Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
KARKURIT.FI - Kadonneitten lemmikkien asialla vuodesta 2003.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Urpo hukkui suojaamattomaan jätealtaaseen

Urpon kohtalona oli aitaamaton lieteallas

Huittisten Räikänmaalla kissan avaamasta ovesta ulos livahtanut yksivuotias bulmastiffiuros Urpo oli pudonnut aitaamattomaan lietealtaaseen.

Kun nuoren bulmastiffiuroksen Anitta-emäntä tuli iltakymmeneltä suihkusta, hän huomasi avonaisen ulko-oven ja uroskoiransa poissaolon.
- Lähdin kiireen vilkkaa noin 400 metrin päässä olevalle lietealtaalle. Liete oli jäässä. Se oli vain reunoista vähän sula. Urpoa en altaassa nähnyt, kertoo Anitta.
- Ilmoituksista alkoi tulla näköhavaintoja. Urpo katosi perjantai-iltana. Vasta tiistaina iltaseitsemältä paljastui, että kyseessä oli eri koira ja tajusin ettei bulmastiffi kulje muutamassa päivässä 40 kilometriä.

- Menin uudelleen lietealtaalle ja aloin sekoitella sitä kunnes koira pulpahti pinnalle. Keskellä allasta oli rusakon raato. Ilmeisesti koirani oli seurannut rusakkoa. 


Anittan onnettomuuspaikalle hälyttämä poliisi otti tapauksen tutkintaan. Neljä vuotta aikaisemmin uiskenteli samassa, tien vieressä sijaitsevassa altaassa perheen vanhin koira, jonka palomies kävi onkimassa kuiville. Koira jäi henkiin, vaikka sian virtsa on erittäin voimakasta. Nieltynä sian jäte on vaarallista.
-Painoin asian sillä kertaa villaisella, koska omistaja lupasi, että allas aidataan.

Lietealtaan omistaja ei lupauksestaan huolimatta aidannut lieteallasta. Seuraavalla kerralla liete vei nuoren koiran hengen. Lietealtaan tuntumassa ollut sikala, johon Urpo hukkui, oli ajat sitten lopetettu. Allas sai aidan ympärilleen vasta Urpon murheellisen tapauksen jälkeen.

Vuonna 2017 Suomessa oli toista miljoonaa sikalaa. Aitaamattomia lietealtaita omistavat sikalat tuskin pitävät lukua lemmikeistä, jotka altaisiin hukkuvat. Joitakin vuosia sitten Akaan Kylmäkoskella etsittiin kadonnutta labradorinnoutajaa useiden viikkojen ajan. Koira löytyi katoamispaikan läheltä lietealtaasta.  Varsinais-Suomessa sikalanomistajan saksanpaimenkoira löytyi omasta lietealtaasta hukkuneena. 

JK
Jos tiedät jossakin sikalan, jonka lieteallasta ei ole lainmukaisesti suojattu, sinulla on oikeus ilmoittaa siitä kunnan terveystarkastajalle. Ellei lieteallasta suojata postillisella aidalla, ilmoita Maa- ja metsätalousministeriöön ja kirjoita altaasta kunnan fn-sivulle.