Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
KARKURIT.FI
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Etsijäkoiratoiminnan alkuvaiheet ja myöhemmin perustetut etsijäkoirayhdistykset

Suomen etsijäkoiratoiminta alkoi siitä, kun opettaja Marja Huovila vuonna 1996 huomasi, että hänen piskuisella norwichinterrierillään Jorilla oli luontainen kyky löytää kadonneita koiria.

Marja Huovila ja pelastuskoiraohjaaja Inkeri Palmroth kehittivät vuoden verran etsijäkoirien koulutusmenetelmiä.

Suomen ensimmäinen etsijäkoira Jori

Koekoirina toimivat ihmisetsinnästä eläkkeelle jäänyt lakelandinterrieri Stella sekä Jori ja schapendoes-pyreneittenpaimenkoira Nasu. Myös Marjan Nasu oppi siinä sivussa etsijäkoiraksi.

Kennelliitto myönsi etsijäkoira Jorille kunniamaininnan ansiokkaasta koiranetsinnästä.

ETSIJÄKOIRAYHDISTYKSET

Helsinkiin perustettiin vuonna 2002 Marja Huovilan aloitteesta Suomen ensimmäinen etsijäkoirayhdistys Koiraetsijät ry., jonka ensimmäiseksi puheenjohtajaksi Marja Huovila valittiin. Muita perustajajäseniä olivat muun muassa Christina Kittelä, Anne Puurunen-Swift, Virve Keravuori ja Inkeri PalmrothChristina Kittelä toimi Marjan jälkeen useita vuosia yhdistyksen puheenjohtajana .

Etsijäkoira Sussu kuvassa keskellä

Vuotta myöhemmin, eli vuonna 2003 perustetun Suomen Löytöeläinapu ry.:n alkuperäinen tarkoitus oli tarjota kadonneille lemmikeille Karkurit.fi-sivuilta netti-ilmoittelutilaa. Koska 2000-luvun alkuvuosina etsijäkoiria oli vai kourrallinen yhdistyksen toiminta laajeni jossain määrin myös kadonneiden lemmikkien etsimiseen. Etsijäkoirien ikäännyttyä on yhdistys keskittynyt pääosin neuvontaan ja Karkurit.fi -sivuston ylläpitoon. Sivusto täytti 7.12.2018 15 vuotta.

Kirkkonummella asunut Marja Huovila perusti kotikonnuilleen vuonna 2006 Uudenmaan Etsijäkoirat ry:n. Samana vuonna perustettiin Etsintäjoukot -niminen yhdistys, joka auttoi lemmikkinsä kadottaneita katoamislappujen jakamisessa ja loukuttamisessa. Etsintäjoukot lopetettiin vuonna 2009.

Vuonna 2007 Porvoossa perustettiin Jälkikoirat ry, jonka koirakot etsivät kadonneita koiria ja ohjaajat kouluttivat uusia etsijäkoiria. Toiminta on lopetettu, koska kotisivut on suljettu.

Koiraetsijät ry. ja Uudenmaan etsijäkoirat ry. lopetettiin vuodenvaihteessa 2008-2009, kun perustettiin Etsijäkoiraliitto ry. Tampereen seudulla samaan aikaan aloittanut Pirkanmaan etsijäkoirat ry. oli jonkin aikaa etsijäkoiraliiton jäsenyhdistyksenä. Sittemmin Pirkanmaan yhdistys itsenäistyi ja laajensi toiminnan myös muualle Suomeen ja sen nimeksi vaihdettiin Suomen Etsijäkoirat ry.  

Uusimmat etsijäkoirayhdistykset

Vuoden 2017 keväällä perustettiin Vainu Eläinetsijäkoirat, ry. jonka perustajajäsenet olivat olleet aiemmin Etsijäkoiraliitossa.

Uusimpia etsijäkoirayhdistyksiä ovat Susirajan Etsiväkoirat ry. ja Etelä-Savon eläinetsijäkoirat ry.

Kaikki nykyiset yhdistykset löytyvät Karkurit.fi:n Linkit -sivuston Muita eläinlinkkejä osiosta.

Kun paikalle saadaan etsijäkoira

Monelle on iskostunut sellainen käsitys, että kadonnut lemmikki löytyy helposti, kunhan paikalle saadaan etsijäkoira. Jos etsijäkoira löytää karkurin pakoilupaikan, omistaja saa ohjeet, miten siitä jatkaa. Tapaukset ovat yksilöllisiä ja monasti etsijäkoiran ohjaajalta kysytään kokemuksen mukanaan tuoman tietotaidon ja koiranlukutaidon lisäksi myös vaistovaraista intuitiota.

Hajujäljen säilyminen

Bondyn etsintä työllisti Koiraetsijär ry:tä vv 2003 ja 2004