Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Koiranpennun ostajalle määrättiin uhkasakko

Espoossa asuva Kristiina osti tuntemattomalta mieheltä chihuahuan ja bolognesen risteytyspennun.  Kaupan jälkeen ei myyjään saanut enää yhteyttä.

Pennun myynti-ilmoituksen Kristiina bongasi Keltaisesta Pörssistä.  Kauppa sovittiin puhelimessa. Myyjä vei pennun ostajan kotiin. Kauppahinta oli 400 euroa.

– Pentu oli tosi pieni! Suloinen Toffee-poika, Kristiina kertoo.

Suomea puhunut myyjä, noin 30-kymppinen pitkä, hoikka, tummatukkainen mies, ei osannut kertoa koska pentu oli syntynyt.  Myyjä ei antanut ostajalle koirasta edes minkäänlaista asiakirjaa. Kun Kristiina tiedusteli koska pentu oli syntynyt, mies lupasi ilmoittaa syntymäajan tekstiviestillä.
– Mies kertoi hakeneensa pennun Tikkurilasta ja olevansa Turkuun menossa. Hän poistui kovalla kiireellä. Sen koommin en ole kuullut hänestä, Kristiina harmittelee.
– Hän ei lähettänyt lupaamaansa tekstiviestiä, eikä vastannut soittoihin. Sähköpostiviestit tulivat bumerangina takaisin. 

Mahtoiko Toffeella olla luovutushetkellä edes riittävästi ikää? Kristiina juotti suloiselle tulokkaalle vauvanmaitovastiketta ja syötti penturuokaa.
– Alussa Toffee itki kaiket yöt. Se rauhoittui vasta, kun ostin sille pienen koirien kantolaukun, jossa se nukkui sänkyni jalkopäässä.

Pentu piristyi huomattavasti parissa viikossa. Kristiina rakensi sille pikkuisen majan ja osti liikkuvia leluja. Niistä se tykkäsi.
- Se piti myös sormien ja varpaiden liikuttelemisesta.

Lopetus tai karanteeni

Pentu vaikutti terveeltä, mutta Kristiinalla ei ollut mitään tietoa sen mahdollisista rokotuksista.  

– Aloin vähitellen epäillä, että pentu oli saatettu tuoda Virosta, Kristiina kertoo.
– Käytin pennun Espoon eläinlääkäriasemalla.  Eläinlääkäri käänteli sitä joitakin minuutteja ja totesi, ettei sillä ollut mikrosirua. Hän soitti jonnekin. Kuulin, että hän sanoi nimeni ja epäili, että pentu oli salakuljetettu Virosta. Hän puhui pitkään. Puhelun loputtua hän sanoi, että minun pitäisi mennä pennun kanssa kaupungineläinlääkärin vastaanotolle.

Kristiina käytti pennun kaupungineläinlääkärin vastaanotolla.  Kaupungineläinlääkäri antoi neljä päivää aikaa joko lopettaa pentu tai toimittaa Viroon karanteeniin. Mukaansa Kristiina sai maastakarkoitusmääräyksen.
– Minulle oli itsestään selvää, että veisin pennun Viroon, jossa se rokotettaisiin ja sirutettaisiin, ja voisin hakea sen kolmen viikon päästä kotiin. 

Kristiina sai ohjeita Rekku Rescue ry.:stä, joka järjesti Virosta karanteenipaikan ja Tallinnan satamaan vastaanottajat.

Ennen Tallinnanlaivan lähtöä, Kristiinan oli määrä leimauttaa pennun karkotusasiakirja tullissa.  Hän oli käsittänyt ohjeen väärin ja luuli, että leimaa pyydetään vasta Virossa ja poikkesi vastaanottajien kanssa tallinnalaisen tullimiehen pakeilla.  Kristiinalle tuli hätä käteen, sillä virkailija uhkasi palauttaa pennun Suomeen koska sillä ei ollut lemmikkipassia.
– Kyyneleet valuivat ja silmäni kostuivat, kun pyysin, ettei pikkuista otettaisi minulta. Tullimies heltyi ja päästi meidät läpi. Menimme suoraa päätä eläinlääkärin vastaanotolle. Toffeelle annettiin asiaankuuluvat rokotteet ja laitettiin mikrosiru. 

Kristiina jätti pikkukoiransa kaihoisin mielin vastaanottajien huomaan ja palasi itse kotimaahan. Kolme viikkoa myöhemmin ikionnellinen omistaja kävi noutamassa pennun kotiin.

Espoossa paljon karkotuksia

Espoon kaupungineläinlääkärin Taija Kurosen mukaan pahimmat salakuljetusmaat ovat Latvia, Liettua ja Viro. Kyseisistä maista on vapaa liikkuvuus Suomeen, koska ne kuuluvat EU:n shengenalueseen.
- Espoossa on joka vuosi lukematon määrä koiria, joille pitää antaa karkotusmääräys, sanoo Kuronen ottamatta kantaa mihinkään yksittäistapaukseen.
- Yleisesti voidaan todeta, että jos on vahva epäilys siitä, että koira on tuotu laittomasti ulkomailta, kynnys käännyttää pidetään kohtuullisen matalana. Epäselvissä tapauksissa konsultoimme aina läänineläinlääkäriä ennen käännytyspäätöksen tekoa. Emme voi ottaa riskiä, että rokottamaton tai madottamaton koira toisi Suomeen vakavan eläintaudin.

Maija Ankkuri

Julkaistu Lemmikissä tammikuussa 2013, ajankohtana jolloin Viro luokiteltiin rabiesmaaksi.

TÄRKEÄÄ:
Kennelliiton ohjeet lemmikkieläinten maahantuonnista 2022 -