Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Vesistöt ja koira: Jyrkkä ranta voi aiheuttaa koiran hukkumisen

Hyvä uimataito auttaa kesällä.

Ilman pelastusliiviä olleita koiria on hukkunut jopa veneillessä.  Koira voi myös tipahtaa rantatörmältä veteen. Ellei se ole tottunut uimari, se saattaa hukkua.

- Yleensä hukkunut nousee kerran pintaan ja painuu sen jälkeen takaisin pinnan alle, tietää poliisikoirakoulusta eläkkeelle jäänyt, nykyisin koirakouluttajana yksityisaralla toimiva Ilkka Hormila.

- Se, nouseeko hukkunut myöhemmin pintaan, riippuu veden lämpötilasta ja syvyydestä. Esimerkiksi jos hukkuu syksyllä kylmän veden aikaan saattaa nousta ylös vasta seuraavana keväänä. Tuuliolosuhteitten mukaan hukkunut voi silloin ajautua rantaan.

Aina ei voi onnistua

Ellei kateissa olevan veteen putoamisesta ole näköhavaintoa, voi olla vaikea selvittää, onko kyse hukkumisesta vai onko koira kadonnut jollain muulla tavalla, esimerkiksi varastettu.

Itä-Helsingin Ladnbossa katosi jokunen vuosi sitten hoitopaikan piha-aitauksesta nuori  koira, jota kävi etsijäkoira joitakin kertoja jäljittämässä. Hukkumisesta ei ollut puhetta, koska lähellä ei ollut rantaa. Katoamisaikaan oli talvi ja etsitty koira löytyi vasta keväällä, kun hoitopaikan lähinaapuri poisti uima-altaasta talvisuojuksen. Koiraparka oli hukkunut altaassa olleeseen veteen. 

Myös niin on käynyt, että etsijäkoira on vienyt etsijät järven rantaan ja etsitty löytynytkin päivien päästä täysin muualta elossa, vaikka yhtään näköhavaintoa ei saatu koko katoamisaikana. Jos löytäjä olisi ollut epärehellinen ja pitänyt koiran itse tai myynyt sen, omistaja olisi jäänyt siihen käsitykseen, että koira hukkui.

Ilkka Hormila tähdentää, että tosietsinnät poikkeavat toisistaan.
- Onnistumiseen tarvitaan hyvät olosuhteet. Yleensäkin kadonneiden etsiminen on erittäin vaikeaa ja vaativaa hommaa, oli sitten kyseessä ihminen tai eläin. Olosuhteet merkitsevät paljon sekä koirakon kokemus ja osaaminen.

Uudesta kodista karannut koira pelastui hukkumiselta

Janoinen mäyräkoira oli pudonnut järveen