Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
KARKURIT.FI - Kadonneitten lemmikkien asialla vuodesta 2003.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Kasvattaja ei tuntenut koiran maahantuontimääräyksiä

 

Venäjältä rotukoiranpennun ostanut suomalaiskasvattaja lähti soitellen sotaan ilman, että hän olisi ensin selvittänyt kuinka koira tuodaan Suomeen laillisesti.

Uusmaalainen rotukoiria kasvattava Maria tilasi koiranpennun venäjäläisnaiselta, joka omistaa maailmanlaajuisesti tunnetun koirakennelin Moskovassa.
- Halusin uutta verta kasvattamaani koirarotuun, joka alkaa olla Suomessa sisäsiittoista. Niinpä tilasin

Kuva ei liity tapaukseen

venäjäiskasvattajalta pennun, jonka vanhemmat ovat kansainvälisiä muotovalioita, selvittää Maria.
- Pentu tuotiin Suomeen neljän kuukauden ikäisenä viime tammikuussa. Koiralle oli annettu Venäjällä kaikki vaadittavat rokotukset ja loishäädöt. Sen mukana tuli Eviran  (nimi muutettu sittemmin Ruokavirastoksi) monisivuinen lomake, kertoo Maria ja lisää:
- Kun vein uuden tulokkaan koiravakuutusta varten eläinlääkäriin, sain tietää, että minun olisi pitänyt noutaa koira Venäjältä itse.

Eviran säännöissä määrätään, että eläinlääkärin on toimitettava koiran asiakirjat Eviraan, mikäli on epäiltävissä, että koita on tuotu Suomeen laittomasti.
- Eläinlääkärikäynnistä oli mennyt muutaman viikko, kun sain Eviralta kaksi vaihtoehtoa; koira piti joko karkottaa Venäjälle tai lopettaa koska se oli viraston mielestä vaarallinen ihmisten ja eläinten terveydelle.

Asiaa vauhditettiin 2000 euron uhkasakolla.
- Aikaa annettiin kaksi viikkoa, jonka jälkeen sakko olisi noussut 1000 euron viikkovauhtia.

Maria päätti käyttää pennun Venäjällä. Ennen matkaa hän joutui hankkimaan Eviran kehotuksesta virkaeläinlääkärin todistuksen siitä, että pentu oli  terve. Venäjällä ei todistusta kysynyt kukaan.

Maria pyysu matkaseurakseen venäjänkielentaitoisen Leenan Kouvolasta.

Pennusta tuli yhdessä vuorokaudessa Suomeen kelpaava, kun se oli saanut Venäjällä ekinokokkitabletin (jota ei saanut antaa Suomessa). Lisäksi omistaja sai viipuriliaselta virkaeläinlääkäriltä mukaansa Eviran monisivuisen kaavakkeen, jossa on hänen oma nimensä.

Haastattelu ja kuvituskuva: Maija Ankkuri

LUE MYÖS

Sannalle myytiin salakuljetettu koiranpentu

Kissa ja koira noudettava EU:n ulkopuolisesta maasta itse

_____________________