Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Kiinanharjakoira Osku pakoili pakkasessa

Kiinanharjauros oli karannt vuodenvaihteen kovilla pakkasilla Kemissä, kertoi huolestunut kuopiolainen naishenkilö, joka soitti Karkurit.fi:n neuvotapuhelimeen. 

Osku

Soittaja kertoi lukeneensa somesta, että Kemissä karanneen kiinanharjakoiran emännällä sai paljon näköhavainto karkurista ha  paikalla oli myös iso joukko muita kemiläisiä. Soittaja pyysi, että antaisin toimintaohjeita karkurikoiran emännälle. Sain emännän numeron ja tein työtä käskettyä.  Kerroin olevani Suomen Löytöelänavusta ja kehotin lähettämään kaikki vieraat ihmiset pois havaintopaikalta.  Laitoin soiton jälkeen tekstarilla ohjeita, joissa varoitin vielä toistamiseen, ettei havaintopaikkoja saa kertoa Facessa, eikä karkurikoiraa saa huudella nimeltä. Puhelun jälkeen liityin pikkukarkurin FB-ryhmään, ja ilmoitin sielläkin, ettei havaintopaikkojen osoitteita saisi ilmoitella julkisesti.  Joku mies oli heti kirjoittanut perään, että hyvä sitä on netissä huudella. Pari naishenkilöä puolusti minua kertoen minun tietävän, mistä puhun. Yritin vahvistaa uskottavuuttani kertomalla arvostelijalle seuranneeni erilaisia katoamistapauksia yli 12 vuotta Karkurit.fi -sivujen kautta ja, että päivystän karkureitten neuvontapuhelinta.

Puhuin myös paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen päivystäjän kanssa. Ajattelin, että häntä uskottaisiin paremmin kuin ei-paikallista. Päivystäjä oli samaa mietlä, ettei havaintopaikalla tarvittu ylimääräisiä. Hän lupasi jutella pikkukoiran emännän kanssa, kun tämä tulisi noutamaan loukkuja.

Myöhemmin ei Facessa tainnut tulla enää  paljon lokaa niskaanI.  En tosin ehtinyt käydä jatkuvasti katsomassa Oskun kuulumisia. Karkurit.fi -sivustolle oli 31.12.-1.1.16 tullut lähes 100 koiran ja 10 kissan katoamisilmoitusta. Karanneen kiinanharjakoiran ilmoitusta siellä ei ollut ennen kuin laitoin sen sinne ilman kuvaa.

Pakkanen kiristyi

Ulkona paukkui pakkanen. Kemissä mittari oli ylittänyt 25 miinusastetta. Ohutkarvainen koira olisi pitänyt saada turvaan, mutta koska FB-sivun sivun ylläpitäjät halusivat kovasti auttaa , ilmestyi uusi havaintopaikka sivun alkuun. 
Havainto oli FB-sivulla jopa silloinkin, kun koiraa yritettiin illalla loukuttaa.

Lisäksi jotkut ajelivat loukutusiltana autoilla nähdäkseen missä koira piilotteli. Ehdotin, karkurin sivulla, että autolijat lähtisivät kotiin. Oli varmaa, ettei pelokas koira uskalla liikkua piilostaan minnekään, jos koko ajan menee autoja ohi, eikä se missään nimessä menisi tutulle talon pihalle, jossa sitä odotetti loukku.  En kirjoittanut loukuttamisesta kuitenkaan mitään. Toki normaalisti kaupungissa kulkee autoja, mutta kovalla pakkasella kaupunki yleensä rauhoittuu viimeistään kauppojen sulkeuduttua.  Olisi ollut hyvä tilaisuus antaa myös Oskun rauhoittua ja lähteä tutulle pihalle. 

Huolestuneena ajattelin, ettei minua uskota. Niinpä lähetin tiistaina FB-kaverilleni, etsijäkoiranomistajalle pyynnön, että hän soittaisi koiran emännälle.  Ajattelin että häntä uskottaisiin paremmin kuin minua. 

Vasta Oskun jo löydyttyä kuulin, ettei etsijäkoiranomistaja ollut saanut viestiäni.  Olin jotenkin töppöillyt sen.

Loppiaisaattoa edeltäneenä tiistaina soitin Radio Perämeren studioon ja pyysin kuuluttamaan Kemin karkuria. Uusmaalaisena en tiennyt, että Oskua oli kuulutettu radiossa paljon.  Mikä oli ihan hyvä asia.  Nimeltä tuskin kuuluttivat, eikä Oskun nimeä näkynyt muuallakaan koko aikana jonka se oli karussa. Oli viisasta, että karkurin nimi salattiin, etteivät ihmiset huutelisi sitä.

Keskiviikkona soitin karkurin emännälle uudelleen. Hän kiitti ohjeista ja kertoi noudattaneensa niitä, mutta antoi ymmärtää, ettei voi kieltää ihmisiä jotka haluavat auttaa.  Kun Osku oli jo löytynyt, hän kertoi noudattaneensa neuvoani ja yrittäneensä kieltää, mutta kielto ei ollut mennyt kuuleviin korviin.

Havainnot tyrehtyivät keskiviikkona. Iltapäivällä kerrottiin, ettei karkuria oltu nähty koko päivänä. Sitten havaintoja aiemmin julkaissut kertoi nähneensä karkurin klo 15.  

Illalla myöhään kahden koiran omistaja kirjoitti Faceen menevänsä iltalenkillä koiriensa kanssa havaintopaikalle tarkistamaan.  Arvelin hänen tarkoittavan paikkaa, jossa koira oli nähty iltapäivällä. Kirjoitin hänen tekstinsä perään, ettei hän menisi sinne, koska pikkukarkuria odotettiin muualla, ja se häiriintyisi vieraista koirista.

Havaintojen julkaiseminen lopetettiin

Vasta loppiaisiltana pienen karkurin FB-sivulla luki, ettei havaintoja enää kerrottaisi siellä.  Karkurin emäntä oli pyytänyt kiittämään kaikkia auttajia, mutta nyt haluttiin antaa jälkikoiralle työrauha.

Karkuria jäljestämässä oli ollut paikallinen spanieli, joka onnistuneesti merkkailikin koiran piilopaikkoja. Hyvänenäinen koira kelpaa hätätilassa etsimään. Jos koira on sosiaalinen, siitä lähtee karkurille rauhallisia signaaleja.  

Torstaina aamupäivällä Osku löytyi, kun varovasti ympäristöä tarkkailleet bongasivat sen, ja soittivat omistajalle. Omistajat, Olga ja Matti menivät paikalle, jossa Olga yritti herättää koiran suojeluvaiston.  Osku oli vain katsonut ihmetellen. Sillä oli varmaan jo panokset vähissä. Se ei kuitenkaan pinkonut pakoon ja sitten sen isäntä alkoi puhua rauhallisesti. Osku antautui ja raskas pakoilureissu päättyi suukotuksiin.

Karkurin emäntä kertoi, jälkikäteen että kerran Oskun pienet tassunjäljet veivät rautakaupan lukittuun aitaukseen. Osku oli käynyt siellä lepäilemässä laatikossa, jossa oli villapehmustetta....  

Maija Ankkuri


Lainaus Oskun emännän FB-kirjoituksesta

"Kotona Osku tarkisti ensin onko hänen lepopaikat pidetty kunnossa: kokeili sohvan, molempien koirien pedit, taas sohvan ja kävi sängyssä. Oli iloinen, vilkas ja oma itsensä !!! Joutui melkein heti suihkuun kun saapui kotiimme likaisena ja TODELLA hajuisena Hymiö smile Pussaili välillä meitä ja katsoi minua selvästi häveten. Puoli tuntia oli vielä vain Matin sylissä ja sitten pikku hiljaa lähestyi minuakin.

Tällä hetkellä Osku on ihan kunnossa, mikä on suuri IHME!!! Ei kuivannut mutta huomattavasti laihtunut. Korvissa ja tassuissa ei ole paleltumisjälkiä. Toivottovasti selviytyy tästä seikkailusta ilman seuraumuksia.

Kamalien hetkien päätyttyä haluan sanoa:
JOS ja KUN tapahtuu sellainen tilanne,
NOUDATTAKAA asiantuntijoiden ohjeita !!!
Aläkää yrittäkö saada karkuria kiinni jos se itse ei tullut teidän luo!!!
Ilmoittakaa havainnoista HETI ja yrittäkää pitää sitä silmällä tai seuratkaa mihin suntaan se jatkaa matkaansa.
Vältäkkää turhia soittoja!!!! omistaja odottaa puhelimeen tärkeitä puheluita havainnoista.
Ja jos karkuri on teidän oma rakas lapsi ÄLÄ ikinä menetä toivoa oli tilanne mikä tahansa!!! Meidän tarina on kaikille hyvä esimerkki."

Teksti: Maija Ankkuri
Kuva: Oskun emännän kotialbumi

Väinökissa sinnitteli Lapissa