Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Alfien pitkittynyt karkureissu

Alfien pitkittynyt karkureissu

Alfie herättää olemuksellaan hellyyttä

Kyprokselta vuonna 2017 Suomeen tuotu kastroitu huskymix Alfie karkasi hämeenlinnalaiskotinsa ovesta vuoden 2020 juhannuksena. Paikalla oli hoitaja. Omistaja ei ollut karkuhetkellä kotona.

Ennen nykyistä kotimaataan Alfie oli vuoden verran koiratarhalla Kyproksella. Alun perin se oli kotikoira, jota omistaja piti pellolla narussa.

Kun Alfie karkasi, siitä laitettiin tieto useille Facebook -sivuille. Varmoja havaintoja Alfista saatiin ainoastaan kolmena karkaamista seuranneena päivänä. Viimeisessä kuvallisessa havainnossa koira juoksi Hämeenlinnan keskustassa autojen seassa. Alfieta etsittiin vuoden verran ennen kuin toivo sen löytymisestä hiipui.

Luultiin sudeksi

Etelä-hämeenlinnalaisella kettuhaaskalla kävi toissa talvena ja sitä edeltäneenä talvena koiraeläin. Metsästäjät olivat luulleet sitä sudeksi. Asiantuntijataho oli riistakameran kuvista todennut, että eläin oli koira. Epäiltiin, että ”villikoira” olisi ollut lähtöisin Lopen koirasusilaumasta. Poliisi myönsi alueen metsästysseuralle tappoluvan. Lupaa ei koskaan käytetty, koska koira vaihtoi sopivasti maisemaa. Todennäköisesti koira on ollut Alfie.   

Yöllä liikkuja

Alfie liikkui öisin, kuten omillaan olevilla koirakarkureilla on tapana. Se on elänyt autojen alle jääneiden eläinten jätöksillä ja haaskoihin heitetyillä jätteillä.

Jossain vaiheessa Alfie kadotti pantansaKun janakkalalaisen Viralan metsästysseuran riistakameroihin alkoi marraskuussa 2022 ilmestyä yöllä liikkuvan koiran kuvia, koirahavainto laitettiin nettiin. Alfien omistaja otti ilmoittajaan yhteyttä ja sopi metsästysseuran kanssa koiran loukuttamisesta. 

Metsästysseuralaisilla oli alueella omia kanuloukkuja. Alfien omistaja vei sinne ison koiraloukun. Alfie ei mennyt loukkuun. Se oli ehkä jostain pusikosta katsellut mitä tapahtuu loukussa pyristelevälle supikoiralle.

Alfie oli mennyt maaliskuun 19,  pnä loukkuun yksityispihalla,  Hämeenlinnan esy toimitti sen 400 km päähän naiselle, joka katsoi, että koira on hänen omaisuuttaan, koska se hänelle toimitettiin. Näin ei kuitenkaan ole.

Missä Alfie oli silloin, kun siitä ei saatu havaintoja?

Vuoden 2020 juhannuksena karannutta Alfieta etsittiin vuoden 2021 juhannukseen. Koirasta luvattiin jopa löytöpalkko. Jos ensimmäisen vuoden aikana olisi ollut havaintoja, olisivat havainnot saavuttaneet koiran omistajan joko löytöeläintarhan ja/tai netin kautta. Koska havaintoilmoituksia saatiin vain kolmena päivänä karkaamisen jälkeen, vaikuttaa siltä, että Alfie oli useita kuukausia jonkun hallussa.

Tosiasia on, että karkureissulla olevia koiria varastetaan.

Karkurit.fi -sivustolla oli Alfien karkaamisvuonna (2020) 1364 kadonneen koiran ilmoitusta. Koirista 89 jäi löytymättä.

Yksi esimerkkitapaus monista on Lempäälässä kadonneen Bablon tapaus, jossa koira varastettiin ja annettiin joululahjaksi. Alfieta ei annettu joululahjaksi. Joko se karkasi tai päästettiin tarkoituksella vapaaksi.

Koiran jälkiä lumessa bongannut janakkalalainen pariskunta oli viime talvena alkanut loukuttaa Alfieta. Erinäisten toimenpiteiden seurauksena koira oli mennyt lopulta loukkuun. Se kuljetettiin ilmeisesti paikallisen esyn toimesta Savoon. Koiran omistaa Kyproskoirat ry.  joka antoi siirtämiseen luvan siinä luulossa, että Alfien saa lunastaa 15 päivän kuluessa pois.  Koiraa ei ollla kuitenkaan luovuttamassa pois vapaaehtoisesti.

Alfien karkureissu kesti 33,5 kuukautta. Jää arvoitukseksi oliko uros jossain vaiheessa jonkun hallussa. Jos koirasta tuli kaiken aikaa havaintoja, miksi vasta Viralan metsästysseura laittoi nettiin havaintoilmoituksen?

Teksti: Maija Ankkuri
Kuvat: Kyproskoirat ry:n albumi

JK.

Kyselin lauantaina 22.4. Hämeenlinnan esystä miksi ei ko. yhdistyksen yhteyshenkilö soittanut takaisin Alfien omistajalle vaikka oli luvannut soittaa siinä vaiheessa, kun omistaja oli soittanut esyyn ja pyytänyt loukutusapua. Yhteyshenkilö ei halunnut kommentoida minulle. Totesi tekevänsä omalla ajallaan vapaaehtoista eläinsuojelutyötä. Sama vika rahikaisella.

Jos eläinsuojelutyötä tekevä lupaa soittaa takaisin, hän soittaa takaisin.


Kyproskoirat ry:n  kanta
Kyproskoirat ry. Alfien tapauksesta.

Tapaus vuodelta 2021: Savonlinnalainen Koirakoti ry. omi Minna Vaseniuksen koiran
 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------