisi päivää. Sillä aikaa koira kiersi Euraa. Kun se palasi takaisin, se meni heti loukkuun, mutta ei koskenutkaan katosta roikkuneisiin kananruoassa kieritettyihin kananlihoihin.
- Kanalanomistaja soitti minulle ja kertoi, että koira oli loukussa. Katselin talon nurkan takaa, kun Matti tarttui Wendyä valjaista ja otti sen pois loukusta, Anita muistelee.
- Matti osasi heti tarkistaa, mikä oli koiran vireystaso, oliko se laiha, ja pikatarkistus, oliko haavoja ja näkyviä vammoja. Wendyn naamassa oli iso arpi, josta Matti sanoi, että se on joko jonkun ison eläimen tekemä, tai tullut jostain verkosta. Hän totesi myös, että koiralle kannattaa hakea kapilääkitys.

Anita lähti kuljettamaan karkuria kotiin, ja palautti myöhemmin iltapäivällä yhden lainaloukun.

Hän käytti koiran jo löytöpäivänä eläinlääkärissä.
- Eläinlääkäri sanoi Wendyn olevan niin paksussa kunnossa, että se on taatusti syönyt myyriä, ja määräsi sille matolääkityksen. Lääkäri oli Matin kanssa samaa mieltä kapilääkityksestä ja käski pitää koiran viisi päivää erillään kahdesta muusta koirasta.

Eläinlääkärissäkäynnin jälkeen Wendy pääsi kylpyyn.
- Kun illalla istuskelin kotona kaikessa rauhassa ja luin kirjaa, Wendy asettui jalkojeni juureen, ja haisteli housunlahkeitani, vaikka aamulla loukusta otettaessa se oli hyvin passiivinen.

Kananruoka, myyrät ja hevosenlanta vaihtuivat jo ensimmäisenä kotiutumispäivänä raejuustoon, jauhelihaan ja leivänmuruihin.
- Seuraavaksi aamuksi tein kanakeiton, josta oli luut otettu pois. Jätin vain rustot ja lihan. Wendy söi keittoa haudutetun riisin kanssa.

- Enää ei pitäisi olla sitä pelkoa, että Wendy pääsee karkaamaan autosta. Matti neuvoi, että tallainen koira pitää laittaa penkkiin kiinni, ennen kuin auton ovi avataan.

Karanneen koiravanhuksen murheellinen kohtalo