Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit Yhteistyössä
Kirjaudu
menu

Auta karkuri kotiin

24. tammikuuta 2015 kello 16.22 (päivitetty: 28. kesäkuuta 2017 kello 16.49)

Auta karkurit kotiin

Karkurit.fi -sivustolla kaivataan kotiin useita satoja kadonneita lemmikkieläimiä. Vanhimmat katoamisilmoitukset ovat jopa muutaman vuoden takaa.  Tämä tammikuussa 2015 kirjoitettu teksti on yhä ajankohtaien.

Ihmeitäkin tapahtuu. Jotkut karkurit löytyvät pitkänkin ajan kuluttua, vaikka havaintoja ei olisi saatu aikoihin. Jos kissa loukutetaan, se saattaa vaikuttaa ensin jopa villiltä, mikä ei ole ihme, kun yhtä äkkiä joutuu vangiksi. Karkureissulla araksi muuttunut, talteen saatu koira sopeutuu ja rauhoittuu viimeistään silloin, kun se tajuaa olevansa turvassa.

Monien kadonneitten lemmikkien löytämisessä on auttanut täysin ulkopuolinen eläinrakas ihminen, joka on nähnyt karkurin, ruokkinut sitä ja etsinyt katoamisilmoituksen netistä. 

Löytyneitä pitkäaikaiskarkureita

Useimmat karkurit löytyvät jo karkaamispäivänä. Joitakin etsitään viikko- ja kuukausitolkulla. Hämeenkyrössä ruokittiin arkaa Fanni-koiraa, joka oli vuoden päivät karkureissulla Porista. Helsinkiläinen Lelu-sheltti karkasi hoitajalta ja pakoili lähes kahdeksan kuukautta. Sekä Lelu että Fanni loukutettiin. 

Ruotsinpyhtäällä pelastettiin jäihin pudonnut Iitistä reissuun lähtenyt uroskoira, joka ei antautunut pelastajalleen vaan jatkoi karlureissua. Vaikka koira oli okarannut uudesta kodista, se lähti vaeltamaan sinne. Koiran nähneet eläinystävälliset ihmiset jättivät koiralle ruokaa. Karkuri saatiin loukutettua lopulta Kouvolan Elimäellä.  Koira oli reissussa lähes kuukauden.

Hyvinkäällä karannut sakemanni-rottisuros pakoili yli kolme kuukautta. Lopulta uros palasi kilometrin päähän kotoa, jossa se loukutettiin. Ylihärmässä oli pystykorva kadonnut neljä vuotta sitten. Se löytyi tämän vuoden alussa. 
Jyväskylässä saatiin kiinni Hirvensalmelta tullut karkuri.

Koirakuiskaajat apuna
Jos kissa- tai koirakarkuria jahdataan, se lähtee pois. Joillakin ihmisillä on luonnostaan koirakuiskaajan lahja, taito vaistota karkurin mielentila ja toimia oikein. Helsinkiläine collie  reissasi 300 kilometriä Mäntästä Hirvensalmelle, jossa se houkuteltiin antautumaan.

Yksi esimerkki havainnontekijän avusta on  Kokemäeltä, josta tuli päivystykseemme puhelu viiden bernin laumasta, joka oli käväissyt havainnontekijän pihalla ja lähtenyt skohti  11 km päässä olevaa valtatietä. Vartin kuluttua havainnon tehnyt mieshenkilö soitti uudelleen ja kertoi, että kaksi karkuria oli nyt hänen koiratarhassaan. Hän oli jäljittänyt karkurit ja houkutellut ne kiinni. Puolen tunnin kuluttua mies soiiti, että omistaja oli saanut loput kolme koiraa kiinni.

Ehkä tieto koirien olinpaikasta oli kulkenut netin kautta tai omistaja oli etsinyt niitä summa mutikassa. Löytöeläintarhaan hän ei ollut karkaamista ilmoittanut. Meiltä oli ilmoitettu heti rotujärjestöön, joka laittoi järjestön FB-sivuille tiedon karkureista ja jäljitti kokemäkeläisen kasvattajan. Lisäksi talteenottajan poika oli laittanut koirista tiedon omalle FB-sivulleen.  Ikävä kyllä ei mennyt montaa kuukautta, kun samat koirat taisivat kävellä Kokemäenjokeen  

Jos haluat auttaa, jätä näkemällesi karkurille turvalliseen paikkaan ruokaa, ellet saa houkuteltua sitä kiinni. Etsi sitten sen katoamisilmoitus netistä ja ilmoita omistajalle ja löytöeläintarhaan.  

Ilmoita katoamisesta
Kun lemmikki katoaa, siitä kannattaa ilmoittaa heti sekä netissä, että löytöeläintarhaan. Ilmoittaminen ei maksa mitään.  Ja kun saat havaintoilmoituksia karkuristasi, älä päivitä niitä nettiin. Miksi ei? Siksi, että koska moni haluaa auttaa, havainto voi vetää sivullisia liikamäärin paikalle. 

Äskettäin tuli kysely talteenotetusta, kadonneesta kissasta, joka on jo uudessa kodissa.  Kissan omistajat eivät olleet tehneet katoamisilmoituksia minnekään. He olivat aluksi vain odotelleet kissaa kotiin, ja kun kissaa ei kuulunut, sen luultiin jääneen auton alle.  Kissa on tiettävästi elossa, mutta omistusoikeus on siirtynyt pois perheeltä, joka sen kadotti.

Tapaus ei ole mitenkään poikkeava niistä tuhansista maaseudulla kadonneista kissoista, joita ei kysellä ajoissa mistään. Toisaalta, miten selittyy se, että myös kaivattuja, ilmoiteltuja kissoja ja koiria katoaa jäljettömiin!

Suomen Löytöeläinapu ry.
Karkurit.fi -sivuston ylläpito