Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Koiran etsimisen ensiohjeet

Useimmat karkuteillä olevat koirat palaavat karkaamispaikkaan tai ainakin lähelle, ellei matkalla tule estettä. Tarkkaa karkaamispaikkaa ei voi ilmoitella sivullisille, jotka saattavat lähteä omine koirineen hämmentämään tilannetta, vaikka tarkoitus olisi vain auttaa.

Koirankadottaja, laita puhelimeesi koputustoiminto. Omistajalle tuoksuva vaate piiloon karkaamispaikalle, toinen parkkipaikalle piiloon, jos tulitte autolla. Koira saattaa juosta myös kotiin jos sinne on lyhyt matka. Eli yhden omistajalle tuoksuvan vaatteen sijoituspaikka on kotipiha, jos se on alle 6 km päässä karkaamispaikalta.

Kannattaa painaa mieleen, että karkureissulla olevaa koiraa EI SAA edes tuttu ihminen huudella nimeltä, eikä kutsua tuokse Vain karkaamishetkellä kannattaa kutsua, ettei koira edes lähtisi karkureissulle.  Kutsumiseen käytetään vinkulelua tai vinkuvaa palloa tai naksutina, vihellystä ja koirapilliä. Tottumuksen mukaan.  Jos on jokin määrätty sanonta, ns. ruokakutsu, jota käytetään aina, kun koira ruokitaan, sitä voi käyttää vaikka siihen sisältyisi koiran nimi, jota karkurikoiraa etsiessä ei käytetä ollenkaan.

Ellei koira lähtenyt riistan perään, se saattaa löytyä tutulta lenkkipolulta tai juoksuisen nartun kotiportilta. Matalajalkainen koira on voinut pudota ojaan, josta se ei pääse omin avuin pois.
Jopa vieraalla alueella karannut koira pysyttelee ainakin ensi alkuun paikkakunnalle, ellei se lähtenyt riistan perään. 

  ILMOITTELU

- Ilmoita katoamiskunnan löytöeläintarhaan ellei soittoon vastata, jätä viesti
- Etenkin rajakunnissa on syytä informoida karkaamisesta HETI 112 ja metsästäjiä, ETTEI KÄVISI KUTEN KÄVI IMATRALLA, ETTÄ KARANNEET HUSKYT AMMUTTIIN VILLIKOIRINA. Alueen metsästysseuran saa tietää riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajalta (link is external).
- Koiran nimeä ja karkaamisosoitetta ei kerrota ilmoituksissa. Facebook-ilmoituksissa havainnot pyydetään puhelinnumeroon
- Saatuja havaintoja EI kerrota ulkopuolisille.  Jos joku tekee havainnon yksin liikkuvasta koirasta tai saa houkuteltua sen kiinni, hän löytää netistä googlaamalla ilmoituksen, jossa on kadottajan puhelinnumero.


HUOM. VASTA HANKITUSTA KARKURISTA ILMOITUS EDELLISELLE OMISTAJALLE, jonka kannattaa tulla ensi tilassa tutun kaverikoiran kanssa paikalle.

Vaikka karkurista saadaan havaintoja, ei sulje pois sitä, etteikö edellistä omistajaa ja kaverikoiraa tarvittaisi karkurin houkuttelemiseen!!! M;yösoitokoiran karkaaminen ilmoitetaan omistajalle. Jos hän on Suomessa, kannattaa kertoa, että tuttu ihminen saa koiran paremmin haltuun kuin uusi tuttavuus, jolta koira karkasi.  Ulkomailta tuodun koiran karkaaminen ilmoitetaan yhdistykseen, jolta koira on hankittu.

TÄRKEÄÄ
- Maahan karkaamispaikan tuntumaan, polulta syrjään jätetään omistajan pesemätön vaate ja ruokaa.
- Vaate myös piiloon parkkipaikan reunaan, jos on tultu autolla ja pihalle, jos koira karkasi pihalta. Kerrostalossa vaate jätetään pari metriä ovesta seinän viereen.
(Omistajan tuoksun jättäminen on  metsästäjiltä peritty keino, jota käytettiin ennen tutka-aikaa).

Etsiminen

ETSIKÄÄ RAUHALLISESTI AINOASTAAN TUTULLA PORUKALLA. 

* Karkuri on voinut lähteä tuulen puhallussuuntaan, josta tulee houkutteleva tuoksu, esim. riistanhaju.
* Juoksuinen koira on voinut hakeutua vastakkaista sukupuolta olevan koiran kotipihalle tai -portille.
* Karkuri voi mtös  löytyä tutulta lenkkipolulta tai supiloukusta. 

Ellei koiraa ala löytyä, jakakaa seuraavilla etsintäkerroilla kuvallisia katoamisilmoituksia!  Kodinvaihtajakoiraa etsimään kutsutaan tuttu ihminen jonka mukana on koirakaveri entisestä kodista. 

Ellei koiraa vieläkään näy eikä kuulu, karkaamispaikalla GRILLATAAN. 

Ellei havaintopaikka ei ole kaukana, sieltä tehdään hajujälkiä turvallista reittiä kotiin. Jos havaintopaikka on kaukana, siellä grillataan siel. Tärkeää on, että karkaamispaikalla on kaiken aikaa omistajan tuoksu,josta koira saa turvaa jos palaa ja ruokaa. Hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa koira lähtee kotiin jos sinne on karkaamispaikalta yli kuusi kilometriä.

- Koiraa ei saa lähestyä EDES tuttu ihminen saatikka vieras
- Kaverikoiralla houkutellaan siten, että kaveri on pitkässä hihnassa tai liinassa ja päästetään karkurin lähelle
- Vinkulelulla kutsutaan, jos  koira on leluun tottunut. Tilanteen oltava turvallinen.
- Tutun auton käyntiläänellä kutsutaan niin että autolla ajetaan mateluvauhtia alueella, jotta koira ehtii tulla jos se kuulee auton äänen. Ovi avataan koiralle turvalliselta puolelta, mutta koiraa ei huudella ollenkaan.
- Käytä tuttua ruokakutsua. Eli jos ruokaa antaessa on käytetty aina määrättyä sanamuotoa, sillä voi jopa huudella koiraa, koska se tuo veden sen kielelle ja se saattaa tulla hyvinkin helposti luo.
- Herkuilla, jotka tuoksuvat. Esin. makkara ja broilerinliha
GRILLAAMALLA karkaamis- tai havaintopaikalla jos koira on lähtenyt poikkeuksellisen pitkälle.
- Tutulla lauluäänella jos koira tykkää äänestäsi
- Rauhallisella jutustelulla niin, ettei katsota koiraa suoraan silmiin vaan mieluummin maahan


Vasta hankittu koira houkuteltiin tutulla kaverikoiralla

Vieraalla-alueella-karannut-koira

Vanhan koiran etsiminen

Paimenrotuisen karkurin houkuttelu herättämällä sen suojeluvaisto 

Kaverikoiralla etsiminen

Loukuttaminen   

Vieraan koiran houkuttelua

PERUSTEELLISEMPI  ETSIMISOHJE