Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Iäkkään koiran kuntoa on syytä tarkkailla

Vaikka koirien elinikä on pidentynyt siinä missä ihmisenkin, joutuu omistaja luopumaan rakkaasta lemmikistään aivan liian varhain.

Koirarodut vanhenevat eri tahtiin. Suurikokoisten rotujen edustajat ovat vanhoja jo kahdeksanvuotiaina. Jotkut koirat alkavat ikääntyä vasta 10-vuotiaina.

Koira voi elää hyvän elämän vanhanakin. Vanhenevan koiran olemusta kannattaa tarkkailla. Jos ruokahalu alkaa heikentyä,

Iäkäs Pörri saatiin  eläinlääkärikäynneillä kuntoon

karva tulee kiillottomaksi ja koira alkaa jotenkin oireilla tai se muuttuu tavoiltaani, on viimeistään silloin syytä varata aika eläinlääkärille. Kukaan ei kiellä tarkastuttamasta koiraa eläinlääkärillä säännöllisesti kerran pari vuodessa. Monet kasvaimet esimerkiksi ovat hyvin salamyhkäisiä; koira voi menehtyä niihin yhtä äkkiä.

Nykyisin lemmikkejä ultrataan ja röntgenkuvataan. Eläimille on myös kehitetty tehokkaita antibiotteja ja särkylääkkeitä. On tärkeää pitää koiran rokotukset ja loishäädöt ajan tasalla, jotta eivät ainakaan kulkutaudit pääse yllättämään. On syytä myös ulkoillessa tarkkailla ettei koira pistä suuhunsa mitään maastoon heitettyjä ”makupaloja”, joissa voi olla myrkkyä.

Eläinlääkäriasemien potilaiden joukossa on monen ikäisiä koiria. Jotkut ovat hyvinkin iäkkäitä. Muun muassa kuvan 13 ikävuottaan lähestyvä narttukoira Pörri on ollut tänä vuonna hoidettavana jo kahden eri vaivan takia.

Ensin Pörrin omistaja kiikutti koiran eläinlääkäriasemalle sen pitkittyneen juoksun takia. Vastaanotolla eläinlääkäri kuunteli aluksi potilaan sydänäänet ja varmisti, ettei koiralla ollut emätinkasvaimia. Sen jälkeen hän ultrasi koiran vatsan. Kun ei Pörrillä näyttänyt olevan kohtukasvaimiakaan ja veren tulehdusarvokin oli normaali, hoidoksi määrättiin antibioottilääkitys, jotta pitkittynyt juoksu ei aiheuttaisi märkäkohtua.

Pörrin terveys palasi siltä osin ennalleen.

Vanhenevan koiran tyypillisiä sairauksia ovat nivel- ja lonkkavaivat. Pörrikin alkoi alkoi seuraavan kevään tullen ontua. Uusi lääkärikäynti. Omistaja ei ollut saanut selvää mitä jalkaa koira ontui, kun sen käynti oli niin keinuvaa. Eläinlääkäri huomasi heti, että kyseessä oli vasen etujalka. Koska koira ei ollut tiettävästi kolhinut itseään, eikä sillä ole osteoporoosia, oli syytä epäillä nivelvaivaa. Niinpä Pörri sai nivelnestettä lisäävän pistoksen. Nivellääkkeen antaminen ei jäänyt yhteen kertaan, vaan koiraa käytetiin pistoksella vielä kolme kertaa viikon välein. Lisäksi määrättiin kipulääkitys. Ontuminen väheni jo toisen pistoskerran jälkeen ja kuurin loppuvaiheessa koira käveli normaalisti.

Iäkäs koira tarvitsee vähemmän energiaa ja rasvaa kuin nuori koira, mutta ikää myöten koiran vitamiinitarve lisääntyy. Jotkut koirat ovat vanhoina ylilihavia, etenkin jos niille annetaan jatkuvasti välipaloja. Painonlisäykseen voi vaikuttaa myös se, että koiran unentarve lisääntyy vanhana ja liikkuminen vähenee.

- Ylipaino aiheuttaa sydänsairauksia ja diabetesta, jota hoidetaan insuliinilla ja seurataan sokeritasapainoa, eläinlääkäri selvittää ja lisää, että iäkkään koiranm sisäsiisteys saattaa livetä. Myös dementiaa tai virtsatievaivoja voi ilmetä ja kivun aiheuttamaa levottomuutta.

Kun sairaus huomataan ajoissa, pystytään koirapotilasta aika pitkälle hoitamaan nykylääketieteen keinoin.

Teksti ja kuva: Maija Ankkuri

Narttukoiran sterilointi aiheutti pissaongelman