Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Karkurikoiran nuolinukutuksessa piilee riski

Kaikkia koirakarkureita ei saada antautumaan.  Mikä neuvoksi? Pitäisikö koira loukuttaa, verkottaa vai nukuttaa tai ottaa kiinni sikajarrulla? Vai vetääkö sukkahousuissa havaintopaikalta öljyistä säilyketonnikalaa aitaukseen, jossa on ruokaa ja tuttu tuoksu ja jonka portti suljetaan pitkän narun avulla. Nuolella nukuttaminen on muita vaihtoehtoja riskialttiimpaa.
 
Kiltti, yksivuotias narttukoira oli ollut jo pari viikkoa karkuteillä karattuaan uudelta omistajaltaan lähes kättelyssä. Koira sai vasten kasvattajan ohjetta juosta vapaana vakkei se ollut leimautunut uuteen omistajaan ja muuhun laumaan.  

Tapahtumapaikka oli aluetta, jossa  lehtitietojen mukaan on saatu kiinni ja tuomittu useita salametsästäjiä. Koska paikallislehdessä epäiltiin karkuteillä ollutta narttukoiraa näköhavaintojen perusteella sudeksi, uusi omistaja pelkäsi, että narttu ammutaan sutena. Ainoa vaihtoehto oli etsiä nuolinukutustaitoinen eläinlääkäri. Normaalioloissa, jos alueella on järkeviä metsästäjiä, jotka eivät tapa koiraa sutena, ei nuolinukutusta missään nimessä suositella.

Kaikeksi onneksi narttu oli ottanut haltuunsa määrätyn reviirin. Sieltä koira saatiin näköetäisyydelle heti, kun sitä lähdettiin tainnuttamaan.  Kun eläinlääkäri sai sen tähtäimeensä, nuoli osui  kankkuun, jossa oli sen verran uppoamisvaraa, ettei se tunkeutunut luuhun. 

Karkureissulla olevan eläimen adrenaliinitaso on korkea, joten nukutusaine ei vaikuta heti.  Narttu juoksi peräti 500 metriä suoraa tietä.  Jos vastaan olisi tullut auto, koira olisi jäänyt alle.  

Koiranomistaja ja eläinlääkäri tavoittivat tielle taintuneen karkurin ajoissa. Se saatiin turvaan. Jos se olisi rynnännyt umpimetsään, ei sitä olisi välttämättä löydetty koskaan. 

Tapahtumasta on kulunut jo muutamia vuosia. Narttu on sopeutunut uuteen laumaansa, eikä se ole enää karkaillut.

F a k t a a   n u o l i n u k u t u k s e s t a


Eläinlääkäri Hannu Pajulahti, Kouvola: "Nuolinukutusta saa käyttää vain eläinlääkäri. Ellei eläinlääkäri osaa ampua, hän voi valtuuttaa ampujaksi valvontansa alla olevan ampumataitoisen henkilön.  Pieneen koiraan ei nuolinukutusta käytetä. Vahingoittumisvaara on liian suuri". 
 
Intendentti Kirsi Pynnönen, Helsingin Korkeasaari:"Korkeasaaressa ei gasellia (keskikokoisen koiran kokoinen) pienempiä eläimiä ammuta nukutusnuolella, koska pienempää eläinta ampuessa vahingoittumisriski on liian suuri". 

Erikoisutkija Ilpo Kojola, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos: "Meillä käytetään nukutuskivääriä ainoastaan susiin ja karhuihin ja ammutaan määrätyn matkan päästä. Ylipäätänsä voimaa on liikaa, jos ampuja on kovin lähellä. Ahmaan ja ilvekseen ei nukutuskivääriä käytetä. Ne pyydetään pyyntihäkkiin ja nukutetaan puhallusputkella. Eläinlääkäri valvoo meidän projektejamme ja ampujat joutuvat käymään yliopiston järjestämän koe-eläinkurssin. Kurssilla opetellaan nukutusainekemiaa ja nukutusperiaatteet. Maastovalmius on ampujan hankittava itse".
 

Karkuteille lähtenyt Mörö ei mennyt verkkoon