Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Kissojen vaaratilanteita

Sisäkissa Donna

Vapaana liikkuva kissa voi jää auton alle ja petoeläimen saaliiksi. Myös ilmasta käsin saalistava lintu voi yllättää kissan. Terve kissa kapuaa puuhun pakoon kettuja, supikoiria ja metsästäviä koiria. Ilves pääsee kissan perässä puuhun ja tappaa kissan, vaikka se ei sitä söisikään.

Kissan pitämien ulkona hihnassa ilman, että sitä vahditaan vieressä, on kielletty eläinsuojelulaissa. MIKSI? Siksi, että kissa ei pääse pakoon, jos pihalle ilmaantuu karannut koira, kettu tai muu päällehyökkääjä. Irrallaan oleva terve kissa pääsee päälle yrittävää petoa puuhun karkuun, koiran lailla kiinni oleva kissa jää hyökkääjän hampaisiin.  Naruun vahtimatta jätetty kissa on myös helppo uhri kissavihaajalle tai varkaalle.

Petoeläimiä pahempia ovat kissanvihaajat. Esimerkiksi vuonna 2022 julkaistiin Karkurit.fi sivustolla yli 1000 kadonneen kissan ilmoitusta. Kissoista lähes 40 prosenttia jäi löytymättä.

A v o i m e t  i k k u n a t  ja  p a r v e k k e e t

Korkealta putoavalle kissalle voi käydä kalpaten. Jos kissalta menee sisäkalut, se jää makaamaan putoamispaikkaan. Loukkaantunut kissa pitää viedä heti eläinlääkäriin.  Turvallisin tapa siirtää loukkaantunut kissa kuljetuskoppaan, on hivuttaa kissa varovasti tukevalle pahville tai vanerille jolta se valutetaan hellävaraisesti koppaan. Kahdelta henkilöltä kissan siirtäminen sujuu kätevämmin kuin yhdeltä. 


Korkealta pudonnut kissa menee helposti shokkiin. Jos se pääsee liikkumaan, se etsii joko turvapaikan läheltä tai voi lähteä hyvinkin pitkälle.

Kun mäntsäläläiskissa putosi Helsingin Etelä-Töölössä hoitopaikassaan raolleen jätetystä ikkunasta, se pakeni Hietaniemen hautausmaalle. Vaikka etsijäkoira kävi paikalla useita kertoja, kissa löytyi vasta viikkojen kuluttua. Se oli poistunut vaivihkaa hautausmaalta lähelle Linnanmäkeä. Kissa oli laihtunut ja nuutunut, mutta elossa. Kissat ovat hyviä salaamaan kivun. Kivulias kissa lohduttaa itseään kehräämällä. Koska kissa ei syönyt, omistaja käytti sen kahdesti tiputuksessa Helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa. Kunto koheni kummallakin kerralla hetkeksi, mutta syömättömyys jatkui. Vasta kun kissa kuvattiin yksityisklinikalla löytyi syömättömyyden syy: kissan leukaluu oli ikkunasta pudotessa murtunut.

K o r k e a l t a   p u d o n n u t   D o n n a  p e l a s t u i

Kahden sisäkissan omistaja Sarita Räsänen huomasi kauppareissulta tultuaan ja että pienimpään tuuletusasentoon lukittu

Saritan kissoilla on hyvät näköalat

ikkuna repsotti auki. Yksi Saritan kolmesta kissasta loisti poissaolollaan.  Donna oli ilmeisesti kurkottanut liikaa, menettänyt tasapainonsa ja pudonnut viidennen kerroksen ikkunasta. Maassa oli nurmikko, joka ilmeisesti pehmensi hyppyä.

Sarita laittoi viivyttelemättä kuvallisen katoamisilmoituksen
nettiin. Heti tuli havaintosoitto. Naapuritalossa asuva pariskunta oli huomannut Donnan ulkogrillissä. Kissa oli juossut pois, kun
havainnontekijä oli nostanut grillin yläosaa. Donnaa ei
näkynyt enää  missään, kun Sarita ehti pihalle.

Donna oli yli viikon kateissa. Ilmojen viilentymistä odotellessa pääsi etsijäkoira paikalle vasta muutaman päivän päästä.
Koira paikallisti Donnan 300 metrin päässä olevan rivitaloalueen viereiseen metsikköön. Omistajan huhuilu Donnan piilottelualueella laukaisi karkurin koti-ikävän. Seuraavana
yönä se palasi kotipihalle ja meni seinustalle viritettyyn kissaloukkuun, jonka vieressä oli houkuttimena Donnan oma sisävessa.

Donna oli laihtunut reissullaan, mutta muuten se oli kunnossa.
- Poikakissat Mikke ja Ville aluksi sähisivät Donnalle. Nyt Donna nukkuu lonkkani päällä kuten löytymisyönäkin, Sarita sanoo ja lisää:
- Se sattuu, mutta ei haittaa.

Teksti Karkuit.fi ylläpito
Kuvat Saritan kotialbumi

PAKOPAIKKA EI OLLUT PITKÄLLÄ

Puutiainen voi sairastuttaa ulkoilevan kissan