Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Posiolla karanneen Vitin pelättiin joutuneen karhun kynsiin

Kun kemijärveläiset Korpivuomat suunnittelivat vuoden 2016 touko-kesäkuun vaihteessa lomamatkaa Posion kesämökilleen, emäntä halusi matkaseuraksi poikansa uroskoiran,   suomenpystykorvasukuisen Vitin.

Kun Korpivuomat olivat mökillään, Viti pelästytti heidät pahemman kerran katoamalla ennen aamulenkkiään. Korpivuomat olivat juuri nauttineet aamukahvin, kun pihamaalta oli kuulunut Vitin haukuntaa. Uros oli yleensä kiinni kettingissä, mutta sillä kertaa isäntä oli laittanut sen poikkeuksellisesti naruun.
- Kun pyysin miestäni menemään Vikin kanssa lenkille, hänen puhelimensa soi. Lähdin itse pihalle ja huomasin, ettei Viti ollutkaan enää siellä. Oli vain loppuosa narusta, jossa se oli ollut kiinni. Narun toinen pää oli jäänyt pantaan roikkumaan, muistelee Kaisa Korpivuoma.
- Minut valtasi hätä. Olin itse halunnut pojan koiran mukaan mökille, ja nyt se oli kadonnut.

 Korpivuomien kotialbumikuvassa pojanpoika Antti ja itse karkuri.

Korpivuomat lähtivät läheiselle leirintäalueelle kyselemään Vitiä. Kukaan ei ollut nähnyt koiraa siellä.
- Menin kylälle viemään kauppaan katoamisilmoituksen. Koko päivä etsittiin. Illalla soitin pojalle, että Viti on kadonnut. Hän vakuutti, että kyllä se tulee takaisin, kunhan ette lähde mökiltä pois.

Seuraavana päivänä Korpivuomat jatkoivat karkurin etsimistä. Joku pelotteli, että koira on voinut lähteä poron perään, eikä tule enää takaisin.

Kaisa Korpivuoma oli varma, etteivät poromiehet tekisi Vitille pahaa.
- Kuulin, että Posiolla poroisäntä oli sanonut että, jos joku vielä tappaa koiran, siitä tulee iso asia.

Vitiä varten pidettiin mökin pihalla ruokaa ja tuttua vaatetta. Karkuria ei kuitenkaan näkynyt vielä levottomasti nukutun yönkään jälkeen.
- Se oli ilmeisesti käynyt syömässä, ja lähtenyt uudelleen. Ruoka oli hävinnyt kupista. Vaikka me kuinka huudeltiin, Viti ei tullut luo, eikä sitä näkynyt.

Sitten Korpivuomat kuulivat, että Posiolla liikkui karhu.
- Pelkäsin Vitin joutuneen karhun kitaan.

Kun Viti oli ollut kolmatta päivää karkuteillä, Kaisa Korpivuoman serkku soitti ja ilmoitti, karkurin olevan tallessa.
- Serkku kertoi, että heidän koiransa oli käyttäytynyt omituisesti. Kun hän oli mennyt ulos katsomaan mistä se johtui, hän oli nähnyt Vitin laiturilla. Sen pannasta roikkunut naru oli tarttunut laituriin kiinni.
- Serkku toi koiran meidän mökille ja minusta tuntui siltä kuin olisi kymmenen kilon paino otettu pois.

Koiran löydyttyä varmistui, että seudulla oli tosiaan liikkunut karhu. Karhunjätöksiä oli löytynyt metsäautotieltä ja kontio oli poikennut myös leirialueella kaatelemassa roskasäiliöitä.

MA