Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

KESYLINTU KARKUTEILLÄ

Etsintä ja houkuttelu

ENSITOIMET
-llmoita katoaminen löytöeläintarhaan!  
-Laadi ilmoituksia nettiin. Pyydä havainnot puhelimeen tai messingeriin.
-Laita puhelimeesi koputustoiminto.
-Jaa kuvailmoituksia aina, kun olet etsimässä lintua.

- Hanki kalahaavi lainaksi esim. vapaapalokunnasta tai veneilevältä/kalastavalta naapurilta.

Jos saat karanneen linnun näköpiiriisi
— Sitä kannattaa koittaa maanitella lempeästi alas puusta tai muusta "turvapaikasta" lempiherkun kera. Tuttu ääni voi saada vähän säikähtäneen karkulaisen antautumaan mielelläänkin.
—Palokunnan tikasautoja voi yrittää saada avuksi. Tosin oudot ihmiset ja koneet säikyttävät helposti linnun karkuun
— Haavia, lakanaa tms. voi koittaa käyttää apuna kiinniotossa jos lintu on
suhteellisen ulottuvilla, toisaalta näidenkin kanssa pitää varoa, ettei vaan
säikytä lintua kauemmaksi
— Hiukan aremmalle linnulle voi tuoda oman häkin sen näköpiiriin, nälän saapuessa voi kummasti koti-ikävä iskeä ja tipu tupsahtaa oma-aloitteisesti tuttuun häkkiin
— Toinen samanlajinen lintu saattaa myös houkuttaa karkurin paremmin ulottuville, kaveri siis tukevasti omassa häkissään huutelemaan karanneen lähistölle, mahdollisesti toinen aukinainen häkki ruokakippojen kera vierelle-  *)
— Lämpimällä säällä linnun voi koittaa saada alas puusta kastelemalla sen läpimäräksi vesiletkulla tms (palokunta on kuulemma tässäkin joskus auttanut...), jolloin siivet ei kanna enää niin hyvin ja otuksen voi saada alas puusta, tässäkin on vaarana linnun säikkyminen ja karkaaminen kauemmaksi jos vettä ei saa osumaan oikein, tai veden meno henkeen jos paine on liian kova.

JOS LINTU ON KOKONAAN HUKASSA

— Puskaradio toimintaan, naapuruston tenavat levittämään tietoa ja kurkkimaan ympärilleen, ilmoituksia lähitienoon tolppiin ja kaupanseiniin, paikallisradioon, nettikeskusteluihin jne, jne, SPY:llekin kannattaa ilmoittaa (puhelimitse vaikka pj:lle, sähköpostilla lintuvastaavan tai webmasterin mailiin) niin voidaan laitella ilmoituksia websivuille ja käskeä ihmisiä pitämän silmät auki
— Tienoon muillekin lintuharrastajille ja yhdistyksille kannattaa
ilmoittaa, bongarit liikkuvat paljon maastossa ja ovat kouliintuneet
huomaamaan erikoisempia siivekkäitä.

Jos löydät harhailevan linnun
— Tarkista onko rengas jalassa tai sirua, mikäli lintu on rekisteröity, omistajatiedot ovat SPY:n ylläpitämästä lemmikkilinturekisteristä.
— Kannattaa myöskin ilmoitella lähikaupoissa yms. ja Papukaijayhdistykseen, jossa voidaan laittaa sivustolle ilmoitus löytyneestä linnusta ja peräänkuuluttaa omistajaa.
Selvitä ottaako kunnan löytöeläinten talteenottopaikka vastaan lintuja.

Maija Ahvenniemi, Suomen Papukaijayhdistys

*) Ellei ole kaverilintua, You Tubesta löytyy linnunviserrystä.

Kuivilla herneillä saa houkuteltua kyyhkyn kalahaavin lähelle, ja kun lintu on ensin syönyt houkutussafkaa etäämpänä, niin valmiudessa olevan haavin lähelle laitetaan kasa herneitä. Kun kyyhky tulee nokkimaan kasaa, kalahaavia niskaan. Kun kyyhky on kiinni, jalkarenkaan luku ja ilmoitus esim. viestikyyhky-yhdistykselle. Omistaja löytyy tunnistenumero listalta. Kyyhkyä voi säilyttää reijitetyssä pahvilootassa. Pahvilootan avaus vain sisätiloissa, ettei pääse karkuun. Ensiapuna kiinniotetulle voi tarjota vettä kukkaruukun aluslautaselta, tilkka juoksevaa hunajaa siihen. Herneitä toiselle lautaselle. Lisäksi voi antaa auringonkukan kuorellisia siemeniä ja kuivia maissinsiemeniä. Omistaja löytyy yleensä heti samana päivänä, tunnistenumeron yhdistykselle ilmoittamisen jälkeen. Tämän vuoksi rengastettuja ei tarvitse viedä löytöeläintarhaan.

Jos löydät viestikyyhkyn