Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
KARKURIT.FI
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Vieraalla seudulla kadonnut koira

Älä huutele koiraa. Karkuria saa kutsua vain karkaamishetkellä, ei enää myöhemmin.  Koiran nimeä ei laiteta karkaamisilmoituksiin. Älä myöskään ilmoittele tarkkaa karkaamispaikkaa ja saamiasi havaintoja missään. Katoamislapuissa ja netissä kerrotaan vain kunta, kylä tai kaupunki ja kaupunginosa. Laita puhelimeen koputus!

Jos kyseessä on hoitokoira karkaaminen ilmoitetaan omistajalle,. Ilmoita myös kunnan löytöeläintarhaan ja nettiin. Älä ilmoittele koiran nimeä, karkaamistietä, eikä havaintoja, vaikka joku niitä todennäköisesti kyselee. 

Karkaamispihalla pidetään koiran omistajan pesemätöntä vaatetta, jonka viereen laitetaan koiran peti. Sadeilmalla vaatteet  pidetään kuistilla. Jos karkuri palaa pihalle takaisin, se etsii turvaa tutusta tuoksusta.

Jos mahdollista, etsintäavuksi pyydetään koiralle tuttu ihminen ja tuttu koirakaveri. Mikäli esim. rescuekoiralla on ennen nykyiseen kotiin siirtymistään ollut koirakaveri, johon se ehti kiintyä, kysykää sitä avuksi. Yleensä maahantuojayhdistys  auttaa karkurin löytämisessä, käy grillaamassa ym.

Koira tunnistaa tutun auton äänen. Autolla etsiessä ajonopeutena pidetään max 20 km tunti, jotta koira ehtii reagoida, kun se kuulee auton äänen. Jos koira ilmestyy näkysälle, avataan turvalliselta puolelta auton ovi jotta se pääsee hyppäämään sisälle.

Hajujälkien tekeminen

ILMOITTELU

Jos laitatte ilmoituksis Facebookiin, pyytäkää havainnot vain puhelimeen, jotta havaintopaikoille ei tule porukkaa taluttelemaan koiriaan. Havaintopaikoilla käydään itse etsimässä.

- Karkaamispaikalle jätetään turvalliseen kohtaan, esim. tien reunan ulkopuolelle piiloon koiran omistajalle tuoksuva vaate, ruokaa ja kuumalla ilmalla vettä. 
- Jos ollaan karanneen koiran kanssa vieraalla seudulla, omistajan pesemätön vaate jätetään karkaamispaikan lisäksi piiloon sinne, missä auto oli parkeerattuna, kun tulitte alueelle koiran kanssa. 

- Edes omistaja ei saa kutsua / huudella koiraa nimeltä eikä muutenkaan huudella, kun karkureissu on ns. päällä.
- Houkutella VOI KOIRAN OMALLA VINKULELULLA, napsuttimella tai koirapillillä kun alue on turvallinen tai etäisyys koiraan on turvallinen
- Jos koiraa on ulkoilutettu maastossa tai tiellä, etsi ko alueelta
- Tutulla autolla, jonka äänen koira tuntee, etsitään karkaamisalueella mateluvauhtia. Jos koiraa näkyy, avataan ovi turvallisemmalta puolelta kun auto on pysäytetty. Jos koira tykkää olla autossa, sitä ei sammuteta, laitetaan vain vapaalle ja jarru päälle. 
- Laputtamisella voi olla ratkaiseva osuus koiran löytämisessä.  Kun etsit koiraa, jaa samalla kuvallisia ilmoituksia, joissa on paikkakunta ja kaupunginosa, puhelinnumero sekä pyyntö ottaa heti yhteys puhelinnumeroon.
- Ellei koiraa kuulu, grillataan karkaamispaikalla.
- Jos koira pysyttelee etäällä karkaamispaikasta, mutta siitä saadaan havaintoja, grillataan pikaisesti havaintopaikalla jonne jätetään ruokaa. Kun koira on syönyt havaintopaikalla pari kertaa, grilaataan taas pikaisesti, ei jäädä viivyttelemään, mutta jätetään sinne viritetty loukku, joka sijoitetaan piiloon. Koira löytää loukun koska se haistaa ruuan tuoksun.

- Jos karkureissu vähänkään pitkittyy, ja varsinkin, ellei saada havaintoja, jatketaan laputtamista eli jaetaan kuvailmoituksia vastaantulijoille ja postilaatikoihin samalla kun etsitään karkuria.  Koiran hihna piilotetaan taskuun tai kassiin ja mukaan otetaan herkkuja koiralle. 

MUUTA

Pidä portti auki, jos koira karkasi aidatulta pihalta vaikka se olisi mennyt aidan ali tai yli. Laita karkaamispaikkaan ruokaa ja koiralle tuttua rekvisiittaa. Paras houkutin on tutulle ihmiselle tuoksuva vaate.

Vieraalla paikkakunnalla karannut koira tuskin lähtee alkupäivinä kauas, ellei sitä ajeta takaa. Yleensä koira kiertelee ja karkaamispaikka on sen kiintopiste, jossa pidetään ruokaa ja koiralle tuttuja tuoksuja.  Jos hoitokoiran koti on alueella, se suunnistaa todennäköisesti sinne mikäli matka jää alle kuuteen kilometriin.

Avuksi pyydetään koiralle tuttu ihminen ja tuttu koirakaveri. Tutulla autolla etsiessä ajonopeutena pidetään max 20 km tunti, jotta koira ehtii reagoida, kun se kuulee auton äänen.

Ellei tuttua auttajaa saada, hankitaan karkaamispaikalle loukku mikäli mahdollista.  Jos karkuri välttää karkaamispaikkaa, yritetään loukuttaa havaintopaikalle, jonne sitä on ruokittu. Koiran nukkumapaikkaan menemistä vältetään. Loukutusohje.

Vierasta ja luonnollisesti myös tuttua koiraa voidaan houkutella tuoksuvan ruoan kanssa näköetäisyydelle. Koiraa ei saa lähestyä eikä tuijottaa.Houkutteluun käytetään grillaamista, tuoksuvia makupaloja, esimerkiksi nakin- tai makkaranpalasia. Koira saattaa tulla luo, jos houkuttelija menee kyykkyyn ja kädessä on makupaloja. Voidaan vaikka rapsuttaa maata, jotta koira kiinnostuu. Koira taantuu karkureissulla sellaiseksi, ettei sitä voi tuijotella silmiin. Remmi pidetään taskussa piilossa. 

Loukuttaminen ja grillaaminen
Havaintopaikalla grillataan nopeasti vain sen aikaa, että ruuan tuoksu leviää ympäristöön. Ruoka laitetaan loukkuun, joka viritetään. Pieniä grillattuja paloja laitetaan ikään kuin jonoksi siten, että ne johtavat loukulle. Jos kaverikoira on käytettävissä, mutta karkuri ei näyttäydy kuitenkaan, tehdään loukun ympäristöön kaverikoiralla hajujälkiä ja lähdetään kiireen vilkkaa pois. Olisi hyvä jos voitaisiin käyttää loukkuvahtia tai riistakameraa, ettei loukulla tarvitse ravata turhaan.