Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Uudeltamaalta Jyväskylän taakse kadonnutta kasvattia etsimään

Järvenpääläinen Satu Vanhanen lähti satojen kilometrien päähän etsimään kasvattiaan, joka karkasi uuden kotinsa pihalta.

Estrelanvuoristokoira Ninette  otti hatkat vuoden 2004 marraskuisena sunnuntai-iltana. Narttu oli hetkeä aikaisemmin tuotu Lahden koiranäyttelystä uuteen kotiinsa Keski-Suomen Suniaisiin. Se oli ollut pihalla narussa 10 minuuttia valvomatta ennen kuin se puri narun poikki ja katosi.

Jos koiran kasvattaja Satu Vanhanen olisi voinut peruuttaa seuraavan päivän työmatkansa, hän olisi lähtenyt heti auttamaan yksivuotiaan kasvattinsa kiinni saamisessa. Karkurista saatiin joitakin havaintoja, mutta uusi omistaja ei ehtinyt koskaan ajoissa havaintopaikoille.

Havainnot loppuivat 27.11. kun karkaamisesta oli vajaa viikko.
- Luultiin, että narttu oli mennyt heikoille jäille. Lopulta tiistaina 30. marraskuuta tuli tieto, että koira oli nähty 15 kilometrin päässä, muistelee Ninetten isäntä Hans Kallberg.
- Kun pääsin havaintopaikalle, Ninette ei ollut enää siellä. Seuraavana päivänä sain havaintosoiton neljän kilometrin päästä, mutta Ninette oli juossut pikkutieltä metsään ja oli illalla jo muualla.

Satu Vanhanen palasi joulukuun ensimmäisenä päivänä työmatkaltaan ulkomailta. Kuultuaan, että hänen kasvattinsa oli edelleen karkuteillä, Satu lähti seuraavana päivänä kahden Ninetten kaverikoiran kanssa Keski-Suomeen. Kun hän pääsi perille, ei karkurista ollut mitään tietoa. Aikansa odotettuaan Satu Vanhanen käänsi autonsa nokan kohti Etelä-Suomea. <

Sadun aloitettua kotimatkan, Ninetten omistaja Hans Kullberg soitti, että karkurista oli saatu uusi havainto, Satu lähti ajamaan havaintopaikalle. Perillä hän päästi kaverioirat ulos autosta ja laittoi toisen hihnaan. Koska toisella koiralla oli paikannin, hän jätti sen vapaaksi. Kaivattu karkuri ilmestyi heti pensaikosta. Kun Satu komensi koirat autoon, myös Ninette hyppäsi autoon. Pitkälti toista viikkoa kestänyt karkureissu oli päättynyt onnellisesti. Kasvattaja pääsi kotimatkalle ja karkuri isäntänsä kanssa huilaamaan.

Sumiaisissa on karhuja ja muita villieläimiä, eikä Ninette ollut talon ainoa lammasvahti. Uuteen kotiin sopeutuminen karkureissun jälkeen kuitenkin kesti.
- Meni puolisen vuotta ennen kuin aloin pitää Ninetteä vapaana, Hans Kallberg kertoo.

Ninetten katoamisilmoitus oli Karkurit.fi:ssä, mutta vuonna 2004 ei internet ollut kovin yleinen verrattuna nykypäivään. Todella iso osaa Ninetten löytymisessä näytteli Keski-Suomalaisessa julkaistu juttu karkaamisesta. Jutun luettuaan jokainen ymmärsi, että näköhavainnot kannattaa ilmoittaa heti, eikä vasta aikojen päästä.

Teksti M Ankkuri
Kuva Satu Vanhasen kotialbumi.