Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Älä mainosta karkurisi pakoilupaikkaa

Uskomatonta, mutta totta on, että koko ajan Suomessa on toista sataa koiraa karkuteillä.  Osa on kadonnut tänään ja loput aikasemmin. Jotkut koirat katosivat jo edellisvuonna. Kissat lähtevät omille teilleen aivan yhtä usein kuin koirat.  Muut lemmikit karkailevat huomattavasti kissoja ja koiria vähemmän.

 
Jos lemmikin kadottanut tietää, missä karkuri piilottelee, kannattaako hänen "mainostaa" ko. paikkaa netissä ja kaveripiirissä?

- Ei missään nimessä, koska varkaat saattavat lähteä päivystämään havaintopaikan tuntumaan. Varkaiden lisäksi paikalle menee täysin sivullisia eläinrakkaita ihmisiä, jotka haluvat auttaa.  Menipä sinne kuka tahansa sivullinen, aina on olemassa vaara, että eläin vaihtaa maisemaa, jos paikka on yleisessä tiedossa. 

Jos koirani on kateissa ja saan siitä havainnon, kannattaako minun pyytää kaverit mukaan sitä kiinni ottamaan?

Kyse ei ole niinkään kiinni ottamisesta vaan karkurin houkuttelusta, johon löytyy näiden sivujen etsintäohjeista neuvo.  Paikalle ei kannat pyytää "auttajia" koska silloin on suuri vaara, että karkuri vaihtaa maisemaa. Jos koirasi on pakoillut pitkään ja on hyvin heikossa kunnossa, silloin kannattaa harkita, saisiko sen kiinni piirittämällä.  Piirittämisen pitäisi varmasti onnistua, koska jos koira lähtee pois, sitä ei ehkä koskaan löydetä.

Ellei itse tiedä miten menetellä, neuvoja kannattaa pyytää niiltä, jotka ovat näiden asioiden kanssa jatkuvasti tekemisissä.  Meille karkureihin voi soittaa ja ohjeita saa myös etsijäkoirajärjestöiltä.

Miksi ei paikkaa kannata mainostaa, vaikka  alueilla, joissa kadonnut piileskelee saattaa liikkua kaikenlaisia ihmisiä jopa koirineen! Pitääkö niitäkin kieltää menemästä sinne?
 
- Ei, eiväthän alueella liikkuvat välttämättä edes tiedä, että siellä joku pakoilee, koska aluetta ei mainosteta edes ystäville. (Vaikka laitettaisiin katoamislappuja lähelle, ei niissä kerrota, että kissa / koira / koirat ovat alueella. Katoamislapulla tiedotetaan millainen lemmikki on kateissa, mistä eläin katosi ja mihin numeroon voi sen nähdessään ilmoittaa).
- Ero onkin siinä, lähdetäänkö sinne tarkoituksella tiirailemaan karkuria vai liikutaanko alueella tietämättä karkurista. Pakoilevalla koiralla adrenaliinitaso on hyvin korkea. Sen vaistot ovat pinnassa ja sillä on kyky aavistaa ja erottaa “vaaniskelijat” muista alueella liikkuvista.  Karkuri kaihtaa vaaniskelijoita, mutta arkakin karkuri saattaa ihan rauhallisesti kurkkia pusikonvälistä muita tiellä tai polulla liikkujia.
- Vaikka laittaisin tiedon karkurista vain omalle facesivulleni, ja varottaisin menemästä alueelle, tieto kyllä leviää ja aina joku joka luulee auttavansa, menee sinne kuitenkin.

Entä, ellei tiedetä missä lemmikki pakoilee, eikö silloinkaan voi kertoa kavereille?
- Silloin pitääkin kertoa kavereille ja pyytää apua laputtamisessa. Ja joskus pakoilualue on valtavan suuruinen. Silloin kannattaa yrittää saada paikalle etsijäkoira joka vie lähelle pakoilijaa, mutta ei pelota sitä pois. Etsijäkoiran omistajan neuvoja kannattaa kuunnella ja tehdä kuten hän sanoo. Ja heti kun olinalue tiedetään, kaverien kuuluu pysyä sieltä pois, jos haluavat oikeasti auttaa.

Miten pitää menetellä, jos pakoilupaikka on tiedossa?

- Jos paikoilupaikka tiedetään, sinne jätetään ruokaa sekä tutun ihmisen tuoksu ja/tai karkurin oma peti, jotta pakoilija jämähtää sinne eikä se lähde hortoilemaan muualle.  Jos pakoilureviiri on laaja, kannattaa viedä paikalle grilli ja grillata hyväntuoksuista makkaraa, maksaa tms.  Ellei karkuria kiinnosta varovainen ruualla houkuttelu, eikä edes tuttu kaverikoira, kannattaa paikalle hankkia mahdollisimman pian loukku.

Entä jos näen koiran tai kissan, josta on tolpassa, sanomalehdessä tai netissä katoamisilmoitus? Laitanko havaintoilmoituksen nettiin?

- Tästä oli jo alussa ohje.  Paras tapa auttaa saamaan karkuri talteen, on ottaa suora yhteys ilmoittajaan joka tekstaten tai soittamalla. Jos siis tiedät kenen eläinmestä on kyse, ei  havaintoa kannata laittaa nettiin ollenkaan.  

Entä, ellen näe havaitsemani lemmikin katoamisilmoitusta netissä tai missään muuallakaan, kannattaako minun laittaa havainto nettiin?

- Ilman muuta kannattaa.
- Ellet ole havaintohetkellä netin ääressä, soita karkureitten päivystysnumeroon Satakunnassa 0400 454559 ja muualla 045 8861307. (Jälkimmäinen päivystää 24/7.
)

Jospa näkemästäni lemmikissä on netissä katoamisilmoitus ja laitan siitä  havaintoilmoituksen koska en ehdi etsiä tai en löydä katoamisilmoitusta ?

- JOS ilmoituksia julkaiseva vapaaehtoinen huomaa, että kyseisestä lemmikistä on julkaistu sivustolla katoamisilmoitus, niin hän lähettää lemmikin omistajalle tekstarilla tiedon havainnosta eikä julkaise ilmoitustasi netissä. Sinulle hän lähettää pikaviestin, jossa kertoo lähettäneensä kadottajan puhelinnumeroon tiedon havainnosta.
- Toisinaan voi ilmoituksia päivittävä olla kiireinen tai hajamielinen, eikä hänkään huomaa, että havaitusta on ilmoitus, jonne tiedon voi laittaa menemään. Onneksi netissä on bongailijoita, jotka pitävät huolen siitä, että tieto havainnosta kulkee kadottajalle!

© Suomen Löytöeläinapu ry.