Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
KARKURIT.FI - Kadonneitten lemmikkien asialla vuodesta 2003.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Eläinonnettomuudet

Eläin ajotiellä - mitä tehdä?

Eläimet eivät ymmärrä välttää moottoriteitä, eivätkä muitakaan vilkasliikenteisiä väyliä.  Vaikka ajotie olisi ympäröity riista-aidalla, liittymäkohdista pääsee eläinkin sisälle.
Ajotiellä juoksenteleva eläin saattaa aiheuttaa vahinkoa itselleen ja muille tiellä liikkuville. Koska autoilijat väistelevät tiellä liikkujaa ja jarruttelevat vaistonvaraisesti, voi pahimmassa tapauksessa syntyä ketjukolari.

Selvitimme viranomaisilta taas kerran, pitääkö autoilijan ilmoittaa tiellä liikkuvasta nelijalkaisesta hätänumeroon ja kun ilmoitetaan, tuleeko poliisi hätiin.

"Eläinsuojelulain 14. pykälä velvoittaa jokaisen kansalaisen auttamaan hädänalaista eläintä.
Kun liikenteen seassa on eläin, niin kyllähän se eläin aika avuttomassa tilanteessa on", todettiin Evirasta.

Poliisihallinnossa puolestaan sanottiin näin:
"Joudutaan priorisoimaan. Jos hätänumeroon tulee yksittäinen havaintosoitto moottoritiellä juoksevasta eläimestä, on hätäkeskuspäivystäjän harkinnassa, lähettääkö hän poliisipartion paikalle.

Mitä johtopäätöksiä viranomaisten vastauksista voi tehdä?

Ainakin sen, että näkiessämme eläimen juoksentelemassa vilkasliikenteisellä ajotiellä, kannattaa heti soittaa hätänumeroon, eikä ajatella jonkun jo soittaneen.

Vaikka turhia puheluita ei 112 saa soitella, ei sellainen puhelu, jossa soittaja noudattaa eläinsuojelulain 14 pykälää, ole turha. Tavallinen autoilija ei saa edes moottoritielle pysäköidä, joten ainoa apu, jota autollaliikkuja voi tälläisessä tapauksessa antaa, on soitto hätänumeroon.

Jos hätänumeroon menee vain yhden kansalaisen ilmoitus, päivystäjä tuskin lähettää tielle partiota.

Vaikka poliisi priorisoi, tulee partio varmemmin paikalle, jos hätänumero vastaanottaa tiellä liikkujasta useita ilmoituksia.

Entä jos ajan eläimen päälle?

Jos  lemmikkieläin jää auton alle,  tarkistetaan, onko eläimestä vielä eläjäksi. Jos autoon törmännyt eläin on siinä kunnossa, että se pitää lopettaa, lopetus tehdään voimakkaalla iskulla selkärangan yläosaan.  Menehtynyt kannattaa siirtää tienpenkalle, ja ilmoittaa vahingosta paikalliseen löytöeläintarhaan.

Ellei lemmikkieläin ole kuolettavasti loukkaantunut, eikä tiedetä mitä tehdä, kannattaa soittaa päivystävälle eläinlääkärille lisäohjeisen saamiseksi.  Numeron saa tiedustelusta.  Todennäköisesti eläinkääkäri neuvoo käärimään eläimen saatavilla olevaan vaatteeseen, ja viemään tutkittavaksi.  (Karkureihinkin voi soittaa, jolloin neuvomme parhaamme mukaan).

112 soitetaan myös silloin, jos autoon törmää  peura, hirvi tai muu villieläin, kuten susi tai karhu, tai karhunpentu (jonka emä on todennäköisesti hyvin lähellä),  HÄTÄVILKUT PÄÄLLE ja soitto poliisille. Ei kannata poistua autosta, eikä jatkaa matkaa, vaan odotetaan viranomaisia.  Hätävilkkuja kannattaa käyttää myös lemmikkieläimen jäätyä auton alle, jos joudutaan pysähtymään kohtaan, josta aiheutuu vaaraa muille tiellä liikkuville tai eläin on paikassa,  jossa se voi jäädä uudelleen auton alle.