Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Alfien pitkittynyt karkureissu

On suuri vääryys, että hämeenlinnalainen yhdistys toimitti karkureissulla olleen Alfien naiselle, jolla on kymmeniä koiria. Maahantuojayhdistys ei uskaltanut vaatia koiraa pois, vaikka sillä olisi ollut siihen täysi oikeus.

Alfie

Kyprokselta vuonna 2017 Suomeen tuotu kastroitu huskymix Alfie karkasi hämeenlinnalaiskotinsa ovesta vuoden 2020 juhannuksena. Paikalla oli hoitaja. Omistaja ei ollut karkuhetkellä kotona. Ennen nykyistä kotimaataan Kyproksella syntynyt Alfie oli vuoden verran koiratarhalla. Pentuna se oli ollut kotikoira, jota omistaja piti pellolla narussa.

Kun Alfie karkasi vajaa kolme vuotta sitten juhannuksena, katoamisesta ilmoiteltiin useilla Facebook sivuilla. Varmoja havaintoja oli saatu ainoastaan kolmena päivänä karkaamisen jälkeen. Viimeisessä kuvallisessa havainnossa koira juoksi Hämeenlinnan keskustassa autojen seassa. Ilmoittelua oli jatkettu noin vuosi ennen kuin toivo löytymisestä hiipui.

Koiraa luultiin sudeksi

Etelähämeenlinnalaisella kettuhaaskalla jäi riistakamerakuvaan koiraeläin. Metsästäjät luulivat eläintä sudeksi. Asiantuntijataho tunnisti sen koiraksi riistakameran kuvista. Seuraavaksi epäiltiin, että ”villikoira” olisi ollut lähtöisin Lopen koirasusilaumasta. Poliisi myönsi ”villikoiran” tappoluvan alueen metsästysseuralle. Lupaa ei koskaan käytetty, koska koira vaihtoi sopivasti maisemaa. Koiran identiteetti ei varmistunut.   

Yöllä liikkuja

Kun janakkalalaisen Viralan metsästysseuran riistakameroihin alkoi marraskuussa 2022 ilmestyä yöllä liikkuvan koiran kuvia. Koirahavainto laitettiin nettiin. Alfien omistaja otti metsästysseuraan yhteyttä ja sopi koiran loukuttamisesta. Jo ennen metsästysseuraa hän oli pyytänyt apua paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä, josta oli luvattu soittaa takaisin. Puhelua ei koskaan kuulunut.

Viralan metsästyseuralla oli alueella omia kanuloukkuja. Alfien omistaja vei niiden seuraksi ison koiraloukun. Alfie ei mennyt niihin loukkuihin. Ehkä se oli jostain pusikosta katsellut mitä tapahtuu loukussa pyristelevälle supikoiralle.

Myös joku paikallinen perhe oli alkanut loukuttaa Alfieta. Kun koiran omistajalle ja perheelle oli tullut jonkinlaista erimielisyyttä, otti kyseinen perhe yhteyttä Hämeenlinnan eläinsuojeluyhdistykseen. Alfie oli mennyt loukkuun perheen pihalla. Huolimatta siitä, että Hämeenlinnan eläinsuojeluyhdistys tiesi koiran omistajan,  koira toimitettiin Savonlinnan maaseudulla olevalle koiratarhalle.  

_______________________________________________________________________________________

Joihinkin lehtiin ilmestyi sen jälkeen juttu, joissa oletettiin Alfien olleen tien päällä lähes kolme vuotta. Hämeenlinnan eläinsuojeluyhdistys kehuskeli jutussa Alfien hoitoon ottanutta savonlinnalaista koiratarhaa: ”Uudella omistajalla on iso koiratarha ja kokemusta rescuekoirista.”  On kokemusta kyllä. Kun koirakotiin vuonna 2019 tehtiin eläinsuojelutarkastus, koirakoti oli ilmoittanut koirien lukumääräksi 26. Todelliseksi lukumääräksi paljastui 52.
______________________________________________________________________________________


Kyproskoirat ry., joka oli antanut Hämeenlinnan esylle luvan siirtää Alfie koirakotiin tilapäisesti, koska sille etsittiin pysyvää kotia. Koti oli jo löytynytkin, mutta Alfie sinne ei päässyt.
Koirakoti ei ollut ainakaan vielä tätä kirjoittaessa antanut Alfieta pois.

Alfie ei ole ollut vuosiin rescuekoira. Ei se ole koskaan ollut edes katukoira. Kotikoiria karkailee joka päivä. Esimerkiksi Alfien karkaamisvuonna 2020 Karkurit.fi sivuilla oli 1364 kadonnut koira -ilmoitusta. Niistä 89 jäi löytymättä. Kuinka moni niistä mahtaa olla ”uudessa kodissa?”

 Missä Alfie piileksi?

Vuoden 2020 juhannuksena karannutta Alfieta etsittiin FB-ilmoituksilla vuoden 2021 juhannukseen. Koirasta luvattiin jopa löytöpalkkio. Jos ensimmäisen vuoden aikana olisi ollut havaintoja, olisivat ne saavuttaneet koiran omistajan joko löytöeläintarhan ja/tai netin kautta. Kuten edellä kerroin, varmoja havaintoja saatiin vain kolmena päivänä karkaamisen jälkeen.

Koska Etelä-Hämeen haaskalla liikkunutta koiraa ei ole varmistettu Alfieksi, jää karkaamisjuhannuksen ja viime marraskuun väliin yli kaksi havainnotonta vuotta. Jos kyseinen paikka löytyi heti 2020 juhannuksen jälkeen, on Alfie ehtinyt leimautua sinne. Uros on voinut jopa karkailla sieltä ja palailla takaisin, kuten koira tekee. Ehkä sitten tapahtui jotain, jonka takia Alfiella ei enää palannut takaisin.

Maija Ankkuri
Kuvat: Kyproskoirat ry:n albumi

JK. Juttua on tiivistetty. Asiasisältö on entinen

Savonlinnalainen Koirakoti ry. omi Minna Vaseniuksen koiran

Koirien keräily Suomessa

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa on valmistunut hiljattain Elli Valtosen tutkimus seura- ja harrastuseläimiin kohdistuvista eläinsuojelurikoksista ja -rikkomuksista Suomessa. Tutkimuksessa on mukana käräjäoikeuden tuomiot vuosilta 2011 – 2021. Valtaosa tutkituista eläinsuojelu- tuomioista oli laajamittaisia eläinsuojelurikoksia eli eläinten keräilyyn liittyviä. Näille ominaista on, että eläintä kohtaan ei olla fyysisesti väkivaltaisia, vaan kaltoinkohtelu on passiivista. Esimerkiksi eläimen pitopaikka on likainen tai vaarallinen, perushoitoa laiminlyödään tai eläimelle ei hankita tarvittavaa eläinlääkärin hoitoa.


KERÄILYJUTTU löytyy kokonaisuudessaan täällä