Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Järvenpäästä karannut tsekkisekoitus yhä kateissa

Kun uuteen kotiin hankittu tsekkisekoitus oli karannut lyhyen ajan sisällä jo toistamiseen, omistaja soitti neuvontaamme ja pyysi tekemään koirasta katoamisilmoituksen.

Kuten moni tapausta seurannut tietää, uusi omistaja kävi kahtena peräkkäisenä päivänä etsimässä karkuria Helsingissä. Viimeisimmät, vahvistetut havainnot saatiin Helsingin Arabianrannasta.

Uuden omistajan oli mahdotonta saada kiinni koiraa, joka ehti olla hänellä vain joitakin päiviä ennen karkaamista.   Ainoastaan koiran Järvenpäähän myynyt kasvattaja olisi saanut nartun haltuunsa. Koirat rakastaa pyytettömästi ihmistä, joka on ruokkinut sitä vuosien ajan. Tälläistä ihmistä ei kuulunut apuun, vaikka hän lupasi tulla,  kun koira likkui Helsingissä.

Erittäin välinpitämätön suhtautumistapa kasvattajana toimivalta ihmiseltä. Emäkoiran pentuja on myyty eri puolille Suomea, joten monet rahat oli koiraparka kasvattajalle vuosien mittaan tienannut.

Kaikki Helsingin jälkeen saadut havainnot ovat varmistamattomia. Ensimmäinen ilmoitus tuli Mäntsälän Ohkolasta hyvin pian Helsingin jälkeen. Juteltuani ilmoittajan kanssa havainnosta, hän kertoi että eläin oli ollut havaintohetkellä poistumassa. Näkyvissä oli enää takamus ja paksu häntä. Piha-aidan ulkopuolella  ollut kissanruokavati oli tyhjennetty ja vesi juotu. Koiraa oli jossain lehdessä tituleerattu jopa sudeksi. Susi tuskini kissanruokakupilla vierailee.

Myös seuraavat havainnot ”suden näköisestä koirasta” saatiin Mäntsälästä, mutta täysin eri alueelta Sälinkäältä, joka on lähellä Hausjärven ja Hyvinkään rajaa. Kumpikin havainto tehtiin kaukaa, kun eläin oli ollut poistumassa näköpiiristä. Ensimmäisen havainnon teki metsästäjä, jonka pieni pinseri kyttäsi ikkunasta ulos kiinostuneena. Ennen kuin eläin poistui metsään. se oli ollut pellon perällä niin pitkällä, että selvää saadakseen havainnontekijä käytti kiikaria.

Ei kovin kauaa noiden havaintojen jälkeen sai omistajan puhelimitse epävarman havainon Keravan ja Tuusulan rajalta pellonreunasta, jossa ihmiset ulkoiluttavat koiriaan vapaana. Käsittääkseni koira oli nähty ikkunasta, joten jos mukana on voinut olla ihminen,  vaikka ikkunastakatsoja näki vain koiran. Yksi kuvallinen havaintoilmoitus oli Jokelalaisten facebookissa koirasta, joka muistutti Järvenpään karkuria, näytti vaaleammalta ja kovin matalajalkaiselta. Koiralla ei myöskään ollut pantaa. Jonnekin sekin katosi ilman, että kukaan jokelalainen olisi tunnustautunut koiran omistajaksi.

Viimeisin järvenpään karkurista tietooni tullut havaintoehdotus saatiin Lahden moottoritin Keravan rampilta, jossa oli kaksi koiraa, iso ja pieni. Havainnosta ilmoitti yöllä yhden aikaan rekkakuski, joka hälytti poliisipartion paikalle. En kysynyt, oliko hän yrittänyt ensin tavoittaa omistajaa, joka tuskin vastailee yöllä soittoihin. (Myös meillä PÄIVYSTYSAIKA on nykyisin vain 09-24). Parivaljakosta tehtiin havaintoilmoitus. Katoamisilmoitusta ei näkynyt missään.

Toki vieraasta paikasta karannut karkurioira voidaan loukuttaa mikäli se pysyttelee määrätyllä alueella. Normaalisti ei vieraasta paikasta karannut koira lähde yhtä äkkiä vaeltamaan kuten tämä karkuri. Sananlaskussa sanotaan, että poikkeus vahvistaa säännön. Näitä poikkeuksia on ollut tänä vuonna ainakin kaksi. Se toinen on jo löytynyt.

Muuan toinen koiraparka, josta ex-omistaja ei välittänyt ollenkaan, oli myyty Porvoosta Turkuun ja sieltä heti Seinäjoelle, jossa se karkasi. Porvoolaisnaapuri, jolle koira oli rakas, lähti Seinäjoelle auttamaan etsinnöissä. Kun hän saapui perille, koira juoksi heti entisen naapurin luo, kun napauri meni metsää, jossa pelokas pikkukoira pakoili. Tuo liikuttava tapaus, jossa naapuri välitti enemmän kuin koirasta luopunut ihminen, on yli 10 vuoden takaa.

Tiedossani ei ole muita meille ilmoitettuja tapauksia, joissa kasvattaja ei olisi ollut halukas auttamaan karkurin kiinni saamiseksi. Kerran oli Oulun läheltä Kempeleestä haettu Hankoon iso koira karannut. Kempeleeltä lähti heti entinen omistaja asuntoautolla ysätävänsä kanssa Hankoon. Koira oli pysytellyt lähellä karkaamispaikkaa. Kun se antautui tutulle ihmiselle, kauppasopimus purettiin ja karkuri pääsi takaisin alkuperäiseen kotiinsa.

Maija Ankkuri

Kuhmolaiskasvattaja lähti koiran karattua hätiin.