Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Etsijäkoiratoiminnan alkuvaiheet ja myöhemmin perustetut etsijäkoirayhdistykset

Suomen etsijäkoiratoiminta alkoi siitä, kun opettaja Marja Huovila vuonna 1996 huomasi, että hänen piskuisella norwichinterrierillään Jorilla oli luontainen kyky löytää kadonneita koiria.
Marja Huovila ja pelastuskoiraohjaaja Inkeri Palmroth kehittivät Kirkkonummella vuoden verran etsijäkoirien koulutusmenetelmiä.

Suomen ensimmäinen etsijäkoira Jori

Koekoirina toimivat ihmisetsinnästä eläkkeelle jäänyt lakelandinterrieri Stella sekä Jori ja schapendoes-pyreneittenpaimenkoira Nasu. Myös Marjan Nasu oppi siinä sivussa etsijäkoiraksi.

Kennelliitto myönsi etsijäkoira Jorille kunniamaininnan ansiokkaasta koiranetsinnästä.

ETSIJÄKOIRAYHDISTYKSET

Helsinkiin perustettiin vuonna 2002 Marja Huovilan aloitteesta Suomen ensimmäinen etsijäkoirayhdistys Koiraetsijät ry., jonka ensimmäiseksi puheenjohtajaksi Marja Huovila valittiin. Muita perustajajäseniä olivat muun muassa Christina Kittelä, Anne Puurunen-Swift, Virve Keravuori ja Inkeri Palmroth.  Christina Kittelä toimi Marjan jälkeen useita vuosia yhdistyksen puheenjohtajana. Koiraetsijät ry.n toimi vuoden 2008 loppuun asti. Kaikki Koiraetsijät ry.;n perustajajäsenet ovat luopuneet jo aktiivitoiminnasta.

Suomen Löytöeläinavun etsijäkoira Sussu kuvassa keskellä

Vuonna 2003 perustetun Suomen Löytöeläinapu ry.:n alkuperäinen tarkoitus oli tarjota kadonneille lemmikeille Karkurit.fi-sivuilta netti-ilmoittelutilaa. Koska 2000-luvun alkuvuosina etsijäkoiria oli vai kourallinen Löytöeläinavun toiminta laajeni jossain määrin myös kadonneiden lemmikkien etsimiseen.

Kirkkonummella asunut, Koiraetsijät -yhdistyksen jättänyt Marja Huovila perusti kotikonnuilleen vuonna 2006 Uudenmaan Etsijäkoirat ry:n.

Samana vuonna perustettiin myös Etsintäjoukot -niminen yhdistys, joka auttoi lemmikkinsä kadottaneita katoamislappujen jakamisessa ja loukuttamisessa.

Myöhemmin perustetut

Vuonna 2007 Porvoossa perustettiin Jälkikoirat ry, jonka koirakot etsivät kadonneita koiria ja ohjaajat kouluttivat uusia etsijäkoiria. Yhdistyksen aktiivitoiminta on lopetettu.

Koiraetsijät ry. ja Uudenmaan etsijäkoirat ry. lopetettiin vuodenvaihteessa 2008-2009, kun perustettiin Etsijäkoiraliitto ry. Suomen ensimmäisen etsijäkoirayhdistyksen, Koiraetsijät ry:n perustajajäsenet ovat lopettaneet etsijäkoiratoiminnan.  Varsinainen yhdistys loppui 1.01.2009 Etsiäkoiraliiton perustamiseen. 

Tampereen seudulla samaan aikaan aloittanut Pirkanmaan etsijäkoirat ry. oli jonkin aikaa etsijäkoiraliiton jäsenyhdistyksenä. Sittemmin Pirkanmaan yhdistys itsenäistyi ja laajensi toiminnan myös muualle Suomeen. Nimeksi vaihdettiin Suomen Etsijäkoirat ry.  

Etsintäjoukot lopetettiin vuonna 2009, kun se yhdistettiin vv. 2008-09 vaihteessa toiminnan aloittaneeseen Etsijäkoitaliittoon. Etsintäjoukot kuihtui vähitellen.

Vuoden 2017 keväällä perustettiin Vainu Eläinetsijäkoirat, ry. jonka perustajajäsenet olivat olleet aiemmin Etsijäkoiraliitossa.

Uusimpia etsijäkoirayhdistyksiä ovat Susirajan Etsiväkoirat ry. ja Etelä-Savon eläinetsijäkoirat ry. Lisäksi keväällä 2020  aloitti Lemmikkietsijät.  Myös Pohjois-Karjalaan on perustettu Tassutiimi, joka auttaa lemmikkinsä kadottaneita ja jolla on jo yksi etsijäkoira.

Kaikki nykyiset yhdistykset löytyvät Karkurit.fi:n Linkit -sivuston Muita eläinlinkkejä osiosta.

Kun paikalle saadaan etsijäkoira

Monelle on iskostunut sellainen käsitys, että kadonnut lemmikki löytyy helposti, kunhan paikalle saadaan etsijäkoira. Jos etsijäkoira löytää karkurin pakoilupaikan, omistaja saa ohjeet, miten siitä jatkaa. Tapaukset ovat yksilöllisiä ja monasti etsijäkoiran ohjaajalta kysytään kokemuksen mukanaan tuoman tietotaidon ja koiranlukutaidon lisäksi myös vaistovaraista intuitiota.

Hajujäljen säilyminen

Bondyn etsintä työllisti Koiraetsijär ry:tä vv 2003 ja 2004