Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Löytöeläimestä ilmoittaminen

Yksin vapaana liikkuvasta koirasta, kissasta tai muusta pienlemmikistä kannattaa ilmoittaa mahdollisimman pian kunnan löytöeläintarhaan ja internettiin.  Jos eläin on moottoritiellä, soitetaan 112 -hätänumeroon.  

Jos vapaana liikkuva eläin saadaan houkuteltua kiinni,  sen saa toimittaa löytöeläintarhaan. Monista tarhoista tullaan pyynnöstä noutamaan talteenotettua lemmikkiä.  

Useimmat meistä tietävät mikä on löytöeläintarha ja mikä on tarhan tehtävä.  Ne, jotka eivät tiedä voivat tarkistaa asian eläinsuojelulain 15 pykälästä, joka löytyy   täältä. Hyvin harvalla kunnalla on oma löytöeläintarha.  Lakia noudattaakseen ovat useimmat kunnat antaneet löytöeläintarhan ylläpidon alan yrittäjälle tai eläinsuojeluyhdistykselle. Tarha voi sijaita myös naapurikunnan alueella.

Vaikka eläinsuojelulaissa vaaditaan, että kunnalla on oltava paikka jonne löytöeläimet voidaan toimittaa, niin LAKI EI VAADI että löytöeläin olisi p a k k o   t o i m i t t a a  sinne.  Eläinystävä ei välttämättä halua edes toimittaa eläintä etenkään sellaiseen löytöeläintarhaan, jossa sitä säilytetään vain lain vaatimä määräaika, jonka jälkeen eläin lopetetaan.

Koska useimmat löytöeläintarhat eivät päivystä ympärivuorokautisesti, ei löytöeläin välttämättä edes ehdi yöksi tarhaan, vaikka löytäjä sen sinne haluaisikin toimittaa.  

Talteenottajä ei siis riko eläinsuojelulakia, vaikka hän päättäisi hoitaa eläintä itse. Hän ei kuitenkaan saa salata, että on löytänyti vapaana liikkuneen lemmikin. Talteenotosta pitää heti tilaisuuden tullen ilmoittaa löytökunnan talteenottopaikkaan. Kun ilmoitus on sekä netissä että tarhalla, ei ole pelkoa että talteenottaja olisi tehnyt kätkemisrikoksen. 

Laissa on tässä kohtaa aukko sikäli, että ellei talteenotettua lemmikkiä toimiteta löytölään, vaikka siitä sinne on ilmoitettu, jää omistusoikeus  iäksi alkuperäiselle omistajalle. Tosin hoitokuluista kertyy niin iso lasku, että omistaja saa pulittaa pitkän pennin hakiessaan koiran kotiin. Lisäksi omistusoikeus on todistettava. Ehkäpä lakia rukataan tältä kohtaa, kun eläinsuojelulakia lähiaikoina uusitaan.
 
Jos koira löytyy alueelta, johon löytäjällä on omistus- tai metsästysoikeus, tulee talteenotosta tehdä ilmoitus poliisille. (Metsästyslain  55 §)


Löytöeläimen omistusoikeudesta ym. asiaan liittyvää