Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Susi hakeutuu esi-isiensä asuinmaille


tammikuu 2013
_____________________________________


Jos joku taho yrittää hävittää sudet määrätyltä alueelta,  on sinne odotettavissa aina uusia tilalle.  Suomen susimäärä  oli vuonna 2008 arviolta 220 yksilöä.  Sen jälkeen lukumäärä on laskenut.  Susilaumoja on pääsääntöisesti Kainuussa, Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.
 
Nykyiset susien esiintymisalueet ovat pääosin niitä, joissa susia oli ennen kuin ne 1800-luvulla hävitettiin sukupuuttoon. Kala- ja riistatalouden tutkimusmestari Seppo Ronkainen kertoo, että Länsi-Suomeen sudet ovat kulkeneet Pohjois-Karjalan ja Kainuun tasolta Keski-Suomeen sekä länsirannikolle, josta ne ovat laskeutuneet  Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen.

Lappajärven petoyhteyshenkilön mukaan muutaman suden lauma on lumen tultua nähty ainakin Etelä-Pohjanmaalla Perhossa.

Ronkainen mieltää, että Suomessa on olemassa parempiakin alueita, kuin ne, joilla sudet oleilevat, mutta jotenkin susi valikoi määrätyn alueen.  
- Jos sudet  katoavat sieltä, niin sinne tulee välittömästi uudet tilalle.

Susi tappaa nälkäänsä

Toisin kuin kissaeläin, susi ei eläimiä surmaa vain tappamisen takia.
- Olen nähnyt susien syövän kaatamaansa hirveä muun hirvilauman ollessa lähistöllä kaikessa rauhassa. Kun sudet olivat syöneet, ne kulkivat hirvilauman läpi ilman, että hirvet olisivat yhtään säikkyneet, Ronkainen kertoo.

Köyliön lauma

Lounais-Suomessa, tarkemmin Satakunnassa Köyliön lauman nimellä tunnettu susilauma oleilee pääsääntöisesti kakkostien länsipuolella. Lauman reviiriä ovat Huittinen, Köyliö, Säkylä, Kokemäki ja mahdollisesti myös Eura.  Kyseisillä seuduilla on laajoja korpimetsiä.
- Sudet liikkuvat isolla alueella ja tosi lujaa. Ne ovat äärimmäisen hankalia seurattavia ja lauman lukumäärää on vaikea määrittää. Päälaumassa kulkee 6-9 sutta.  Lauman ympärillä pyörii vanhempia pentuja, jotka on ajettu laumasta pois, kertoo Ala-Satakunnan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja ja *) SRVA-yhteyshenkilö  Heikki Kulmala.

Kulmalan mukaan yksinomaan Huittisten alueella kirjattiin vuonna 2012 yli 70 susien pihakäyntiä. Ihmisvahinkoja eivät sudet ole aiheuttaneet.  Kokemäellä päätyi metsässä ollut ajokoira alkusyksystä susien hampaisiin.

*) SRVA = suurriistan virka-apu.

Perhon laumasta tapettiin kolme

Perhossa liikkuneesta viiden suden laumasta on yllä olevan artikkelin julkaisemisen jälkeen salakaadettu viikonloppuna 19-20 tammikuuta kolme sutta. Ampujat kärähtivät yleisövihjeen ansiosta. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksella oli ollut suunnitelmissa pannoittaa laumasta ainakin yksi susi.

Lehtitietojen mukaan susia oli Perhossa jahdattu moottorikelkoilla ja viestimiä käyttäen.

Maija Ankkuri_____________________________________