Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Mitä teen, kun saan kadonneesta havainnon

Jos mahdollista, kaikki vähänkin luotettavat havainnot on syytä tarkastaa itse tai lähettää asialle koiralle tuttu ihminen.
Lyhyesti:
- Ruokaa havaintopaikalle mikäli havainto on tuore. Ruokaa ei kuitenkaan voi jättää sinne sun tänne
- Koiraa ei huudella nimeltä, eikä ”tänne”. Tuttu ruokakutsu toimii tännetulokutsuna.
- Hajujäljet kotiin (mikäli koti on lähellä)
- Grillausta havaintopaikalla
- Katoamislappuja havaintopaikan ympäristöön
(Lapuissa koiran kuva, karkaamiskunta ja omistajan puhelinnumero) Lapuissa ei kerrota missä koira on nähty, eli
- Havaintopaikkoja ei kerrota ulkopuolisille


LISÄOHJEITA puhelimitse karkurit.fi neuvonta 045 1693939.  


Kun karkuteillä olevasta koirasta saadaan näköhavaintoilmoitus, kannattaa tiedustella havainnon ajankohta. Koiraansa etsivä toivoo luonnollisesti saavansa tiedon karkurinsa liikkeistä mahdollisimman pian.  Vaikka havainnosta olisi kulunut aikaa, se kannattaa ilman muuta tarkastaa. Parasta olisi jos havainnon tehneellä olisi mukana ruokaa, jonka hän voisi laittaa turvalliseen kohtaan. Tai jos hän voisi jopa heitellä makkaranpaloja karkurille, hätätilassa jopa leivänpaloja, ellei muuta ole ja katsoa miten koira reagoi. Se voi jopa tulla luo ja antaa kiinni. Sivuillamme sivuilla on esimerkkitapaus siitä, miten karkumatkalla ollut collie houkuteltiin kiinni. Linkki löytyy alhaalta.

Havaintopaikalle yritetään päästä niin pian kuin mahdollista. Mitä enemmän viivytellään, sitä varmempaa on, ettei karkuri ole enää siellä.  Auttaisi paljon, jos havainnoitsija saisi otettua kännykkäkuvan koirasta.

Ellei tiedetä, keneltä koira on karannut, ilmoitus kannattaa laittaa mahdollisimman pian. Näin yritetään tavoittaa edes koirankadottajan tuttava, ja saada sanaa eteenpäin hänelle, jolta koira on karannut.

Koiraansa etsivän ei pitäisi ilmoitella havaintoja netissä, koska vaikka kuinka kielletään sivullisia menemästä paikalle, sinne menee varmasti auttamishaluluisia ihmisiä pelottamaan karkurin ties minne. Miksi? Siksi että kaikki ihmiset eivät ajattele samoin. Luullaan että minä olen juuri se, joka sen koiran kiinni saa. Ja onneksi joskus joku onkin, mutta monasti koiran saa kiinni "koiraihminen", joka törmää karkuriin sattumoisin.  Jos koiraa jahdataan, se ryntää pahimmassa tapauksessa auton alle.
Myös koiravarkaat seuraavat määrätynrotuisen koiran liikkumisilmoittelua.

Koirakarkuria saa missään nimessä huudella eikä kutsua nimeltä. Viheltäminen on ok, samoin koirapillin käyttö, jos koira on totutettu luoksetuloon pillin äänen kuullessaan. 
 
Ellei havaintopaikalla ole ruokaa, ei kadonneesta näy useimmiten enää jälkeäkään, kun omistaja lopulta ehtii paikalle.  Välttämättä ei voida aina edes varmistua siitä, oliko kyse juuri omasta karkurista.  Epäilystä huolimatta kannattaa havaintoalueelle sijoittaa muutamia ruokapisteitä turvallisiin kohtiin jonkin matkan päähän toisistaan. Ei koskaan siten, että eläin joutuu ylittämään vilkasliikenteisen tien pisteeltä toiselle mennessään.

Jos ruokaa alkaa kadota, voidaan seuraavalla kerralla, ja miksi ei hetikin, ripottaa vehnäjauhoa ruokapisteen ympärille, jotta tassunjäljistä nähdään, minkä kokoinen eläin käy syömässä.

Ruuan lisäksi havaintoalueelle jätetään katoamisilmoituksia, mieluiten kuvallisia, mutta niissä ei kerrota missä karkuri on nähty, ettei paikalle tule auttamishaluisia ventovieraita.  Runsas etsijämäärä jos mikä karkottaa etsityn toisaalle.

Ellei häiritä asutusta ja paikka on turvallinen grillaamiseen, kannattaa havaintoalueella grillata makkaraa, kanaa, kalaa tai muuta ruokaa, jonka tuoksu houkuttaa piileskelijää pysyttelemään ympäristössä tai tulemaan takaisin. 

HAJUÄLKIEN TEKEMINEN

Jos havaintopaikka on siedettävän kävelymatkan päässä kotoa, ja karkaamisesta alle 5 vrk, kävellään kotiin turvallista tietä ja haetaan auto myöhemmin.  Koira ja kissa tunnistavat omistajan kengänpohjista jäävän tuoksun ja osaavat halutessaan seurata jälkeä kotiin, mikäli ovat lymyilemässä havaintopaikan tuntumassa.

Havaintopaikalta kannattaa vetää myös ruuantuoksuinen hajujälki siten että tehosekoittimella sekoitetaan grillimakkara kuumaan veteen. Yksi makkara per litra. Seos laitetaan laisipulloon, jonka metallikorkkiin tehdään reikiä.
Nestettä valutetaan pullosta, kun kävellään turvallista reittiä havaintopaikalta kotiin.  

Jos koira alkaa ruokailla havaintopaikalla, mutta ei ilmesty kotiin, se kannattaa yrittää saada loukulla talteen.