Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
KARKURIT.FI
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Kesylinnutkin karkailevat

Karkkilassa livahti karkuteille kaunis keltavihreä undulaatti. Tässä omistajan kertomus

Naarasundulaatti lensi pihan ovesta ulos huolimattomuuteni takia 9.5 klo 20.050. Ovi oli auki, kun lintu pujahti aviaarion alaovesta huoneeseen. Samalla muistin avoimen oven ja ryntäsin sulkemaan sitä. Mutta samalla hetkellä lintu pujahti raosta pihalle. Avasin heti

oven, ja lintu oli siinä matolla. Mutta pelästyi ja lähti lentoon. Lähdin välittömästi haavin kanssa sinne suuntaan. Mutta mitään havaintoja ei ollut. Kukaan ei myöskään pihalla olevista huomannut mitään. Ilmoittelin facebookin karkuriryhmiin, ja lintuaiheiseen ryhmään, ja karkkilan sivulle ja ryhmään. Ei havaintoja. 

10.5 aamulla 5.01-5.03 lauloi taloni katolla, viistosti yläpuolella. En nähnyt kuitenkaan. Sain sen nauhoitettua. Mutta sitten lähti pois, eikä ole sen jälkeen kuulunut mitään. Kiersin iltapäivällä aluetta haavin kanssa, ja vielä illemmalla. Ei havaintoja, kukaan lähialuueen naapureista ei ole kuullut ja huomannut mitään erikoista. Kissoja tällä alueella on vähintään 10 vapaana. 

B----- on hyvin itsevarma lintu, joka on vähän arka, ja antaa muiden mennä itse ensin ennenkuin itse menee. On toisen linnun sydänystävä, ja hyvin sosiaalinen lintu, jolla vientiä riittää. B---- on aika hyvä lentotaidoltaan, ja ei ole käsikesy. Tosin syö lautaselta joka on kädessä, mutta siihen vaikuttaa parven stimulointi. Minä en saa kännykän ääniä lujaksi, jotta voisi sitä soittaa kierroksella. Omia lintuja on vaivaalloista kuljettaa mukana houkuttimena. On liian pieni häkki, ja sitten taas huterat häkit, joissa pohja ei pitäisi. Pihallani on häkki, jossa on ruokaa ja vettä. Kaipaan lintua tosi kovasti. B____ on vuoden ikäinen ja oma kasvattini. Lintu on malvanvärinen ja opaalikuvioinen.

Eksoottinen lintu ei tule selviämään pitään suomen luonnossa kesälläkään. Silti puuttuu lajille typillinen ravinto luonnosta, altis sairastumaan,  ja sillä on paljon vihollisia, kissoja ja petolintuja. Eksoottisen linnun pelastaminen pitäisi mennä edelle kaikkia muita eläinten pelastusoperaatioita, koska on nopea hengenvaara kyseessä ja voi olla päivistä kyse selviääkö. Eksoottista lintua ei ole luotu selviämään Suomen luonnossa päivääkään kauemmin, edes kesällä. Vieraslajiset linnut on ensisijalla pelastamisessa. Sitten vasta kissat ja koirat, joiden selviytyminen on parempaa ja vihollisia vähemmän.

Jos kesylintu pysähtyy pihallesi, älä lähesty sitä äkkinäisesti, Laita pihalle puhtaaseen astiaan vettä. Undulaatti kuuluu papukaijojen lajistoon. Papukaijat eivät syö hyönteisiä. Koukkunenäiset linnut tykkäävät muun muassa siemenistä. Karkkilasta karkuteille lähtenyt undulaatti on tottunut syömään raejuustoa, kostutettua ranskanleipää ja hirssiä. Sille voi tarjota myös murskattua pähkinää ja linnunsiemensekoitusta. Rasvaa undulaatti ei syö. Joskus kesylintu saattaa tupsahtaa ihmisen olkapäälle, 

Etsintäohje

Katoamisilmoitus