Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Etsi karkuria kaverikoiralla

Karannutta koiraa, kissaa tai muuta lemmikkiä voidaan tuloksellisesti etsiä yhdellä omista koirista tai naapurin tutulla koiralla. Etsinnässä käytetään vain yhtä, älykästä koiraa kerrallaan.
(Koulutin etsijäkoiratoiminnan pioneerin Marja Huovilan ohjeilla omat koirani etsimään karkureita silloin, kun Suomessa oli vain kourallinen etsijäkoiria. Ohjeessa etsimisen perusasiat. - Maija Ankkuri)

- Imetysikäistä pentua etsitään sen omalla emällä.
- Uudesta kodista karannnnut koira saattaa saattaa löytyä aiemmasta kodista olevalla tutulla koiralla.
- Etsijänä käytetään vain yhtä koiraa kerrallaan. Etsivä koira ei saa juosta vapaana vaan se pidetään kaiken aikaa pitkässä hihnassa.
Tutulla koiralla voidaan etsiä heti, kunhan huomioidaan ohjeet, joita karanneen koiran etsinnästä on saatu.
Jos on valinnanvaraa, valitaan lauman älykkäin koira. Tärkeää on, ettei etsivällä koiralla ole ollut epäsopua kateissa olevan kanssa! Jos lähdetään kaverikoiralla etsimään ystävän koiraa, ja karkurin kotona on useita koiria, jäljellä olevat koirat esitellään etsimään lähtevälle koiralle siten, että etsimään lähtevä koira ja kukin esiteltävä koira on hihnassa.
- Mukaan otetaan kadonneen koiran tuoksu puhtaassa muovipussissa, juotavaa, juomisastia, makupaloja sekä varahihna taskuun piiloon, kissalle kantokoppa.
- Jos mahdollista myös katoamislappuja, joita jaetaan postilaatikkoihin ja vastaantulijoille samalla, kun etsitään ja kysellään havaintoja. Lappuissa katoamispaikkakunta, kadonneen kuva ja kadottajan puhelinnumero, ei tarkkaa karkaamispaikkaa.

Etsintä aloitetaan viimeisestä varmasta havaintopaikasta. Ellei havaintoa ole, lähdetään karkaamispaikasta. Lähtöpaikalla koiralle annetaan haju ja kehotetaan etsimään. Tutun karkurin kyseessä ollessa, sanotaan karkurin nimi.

Etsimässä olevan koiran kirsu väsyy ja kuivuu. Koiran pitää saada välillä huilata ja juoda.

Etsivä koira johdattaa. Itse seurataan ja tarkkaillaan koiraa. Kännykkä kannattaa pitää värinällä siltä varalta, että saadaan havaintosoitto. Puhelimessa pidetään koputus. Keskustelut pidetään lyhyinä. Jos joku soittaa useita kertoja, kun hänelle ei vastata, todennäköisesti kyse on etsittyyn liittyvästä tärkeästä asiasta.

Karannut koira kulkee mieluummin helppokulkuista reittiä.
Jos koira jälkeä seuratessaan pyrkii jonkun pihalle, se pysäytetään ja apuna oleva henkilö lähtee kysymään läpikulkuluvan. Samalla hän saa tietää, onko kadonnutta nähty alueella ja jättää katoamislapun yhteystietoineen. Lisäksi hän varmistaa, ettei talon pihalla ole koiraa, joka saattaa hyökätä hajujälkeä seuraavan koiran kimppuun.

Risteyskohdissa on oltava erityisen tarkka. Haju on voinut siirtyä väärään suuntaan.
Jos näyttää siltä, että etsivä koira on selvästi seuraamassa saamaansa hajua, hajumolekyyli voinut lentää risteyksissä tienhaaraan, jonne karkuri ei ole mennyt. Kun koira huomaa hajun loppuvan, se pysähtyy. Se joko palaa takaisin tai vaikuttaa epävarmalta. Tällöin pyydetään etsivä koira takaisin risteykseen ja kokeillaan uudelleen.
 

Etsivää koiraa ei pidetä missään vaiheessa vapaana! Se voi myös peljästyttää etsittävän, ellei tämä hei tunnista sitä. Tosin koirien kesken kaveruus varmistuu yleensä hyvinkin nopeasti, mutta siinä voi käydäkin niinkin, että etsivä ja etsitty lähtevät yhdessä livohkaan, ellei etsivä koira ole hihnassa.

Karkuria ei saa huudella nimeltä eikä "tänne". Jos päädytään etsittävän näköetäisyydelle, mutta se käyttäytyy kuin ei tuntisi omistajaansa tai kaverikoiraansa, sitä ei silloinkaan huudeta, eikä mennä liian lähelle vaan käytetään houkuttelukeinona varovaista makupalojen viskelemistä  syrjään karkurista, ettei se pelästy, vinkutetaan koiralle tuttua lelua tai kiinnitetään karkurin huomio viheltämällä, mikäli se on totutettu tulemaan tutun viheltäjän luo.

Hukattu jälki

Jos kadonnutta etsivä koira kulkee varman tuntuisesti määrättyyn suuntaan, mutta hukkaa jäljen, kierretään sen kanssa pieni ympyrä, jolloin jälki saattaa löytyä uudelleen. Ellei jälkeä löydetä, palataan mahdollisimman turvallista reittiä pois ja jatketaan seuraavana päivänä siitä, minne jäätiin. Jälki ei katoa, ellei etsittyä koiraa ole otettu syliin tai nostettu autoon. Ehkä etsivä koira on vain väsähtänyt, eikä jaksa enää etsiä.

Hajujäljet

Etsimistä ei kannata jättää kesken. Jos vaikuttaa siltä, ettei koirakaverilla ole mitään käsitystä hajun seuraamisesta, voidaan sen kanssa tehdä kotiin johtavia hajujälkiä. Jos ollaan kyläpaikassa kaukana kotoa, hajujäljet johdetaan kyläpaikkaan neljästä eri ilmansuunnasta. Mukaan voidaan ottaa lihalientä, jota valutetaan reikäpullosta. Ellei ole kiire, hajujälkeä voi valmistaa myös tehosekottimella.

Ensin kuljetaan koirakaverin kanssa karkaamispaikalta poispäin (viisikin kilomeriä, jos vain rahkeita riittää) lähdetään sitten kiertämään kehää ja palataan turvallisinta reittiä karkaamispaikalle. Lisähoukuttimena voidaan käyttää rei’itettyyn pulloon tai sukkahousuun laitettua öljytonnikalaa, jauhettua maksaa tai muuta koiran herkkua. Hajujälki tehdään omien jalanjälkien viereen, ettei peitetä omaa hajua.
Ellei karkuria kuulu takaisin, eikä siitä saada havaintoja, tehdään toiseen suuntaan uusi jälkientekomatka, kierretään taas kehää ja palataan takaisin eri reittiä kuin edellisellä kerralla. Jos karkurilla on useita kaverikoiria, ja useita ihmisiä apuna, kannattaa jäljet tehdä eri suunnista tehdä jo samana päivänä. Reittejä voidaan tehdä eri ilmansuunnista.

Ellei karkuria vieläkään näy eikä kuulu, ilmoita lehdessä ja laajenna ilmoittelua myös naapurikuntien löytöeläintarhoihin.

Näköhavainnoista

Tärkeää on ettei luovuteta, kun etsitään kadonnutta, ei sittenkään vaikka näköhvainnot ovat toisinaan ihan eri koirasta. Kaverikoira yleensä tunnistaa, onko kyse omasta kaverista vai jonkun toisen koiran jäljistä.