Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
KARKURIT.FI
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Viidennestä kerroksesta nurmikolle hypännyt Donna palasi kotiin

Donna kaksi viikkoa
karkuteissun jälkeen.

Kesäkuun 27. päivä 2020 tapahtui se tavanomainen yllätys, joita kuumina kesäpäivinä sattuu kissatalouksissa pitkin Suomea; Järvenpäässä putosi Wärtsilänkatu 16:sta narttukissa Donna viidennen kerroksen ikkunasta.

Donna oli paennut heti putoamisen jälkeen jonnekin. Kaikeksi onneksi alhaalla oleva nurmikko vaimensi alastuloa.

Ensihavainto saatiin naapuritalon Wärtsilänkatu 18 pihagrilliltä. Kissa oli ponkaissut karkuun, kun alkuetsinnöissä mukana ollut henkilö oli nostanut grillin kantta.

Kaksi yötä myöhemmin Donnan Sarita-emäntä sai puhelun naapuritalosta, kun parvekekukkia kastellut rouva oli bongannut pihalla aamuviideltä olleen karkurin.  Kun Sarita ehti havaintopaikalle, ei kissaa enää näkynyt.

Havaintoilmoitukset loppuivat

Kovien helteiden vuoksi katoamispaikalle ei voinut mennä etsijäkoiralla ennen kuin perjantaina 4. heinäkuuta, kun katoamisesta oli kulunut viikko. Etsintä aloitettiin illan viilettyä klo 23 kohdasta, johon Donna oli viitosesta tupsahtanut.

Maahan Donnasta jäänyt haju oli ihme ja kumma säilynyt usean päivän helleputkesta ja sitä seuranneista rankoista sateista huolimatta.  Etsijäkoira Sissi, jossa on pääosin sakemannia, johdatti avuksi tulleen Brita Helenan ja allrkirjoittaneen talon takana olevalta putoamiskohdalta rinteistä maastoa pitkin pihagrillille, jossa Donna oli ensi hätään nähty.

Grilliltä Sissi suuntasi kerrostalon Saunakallion puoleiseen päätyyn ja jatkoi jyrkkää mäkeä alas. Kun pääsimme lopulta tasaiselle maalle, jatkoimme Wärtsilänkadun jalkakäytävälle ja käännyimme Saunakallion suuntaan. 

Brita Helena näki kadun vastapuolella pulskan kilpparikissan. Vaikka Sissi tykkää kissoista, ei se kiinnittänyt kissaan mitään huomiota. Se käytti Wärtsilänkadun jalkakäytävälle ilmavainua, mikä merkitsi sitä, ettei etsitty ollut kovin kaukana.

Käännyimme vasemmalla olevalle kujalle, jonka laidassa on metsä. Jälkeä seuraavan koiran eteen ei saa mennä, joten me ihmiset kuljimme koiran perässä. Koira jatkoi kujaa pitkin ilmavainulla kunnes olimme talon numero neljä edessä. Juuri kun Sissi halusi kääntyä oikealle, taka-vasemmalle ilmestyi lähitalon asukas. Hän oli kuullut ääntä ja tuli katsomaan meitä yö-hiippailijoita. Prlkäsimmr, että seuraavaksi joku asukas soittaisi paikalle poliisin. Koska emme olleet ottaneet huomioon joutuvamme rivitaloalueelle, päätimme keskeyttää etsinnän. Yö-etsintä on ok niin kaua kun ei jouduta omakotitalojen tai rivarien pihoille. Päivällä avustaja voi mennä kysymään, saako pihan poikki kulkea. Yöllä on vaarana päätyä putkaan.

Juttelemaan tullut ystävällinen rouva opasti meidät karkaamistalon luokse vievälle oikotielle, jonne pääsi valtavan leveän ojan ylittämällä. Hän piteli jopa koiraa, kun hyppäsin ojan yli. Brita Helena rämähti ojan pohjalle. Onneksi siinä kohtaa ei ollut vettä. Minä olin puolestani kompuroinut jo alkuvaiheessa, kun lähdimme laskeutumaan havaintogrilliltä rinnettä alas. Pysyin kuitenkin jaloillani. Meillä oli onni matkassa, kun kumpaakaan ei sattunut.

Donna palasi putoamispaikalle

Sarita-emäntä meni seuraavana päivänä etsiskelemään Donnaa Nelikujalta, jonne etsintä oli yöllä päättynyt. 
Kissaa ei näkynyt.

Donnan emänyä ei ollut pystynyt etsimään Donnaa ympäristöstä, koska häneltä oli kolme kylkiluuta poikki, eikä katoamisilmoituksia ollut kuin kerrostaloalueella ja netissä. Suunnitelmissa oli laputtaa rivarialue ja lähteä seuraavana sateettomana päivänä päiväsaikaan selvittämään Donnan sijaintia.

Kissoilla on hyvä hjuaisti. Donna on ilmeisesti  tunnistanut emäntänsä tuoksun Nelikujalla, koska se oli suunnistanut yön tullen kotia kohti. Loukussa ollut ruoka ja loukun vieressä Donnan oma sisävessa houkuttivat tarkkanenäistä kissaa parvekkeen alle. Donna meni loukkuun alkuyön pikkutunneilla.

Elektroninen vahti ilmoitti loukun virittäneelle Kristiinalle, että joku eläin jäi loukkuun. Niinpä Sarita sai yöllä Kristiinalta yllättävän puhelun, kun sateessa kastunut loukuttaja odotti alaovella kissaloukun kanssa. Toista viikkoa kateissa ollut Donna pääsi kotiin emännän hellittäväksi ja kissakavereiden ihmeteltäväksi.  Donna oli löytymisyön jääkeen äärettömän väsynyt. Rakkaat perheenjäsenet loivat turvallisuuden tunteen: stressi unohtui ja kaikilla oli hyvä mieli.

Maija Ankkuri

JK.
Kuuman helteen yllätettyä on kissoja tippunut  pitkin Suomea ikkunoista ja parvekkeilta. Hyvällä tuurilla kissa säilyy pudotuksesta ehjin nahoin, jos alla on nurmikko kuten Donnan tapauksessa. Niinkin on käynyt, että kissan pudottua kovalle maalle, se on
jouduttu viemään eläinlääkäriin heti, kun / jos se on löytynyt.