Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit Yhteistyössä
Kirjaudu
menu

Suomen Löytöeläinapu ry.

Karkurit.fi  -sivustoa julkaistaan vapaahetoispohjalta. Sivut avattiin 7.12.2003

Sivustoa ylläpitävä Suomen Löytöeläinapu ry. on voittoa tavoittelematon, vapaaehtoispohjainen eläinsuojeluyhdistys, joka julkaisee maanlaajuisesti ilmoituksia kadonneista ja löytyneistä lemmikeistä. Neuvontanumerostamme 045 1693939 saa kokemusperäisiä ensiohjeita kadonneen etsimiseen. Ellei puheluun ehditä vastamaan,  ohjeet löytyvät myös näiltä sivuilta.  

Karkurit.fi -sivut avattiin 7.12 2003. Sivujen kävijämäärä kasvaa kaiken aikaa. Esimerkiksi 1.1.2017  Karkurit.fi -sivustoa selattiin 44 000 kertaa. Näköhavainto-, kadonnut-ja talteenotto-ilmoitusmäärämme on lisääntynyt vuosi vuodelta. Vuoden 2018 ensimmäisenä vuorokautena sivustolla oli 10 000 kävijää. Seelausmäärä oli moninkertainen.

Yksi sysäys karkurit.fi -sivuston perustamiseen oli iäkkään collieuros Bondyn katoaminen elokuussa 2003 Helsingissä. Myös  Turre-koiran katoaminen Karkkilassa vaikutti sivuston perustamiseen. Kummastakin koirasta kerrotaan Kokemuksella Karkurit.fi -kirjassa. 

Jokaisen kadonnut-ilmoituksen laittajan sähköpostiin lähtee automaattisesti linkki sivuston etsintäohjeisiin.  

Leikattu kissa ei lähde 400 metriä kauemmaksi, jos se karkaa tutusta kodista, mutta jos naapurustossa asuu kissan riitäpukari, saattaa karkuteille lähtenyt kissa lähteä pois kotikonnuilta. Utelias kissa voi myös hypätä oman tai vieraan auton kyytiin tai jopa piiloutua auton moottoritilaan.  Kokemuksella Karkurit.fi -kirjasta löytyy lähes kaikki syyt, jotka aiheuttavat kissan tai koiran karkaamisen.

Koska koira saattaa lähteä hyvinkin pitkälle karkureissulle, eikä koiraansa etsivällä ei ole välttämättä aikaa jäädä koneen ääreen ohjeita lukemaan, lähetämme katoamisilmoituksen puhelinnumeroon tekstiviestiohjeen tärkeistä ensitoimenpiteistä.  Kaikki koirankadottajat eivät esimerkiksi tiedä, ettei edes tuttu ihminen saa huudella karannutt koiraa tulemaan luokse, kun karkumatka on niin sanotusti päällä.  Toki koiraa voi ja pitää huudella silloin, kun se  on karkaamassa, mutta ei enää myöhemmin.  Miksi karkurikoiraa ei saa huudella? Kun sitä huudellaan, se lähtee silloin hyvin nopeasti muualle. Koiran adrenaliinitaso pysyttelee karkumatkalla korkealla, eläin on ns. varpaillaan, eikä se tunnista edes tuttua ihmistä. Siksi tarvitaan ohjeistusta, jotta koira saadaan turvallisesti takaisin kotiin. 

Löytöeläinpäivää vietetään joka maaliskuun 1. lauantai

Suomen ensimmäistä valtakunnallista löytöeläinpäivää vietettiin vuoden 2005 maaliskuun ensimmäisenä lauantaina. Löytöeläinpäivä oli Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen ja Suomen Löytöeläinavun mietinnän tulos. Suuret määrät löytöeläintarhoihin päätyneitä karkuteillä olleita kissoja jouduttiin nukuttamaan, koska omistajat eivät noutaneet niitä kotiin. Läheskään kaikki lemmikkien omistajat eivät olleet koskaan edes kuulleet löytöeläintarhojen olemassaolosta, koska niitä ei kunnan taholta mainostetttu.

Edelleen joutuu suuri osa löytöeläintarhoihin päätyneistä vapaana liikkuneista kissoista sateenkaarisillalle.  Uusia kotejakin tarjotaan, mutta ei kuitenkaan riittävästi. 

Lemmikin katoaminen kannattaa ilmoittaa heti katoamiskunnan löytöeläintarhaan ja nettiin. Kissan ilmoitus mielellään kuvan kera, koska kssasta on välillä vaikea erottaa onko se oma vai joku saman näköinen kuin oma kissa.  MIKROSIRUTTAMINEN on ehdottoman tärkeää!  Sirun avulla omistaja pystyy todistamaan omistusoikeutensa eläimeen.Suomen ensimmäistä valtakunnallista löytöeläinpäivää vietettiin vuoden 2005 maaliskuun ensimmäisenä lauantaina . Löytöeläinpäivän perustivat Lohjan eläinsuojeluyhdistys ja Suomen Löytöeläinapu.  Toiveena oli,  että varsinkin löytöeläinpäivän aikaan tiedotusvälineet muistuttaisivat ihmisiä kyselemään kadonneita lemmikkejään ajoissa löytöeläintahoista. Eläinsuojelulain 15 § oikeuttaa kunnat ottamaan talteen vapaana liikkuvat lemmikit ja lopettamaan ne 15 päivän säilyttämisen jälkeen.

Vuonna 2018 sivustolla julkaistiin 4000 kadonnut-ilmoitusta ja  tuhansia näköhavaintoja