Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Hajujäljen säilyminen

Hajujäljen säilyminen

Aika, ilmasto-olosuhteet ja ympäristö vaikuttavat siihen, miten pitkän ajan kuluttua kadonneen hajujälkeä voidaan onnistuneesti seurata.

Suomen ensimmäinen etsijäkoira Jori

Suomen etsijäkoiratoiminnan uranuurtajan Marja Huovilan mukaan hajujäljen säilyminen riippuu maastosta ja sääoloista.
- Lumen sulaessa keväällä haju haihtuu saman tien,  toteaa ihmisten kadonneita koiria 15 vuoden ajan hyvin tuloksin etsinyt Marja..

Ensimmäiset etsinnät Marja teki norwichinterrieri Jorin kanssa vuonna 1996.
- Jos mahdollista, lähdimme heti etsimään. Pimeässä en etsinyt, sillä silloin vain pelästyttää etsittävän, kertoo Marja.
- Yhtenä syksynä etsimme kaksi viikkoa vanhaa jälkeä, kun oli satanut tosi paljon. Metsässä hajua oli, mutta ei aukeilla paikoilla. Etsimämme lakedaderinterrieri löytyi hukkuneena huonosti peitetystä kaivosta.

Marja harrastaa edelleen koiraetsintää, mutta hän etsii nykyisin tositilanteissa vain tuttaviensa koiria.


Kaupungin kaduilla hajujälki säilyy heikosti

Kanadalainen ex-poliisi Kathy Albrecht on todennut, että koiran hajujälki säilyy hyvissä olosuhteissa neljä viikkoa. ”Ihanneolosuhteissa maassa on paljon kosteutta ja kasvillisuutta ja ilma on viileä ja tyyni”, Albrecht luettelee.

Albrechtin kuvaamia ihanneolosuhteita löytyy harvoin kaupungista. Hajumolekyylin säilyminen kosteassa kaupunkimaisessa ympäristössä neljä päivää pitempään on Albrechtin mukaan heikko. ”Haju valuu katuojiin ja lätäkköihin.Toisaalta, jos koira voi seurata lätäkköistä palapeliä, vesi auttaa hajumolekyyliä säilymään pitempään.”

Kathy Albrecht alkoi etsiä kadonneita koiria vuonna 1997. Harrastuksesta alkanut koiranetsintä johti siihen, että Kathy lopetti poliisityön ja alkoi kouluttaa työkseen lemmikkietsiviä, pet detectives.

Petsearchers Canada

Kanadan Surrey, BC:ssä asuvat Al ja Alesha MacLellan pyörittävät suhteellisen nuorta kadonneita koiria etsivää firmaa. Idea omasta yrityksestä syntyi, kun pariskunnan koira oli kolme viikkoa kateissa. MacLellanien Petsearchers Canada tekee koiranetsintäkeikkoja eri puolille Kanadaa.

Firman työntekijät käyttävät etsinnöissä vihikoiria, joilla tiedetään olevan poikkeuksellisen hyvä hajuaisti. Vihikoira seuraa hajujälkeä rauhallisesti, täysin työhönsä keskittyneenä. Se ei yksin riitä, sillä koiran ohjaajallakin on oltava älliä pääkopassaan. Televisio-ohjelmassa Al MacLellan kertoi koiransa seuranneen kuusi viikkoa vanhaa hajujälkeä.

Petsearchers Canadan lemmikinetsinnän lähtöhinta oli ainakin vielä joku aika sitten 500 Kanadan dollaria. Lisäksi eläimen omistajalta veloitetaan matkakulut ja palkkio etsintään käytetyistä tunneista.

Sussu seurasi viikon vanhaa jälkeä Helsingissä