Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Puutiainen voi sairastuttaa ulkoilevan kissan

Pitkään karkuteillä olleesta kissasta saattaa löytyä punkkeja. Eläinlääkäri Oili Gylden Hyvinkään Animuksesta mieltää, että punkit vaivaavat myös kissoja, tosin selkeästi vähemmän kuin koiria.

Jos tautia kantava punkki puree kissaa, sairastuuko kissa?
- Kissat voivat sairastua punkkivälitteisiin tauteihin kuten borrelioosiin ja virusperäiseen aivokalvontulehdukseen (TBE), mutta nämä tapaukset ovat hyvin harvinaisia.
- Ulkona liikkuvalle kissalle on syytä antaa punkkilääkitys kissan itsensä takia sekä estämään punkkien kulkeutuminen sisätiloihin. Erityisesti silloin, jos kissa nukkuu samassa sängyssä isäntäväen kanssa, punkkilääkitys on tarpeen.
- Kissoille on olemassa sekä punkkeja karkottavia että punkkeja tappavia valmisteita. Karkottavat valmisteet estävät punkkien tarttumista lemmikkiin. Punkkeja tappavat valmisteet eivät karkota punkkeja.  punkki kuolee kiinnittäydyttyään lemmikkiin ja imettyään verta.

Millaisia punkintorjuntavaihtoehtoja on tarjolla?
- Suun kautta annettavat makutabletit ovat punkkeja tappavia valmisteita. Suurin osa paikallisvaleluliuoksista ovat sekä punkkeja karkottavia että tappavia valmisteita samoin kuin punkkipannat.
- Paikallisvaleluliuos täytyy annostella kissan lapojen alueelle siten, ettei kissa pysty nuolemaan lääkeainetta. Samoin perheen mahdolliset muut lemmikit on syytä pitää hoidetusta kissasta erillään, kunnes lääkeaine on imeytynyt. Osa koirien paikallisvaleluliuoksista on hyvin myrkyllisiä kissoille ja koira täytyy pitää kissoista erillään, kunnes lääkevalmiste on imeytynyt kunnolla.

Ikkunoista ja parvekkeilta putoilevat kissat huolettavat Outi Gyldeniä.
- Vaarallisin asia kesällä kissoille ovat avonaiset tai raollaan olevat ikkunat ja parvekelasit. Ikkunoista pudonneita kisuja tulee vastaanotolle joka kesä. Samoin Keski-Euroopassa suositut heilurityyppiset ikkunat ovat kuolemanloukku kissoille.

Tee ikkuna kissalle turvalliseksi