Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Alfien pitkittynyt karkureissu

Yli 19 vuoden karkurikokemukseni takia päätin kirjoittaa Alfiesta. Kuten tekstistä huomaa, en usko Alfien olleen koko karkuaikaansa kodittomana.  Se, että Alfie jäi vangiksi kymmenien koirien tarhaan, oli yllätys.

Alfie

Kyprokselta vuonna 2017 Suomeen tuotu kastroitu huskymix Alfie karkasi hämeenlinnalaiskotinsa ovesta vuoden 2020 juhannuksena. Paikalla oli hoitaja. Omistaja ei ollut karkuhetkellä kotona. Ennen nykyistä kotimaataan Kyproksella syntynyt Alfie oli vuoden verran koiratarhalla. Pentuna se oli ollut kotikoira, jota omistaja piti pellolla narussa.

Kun Alfie karkasi vajaa kolme vuotta sitten juhannuksena, katoamisesta ilmoiteltiin useilla Facebook sivuilla. Varmoja havaintoja oli saatu ainoastaan kolmena päivänä karkaamisen jälkeen. Viimeisessä kuvallisessa havainnossa koira juoksi Hämeenlinnan keskustassa autojen seassa. Ilmoittelua oli jatkettu noin vuosi ennen kuin toivo löytymisestä hiipui.

Koiraa luultiin sudeksi

Etelähämeenlinnalaisella kettuhaaskalla jäi riistakamerakuvaan kahtena talvena koiraeläin. Metsästäjät olivat luulleet eläintä sudeksi. Asiantuntijataho oli riistakameran kuvista todennut, että eläin oli koira. Seuraavaksi epäiltiin, että ”villikoira” olisi ollut lähtöisin Lopen koirasusilaumasta. Poliisi myönsi ”villikoiran” tappoluvan alueen metsästysseuralle. Lupaa ei koskaan käytetty, koska koira vaihtoi sopivasti maisemaa. Koiran identiteetti ei varmistunut.   

Yöllä liikkuja

Kun janakkalalaisen Viralan metsästysseuran riistakameroihin alkoi marraskuussa 2022 ilmestyä yöllä liikkuvan koiran kuvia. Koirahavainto laitettiin nettiin. Alfien omistaja otti metsästysseuraan yhteyttä ja sopi koiran loukuttamisesta. Jo ennen metsästysseuraa hän oli pyytänyt apua paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä, josta oli luvattu soittaa takaisin. Puhelua ei koskaan kuulunut.

Viralan metsästyseuralla oli alueella omia kanuloukkuja. Alfien omistaja vei niiden seuraksi ison koiraloukun. Alfie ei mennyt niihin loukkuihin. Ehkä se oli jostain pusikosta katsellut mitä tapahtuu loukussa pyristelevälle supikoiralle.

Myös joku paikallinen oli alkanut loukuttaa Alfieta. Koira oli mennyt kuluvan vuoden maaliskuun 19. päivä loukkuun perheen pihalla.  Hämeenlinnan eläinsuojeluyhdistys siirsi Alfien Savonlinnan maaseudulla sijaitsevalle koiratarhalle.  

Joihinkin lehtiin ilmestyi sen jälkeen juttu, joissa oletettiin Alfien olleen tien päällä lähes kolme vuotta. Hämeenlinnan eläinsuojeluyhdistys kehuskeli jutussa Alfien hoitoon ottanutta savonlinnalaista koiratarhaa: ”Uudella omistajalla on iso koiratarha ja kokemusta rescuekoirista.”  On kokemusta kyllä. Kun koirakotiin vuonna 2019 tehtiin eläinsuojelutarkastus, koirakoti oli ilmoittanut koirien lukumääräksi 26. Lukumäärä oli lopulta 52.

Koirakoti ry. ei ole Alfien uusi omistaja. Uroksen omistaa Kyproskoirat ry., joka oli antanut Hämeenlinnan esylle luvan siirtää Alfie koirakotiin tilapäisesti, koska sille etsittiin pysyvää kotia. Koti on jo löytynytkin.
Koirakoti ei ollut ainakaan vielä tätä kirjoittaessa antanut Alfieta pois.Kun Alfie saadaan koiraa väkisin pitävästä koirakodista pois, ei kyseinen paikka voi vaatia hoitomaksua koko ajalta. Itse asiassa, mikäli tapaus tulkitaan rikoslaissa kavallukseksi, ei hoitomaksua mene lainkaan.

Alfie ei myöskään ole enää rescuekoira. Ei se ole koskaan ollut edes katukoira. Kotikoiria karkailee joka päivä. Esimerkiksi Alfien karkaamisvuonna 2020 Karkurit.fi sivuilla oli 1364 kadonnut koira ilmoitusta. Niistä 89 jäi löytymättä. Kuinka moni niistä on ”uudessa kodissa?”

Huomattavaa on, ettei Alfie ole ainoa koira, jota Koirakoti ry. pitää vastoin omistajan tahtoa.  

Missä Alfie piileksi?

Vuoden 2020 juhannuksena karannutta Alfieta etsittiin FB-ilmoituksilla vuoden 2021 juhannukseen. Koirasta luvattiin jopa löytöpalkkio. Jos ensimmäisen vuoden aikana olisi ollut havaintoja, olisivat ne saavuttaneet koiran omistajan joko löytöeläintarhan ja/tai netin kautta. Kuten edellä on kerrottu, varmoja havaintoja saatiin vain kolmena päivänä karkaamisen jälkeen.

Koska Etelä-Hämeen haaskalla liikkunutta koiraa ei ole varmistettu Alfieksi, jää karkaamisjuhannuksen ja viime marraskuun väliin yli kaksi havainnotonta vuotta. Jos kyseinen paikka löytyi heti 2020 juhannuksen jälkeen, on Alfie ehtinyt leimautua sinne. Uros on voinut jopa karkailla ”uudelta omistajalta” ja palata takaisin, kuten koira normaalisti tekee. Ehkä viime marraskuussa tapahtui jotain, jonka takia Alfiella ei enää ollutkaan paikkaa jonne palata.

Maija Ankkuri
Kuvat: Kyproskoirat ry:n albumi

JK. Juttu on tiivistetty. Asiasisältö on entinen

Savonlinnalainen Koirakoti ry. omi Minna Vaseniuksen koiran

Koirien keräily Suomessa

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa on valmistunut hiljattain Elli Valtosen tutkimus seura- ja harrastuseläimiin kohdistuvista eläinsuojelurikoksista ja -rikkomuksista Suomessa. Tutkimuksessa on mukana käräjäoikeuden tuomiot vuosilta 2011 – 2021. Valtaosa tutkituista eläinsuojelu- tuomioista oli laajamittaisia eläinsuojelurikoksia eli eläinten keräilyyn liittyviä. Näille ominaista on, että eläintä kohtaan ei olla fyysisesti väkivaltaisia, vaan kaltoinkohtelu on passiivista. Esimerkiksi eläimen pitopaikka on likainen tai vaarallinen, perushoitoa laiminlyödään tai eläimelle ei hankita tarvittavaa eläinlääkärin hoitoa.


KERÄILYJUTTU on kokonaisuudessaan täällä