Autokolariin joutuneet lemmikit
Muuan löytöeläinhoitaja kertoi kuinka hengissä ollutta loukkaantunutta kissaa oli luultu kuolleeksi. Kissa oli lojunut noin viikon ajan tien vieressä ennen kuin joku oli pysähtynyt katsomaan sitä tarkemmin. Tästä on useita vuosia, mutta vastaavaa voi sattua koska tahansa.
Jos vain aika suinkin antaa myöten, kannattaa pysähtyä varmistamaan, ettei tien reunassa tai tiellä lojuva eläin kärsi. Moni autoilija pitää autossaan ensiapupeitettä ja pahimman varalle myös jotain kättä pidempää.
Ennen kuin aletaan lopettaa toisen omistamaan lemmikkiä, on oltava täysin varma, ettei siitä saisi elinkelpoista. Esimerkiksi koira tulee hyvin kolmella jalalla toimeen. Se ole moksiskaan siitä, että yksi jaloista puuttuu, onhan ihmiselläkin vain kaksi jalkaa. Jos paikalle osuja on aivan neuvoton eläinten käsittelyssä. kannattaa hälyyttää paikalle apua, vaikkapa pelastuslaitos, jos onnettomuuteen joutunut lemmikkieläin on elossa. Helsingissä paikalle hälytetään eläinpelastuspäivystys.
Jos autoon törmää hirvi, peura, ilves tai muu isokokoinen luonnoneläin, joka ottaa jalat alleen, soitetaan 112, joka ilmoittaa poliisille. Poliisi hälyttää riistamiehet jäljittämään loukkaantunutta eläintä.
Koira palaa onnettomuuspaikan tuntumaan
Mieleen tulee viimeisten vuosien ajalta useita tapauksia, joissa koira on tehnyt autoon törmättyään kiepin ja poistunut sen jälkeen omin jaloin paikalta. Tai auto, jossa koira on ollut matkustajana, on joutunut onnettomuuteen ja koira poistunut paikalta. Kaikissa tietoomme tulleissa tapauksissa eloon jäänyt liikkumiskyinen koira on yleensä lopulta löytynyt onnettomuuspaikan läheisyydestä ennemmin tai myöhemmin. Kaikki eivät ole antaneet kiinni, joten ne on jouduttu loukuttamaan.
Toivottavaa on, ettei sivullist lähde omin nokkineen etsimään onnettomuuteen joutuneita koiria. Etsinnän pitää olla johdonmukaista, ei ventovieraiden ihmisten satunnaista kuljeskelua. Virheitä tapahtuu kuitenkin aina, ja pahin virhe on se, että koiran "omaiset" ilmoittavat netissä kaiken sen tiedon, jonka itse koiran liikkumisesta henkilökohtaisesti saavat.
Törmäämisestä tai kolariauton kyydissä olemisesta seuraa aina shokki eläimelle, koska se on sille täysin upouusi tilanne. Se, ettei koira ehkä loukkaantuu, ei vähennä shokin tasoa.
Kun pahin shokki on ohitettu, vaisto ohjaa koiran hakeutumaan lähelle onnettomuuspaikkaa, ellei se ole loukkaantunut niin vaikeasti, ettei se kykene liikkumään. Jos koiran koti, kesäasunto tai muu koiralle mieleinen paikka on onnettomuusmaisemissa, saattaa se aikansa harhailtuaan suunnata sinne. Onnettomuudessa ollut lemmkki pitää viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi.
Autoon törmännyt meni kotiin
Tiedossamme on hyvin poikkeaa tapaus sikäli, että metsästyskoira meni reilun viikon kuluttua autoon törmäämisestä kotiinsa kolmella jalalla.
Loukkaantunut jalka hoidettiin elääinllärissä ja koira kuntoutui. Kyseistä koiraa oli etsitty monella metsästyskoiralla. Koiran törmättyä autoon ja lähdettyä livohkaan eivät omistajat pyytäneet etsijäkoiraa paikalle, joten neuvoimme etsimään samoin kuin etsijäkoiralla etsitään, eli yhdellä tutulla koiralla. (Ks. OHJE). Halusivat toimia omalla tyylillään, joten ilmeisesti koira kaikkosi isoa koiramäärää ja kotiutui myöhemmin omia aikojaan.
Jos sattuu niin ikävästi, että koira juoksee auton alle, ja ryntää pois, siitä ilmoitetaan hätänumeroon ja poliisipäivystykseen sekä kunnan löytöeläintarhaan. Hyvä on laittaa myös nettiin ilmoitus, ellei koiranomistaja ole tiedossa. Harvoin on, jos ollaan vieraalla seudulla. Jos koira jää liikkumattomaksi, silloinkin soitetaan hätänumeroon ja poliisille sekä eläinlääkärille. Jos koira on vain vähän loukkaantunut, eikä käyttädy uhkaavasti, sen voi hätätilassa itsekin kujettaa päivystävälle eläinlääkärille.
Kesällä karkurit-sivuille tuli näköhavaintoilmoitus kuolleesta koirasta tien laidassa. Ei ole tietoa, oliko koiraan törmännyt autoilija laittanut itse ilmoituksen vai joku ohiajaja.
© 2017 Suomen Löytöeläinapu ry.