Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Bertta salamatkusti Pornaisista Keravalle

Kun kissa hyppää salaa auton kyytiin, voi sen löytyminen olla onnenkauppaa. 

Aina oman kotinsa pihapiirissä pysytellyt Bertta-kissa katosi Pornaisista 4. maaliskuuta 2016 jälkiä jättämättä.  Bertan omistanut Harhakosken perhe ei ilmoittanut katoamista minnekään. Naapurin kissa oli joutunut ilveksen saaliiksi joten Bertalle luultiin käyneen yhtä ikävästi.  Kun katoamisesta oli kulunut useita viikkoja, oli omistajaperheen tuttava huomannut karkurit.fi -sivuilla Bertan kuvallisen talteenottoilmoituksen, jossa kerrottiin, että pitkäkarvainen kilpikonnakissa oli löytynyt Keravan juna-aseman läheltä.

Kuvituskuva

Talteenottopäivä oli sama, jona Bertan omistajat olivat käyneet Keravalla hakemassa tarvikkeita Halkian Parkkojan koulun kevätriehaan. Omistajien tietämättä salamatkustajaksi heittäytynyt Bertta oli hypännyt Keravalla kyydistä. 

Bertan talteenottoilmoituksessa ei ollut puhelinnumeroa. Siinä oli ainoastaan meiliosoite, johon karkurin isäntä Timo Harhakoski lähetti kyselyn kissan olinpaikasta. Koska kissan löytäjä ei vastannut kyselyyn, omistaja soitti löytöeläintarhaan, josta kerrottiin, ettei kissa ole ollut siellä. Löytäjä oli vienyt sen kotiinsa Vantaalle. Monen päivän vetkuttelun jälkeen löytäjä lopulta vastasi omistajalle, rttä kissa oli saanut 15 päivän säilytyksen jälkeen uuden kodin. Koska kissa ei ole ollut löytöeläintarhassa, jäi omistajalle sellainen käsitys, ettei luovutus uuteen kotiin olisi sujunut ihan lain kirjaimen mukaan. 

Harhakosken lisäkyselyihin ei talteenottaja vastannut, Tapahtumien kulku selvisi vasta 23. toukokuuta, kun Riitta Lehtonen löytöeläintarha Onnentassusta kertoi, ettei kissa ollut tarhassa koskaan fyysisesti.  
- Kissan kuva julkaistiin kotisivuillamme.  Koska kissa ei ollut täällä, talteenottomerkintä on eri vihossa kuin tarhalla omistajaansa odottavat lemmikit.

Kuvaa pidettiin Onnentassun sivuilla kaksi viikkoa. Todennäköisesti talteenottaja oli antanut kissan jonnekin sen jälkeen, kun valokuva oli poistettu sivuilta. Kissa on edelleen teillä tietymättömillä. 

Kissojen piiloharrastus

Kissa on sen verran utelias, että se voi livahtaa minne vaan ihmisen huomaamatta. Kissoja on löytynyt naapureiden vinteiltä ja kellareista, autotalleista ja muista ulkorakennuksista. Kissalla ei ole mitään estettä hypätä vieraaseen autoon. Jotkut kissa ovat hakeutuneet etenkin talvella jopa ulkokautta auton moottoriin.

- Joitakin vuosia sitten oli yksi kissa hypännyt Riihimäellä rekan kyytiin.  Kuljettaja huomasi kyytiläisen Vaasassa, Riitta Lehtonen muistaa.
- Koska rekka ei ollut pysähtynyt ollenkaan Riihimäki-Vaasa välillä, kuski toi kissan takaisin Riihimäelle.  

Karkurtit.fi -sivuilla on julkaistu muitakin pitkänmatkan kissamatkustajia. Järvenpäässä kadonnut thaikissa löytyi Hangosta ja Porvoossa kadonnut maatiaiskissa Joensuusta.  Molemmilla oli mikrosiru, joka on suuri apu, mikäli kissa salamatkustaa jonnekin. Jotta sirusta on apua, sen on oltava valtakunnallisessa sirurekisterissä.

Bertta ei päässyt enää tuttuun kotiin

Poliisi tuli tutkimuksessaan siihen lopputulokseen, että koska tieto talteenotosta oli löytöeläintarhalla ja kuva lähetetty tarhan nettisivulle, löytäjä sai luovuttaa kissan uuteen kotiin. Kuitenkin, jos aletaan halkomaan hiuksia, luovutus/myyntioikeus on löytökunnalla. Paria Suomen kuntaa lukuun ottamatta kunnat ovat siirtäneet löytöeläintoimintansa ulkopuolisille. Tällöin myös 15 päivää säilytettynä olleiden löytöeläinten luovutus- ja myyntioikeus on sillä löytöeläintarhalla, jolla on kunnan kanssa sopimus. Keravan tapauksessa tuo oikeus on Riihimäen Onnentassulla. Liekö löytäjä saanut sieltä luvan luovuttaa kissa pois.

Teksti ja kuva Maija Ankkuri
 

Eläinsuojelulaki 15 §