Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
KARKURIT.FI
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Suomen Löytöeläinapu ry.

Karkurit.fi  -sivusto avattiin 7.12.2003 ja on  viimeksi uusittu syksyllä 2019. Sivuston ylläpito- ja puhelinkulut sekä Suomen Löytöeläinavun loukkuhankinnat kustannetaan bannerituotolla.  

Suomen Löytöeläinapu ry. on voittoa tavoittelematon, vapaaehtoispohjainen eläinsuojeluyhdistys, joka julkaisee maanlaajuisesti ilmoituksia kadonneista ja löytyneistä lemmikeistä. Neuvontanumerostamme 045 1693939 saa kokemusperäisiä ensiohjeita kadonneen etsimiseen. Päivystysnumeroon voi tehdä katoamisilmoituksen ja ilmoittaa näköhavainnoista klo 09-24. Ellei puheluun ehditä heti vastamaan, soitamme takaisin. Etsintäohjeet löytyvät myös näiltä sivuilta, samoin kaikki Suomen löytöeläintarhat

Sivujen kävijämäärä kasvaa kaiken aikaa.  Enimmillään kävijlöitä on vuoden vaihteess. Muun muassa 1.1.2017  Karkurit.fi -sivustoa selattiin 44 000 kertaa. Näköhavainto-, kadonnut-ja talteenotto-ilmoitusmäärät on lisääntynyt ovat vuosi vuodelta lisääntyneet. Vuoden 2018 ensimmäisenä vuorokautena sivustolla oli 10 000 kävijää ja sivujen seelausmäärä moninkertainen.

Yksi sysäys karkurit.fi -sivuston perustamiseen oli iäkkään collieuros Bondyn katoaminen elokuussa 2003 Helsingissä. Myös  Turre-koiran katoaminen Karkkilassa vaikutti sivuston perustamiseen. Koirista kerrotaan Kokemuksella Karkurit.fi -kirjassa

Kadonneitten määrä 2018

Jokaisen kadonnut-ilmoituksen laittajan sähköpostiin lähtee automaattisesti linkki sivuston etsintäohjeisiin.  

Leikattu kissa ei lähde 400 metriä kauemmaksi, jos se karkaa tutusta kodista, mutta jos naapurustossa asuu kissan riitäpukari, saattaa karkuteille lähtenyt kissa lähteä pois kotikonnuilta. Utelias kissa voi myös hypätä oman tai vieraan auton kyytiin tai jopa piiloutua auton moottoritilaan.  Kokemuksella Karkurit.fi -kirjasta löytyy lähes kaikki syyt, jotka aiheuttavat kissan tai koiran karkaamisen.

Koska koira saattaa lähteä hyvinkin pitkälle karkureissulle, eikä koiraansa etsivällä ei ole välttämättä aikaa jäädä koneen ääreen ohjeita lukemaan, lähetämme katoamisilmoituksen puhelinnumeroon tekstiviestiohjeen tärkeistä ensitoimenpiteistä.  Kaikki koirankadottajat eivät esimerkiksi tiedä, ettei edes tuttu ihminen saa huudella karannutt koiraa tulemaan luokse, kun karkumatka on niin sanotusti päällä.  Toki koiraa voi ja pitää huudella silloin, kun se  on karkaamassa, mutta ei enää myöhemmin.  Miksi karkurikoiraa ei saa huudella? Kun sitä huudellaan, se lähtee silloin hyvin nopeasti muualle. Koiran adrenaliinitaso pysyttelee karkumatkalla korkealla, eläin on ns. varpaillaan, eikä se tunnista edes tuttua ihmistä. Siksi tarvitaan ohjeistusta, jotta koira saadaan turvallisesti takaisin kotiin. 

Löytöeläinpäivä maaliskuun 1. lauantai

Suomen ensimmäistä valtakunnallista löytöeläinpäivää vietettiin vuoden 2005 maaliskuun ensimmäisenä lauantaina. Löytöeläinpäivä oli Lohjanseudun eläinsuojeluyhdistyksen ja Suomen Löytöeläinavun mietinnän tulos. Kun löytöeläinpäivä perustettiin, Lohjanseudun eläinsuojeluyhdistyksessä hoidettiin Lohjan, Nummi-Pusulan ja  Karjalohjan löytökissat ja koirat. Yhdistyksen puheenjohtajan toimi Marjatta Niemi, joka oli sekä Seyn että läänin eläinsuojeluvlavoja.

Suuret määrät löytöeläintarhoihin päätyneitä karkuteillä olleita kissoja jouduttiin nukuttamaan, koska omistajat eivät noutaneet niitä kotiin. Läheskään kaikki lemmikkien omistajat eivät olleet koskaan edes kuulleet löytöeläintarhojen olemassaolosta, koska niitä ei kunnan taholta mainosteta. Tieto löytöeläintarhojen olemassa olosta on vähitellen lisääntynyt, mutta vieläkään ei jokainen lemmkkinsä kadottaja tiedä, että joka kunnalla on oltava löytöeläinten talteenottopaikka. Ellei se ole omassa kunnassa, sen on oltava naapurikunnassa.

Edelleen joutuu suuri osa löytöeläintarhoihin päätyneistä vapaana liikkuneista kissoista sateenkaarisillalle.  Uusia kotejakin tarjotaan, mutta ei kuitenkaan riittävästi.  Osa yksityisistä löytöeläintarhoista ei edes omista kotisivuja saatikka ilmoittele missään tarhaan päätyneistä lemmikeistä.

Lemmikin katoaminen kannattaa ilmoittaa heti katoamiskunnan löytöeläintarhaan ja nettiin. Kissan ilmoitus mielellään kuvan kera, koska kssasta on välillä vaikea erottaa onko se oma vai joku saman näköinen kuin oma kissa.  MIKROSIRUTTAMINEN on ehdottoman tärkeää!  Sirun avulla omistaja pystyy todistamaan omistusoikeutensa eläimeen.Suomen ensimmäistä valtakunnallista löytöeläinpäivää vietettiin vuoden 2005 maaliskuun ensimmäisenä lauantaina . Löytöeläinpäivän perustivat Lohjan eläinsuojeluyhdistys ja Suomen Löytöeläinapu.  Toiveena oli,  että varsinkin löytöeläinpäivän aikaan tiedotusvälineet muistuttaisivat ihmisiä kyselemään kadonneita lemmikkejään ajoissa löytöeläintahoista.

Karkurikirja vv. 2003 - 2017

Finlex:
Talteenotetut eläimet

Kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteenotettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä.

Talteenotettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin.

Kunnalla on oikeus periä eläimen omistajalta tai haltijalta korvaus eläimen talteenotosta, hoidosta ja mahdollisesta lopettamisesta aiheutuneista kustannuksista.

Jos poliisille on tehty metsästyslain 55 §:ssä tarkoitettu ilmoitus koiran talteenotosta, tulee poliisin ilmoittaa talteenotosta kunnan löytöeläinten talteenottopaikkaan.

Vuoden 2018 karkurimääriä

2019 kadonneet ja löydetyt