Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Lemmikkien mikrosirut ja paikantimet

Mikrosirunlukija *)

Lemmikkieläimen kaulanahan alle sijoitettavan mikrosirun yksilöllinen koodi ja omistajan puhelinnumero olisi hyvä löytyä ainakin yhdestä maamme mikrosirutietokannoista. (Muustakin kuin pakollisesta Ruokaviraston rekisteristä, johon ei edes eläinsuojeluyhdistyksillä ole pääsyä)

Ellei mikrosirua ole ilmoitettu mihinkään tietokantaan, ei sirusta ole mitään hyötyä, jos lemmikki karkaa tai varastetaan. Mikrosirulla voidaan todentaa lemmikin oikea omistaja. Mikrosirutietokantoja ylläpitävät muun muassa Kennelliitto, Kissaliitto ja Turvasiru.

Nykyinen lainsäädäntö edellyttää, että jokaisella koiralla on oltava mikrosiru. Laki määrää myös että kaikki tämän hetkiset koirat, olivatpa ne aikuisia tai pentuja, on ilmoitettava vuoden 2023 loppuun mennessa viralliseen Ruokaviraston koirarekisteriin. Koirarekisteristä sirutietoja pystyvät tarkastelemaan vain viranomaiset.  Syksyn 2023 aikana virallista koirarekisteriä voivat hyödyntää myös kuntien löytöeläintarhat.

Mikäli sirutettu lemmikki vaihtaa omistajaa, kannattaa uuden omistajan tiedot kirjata heti mikrosirurekisteriin. Toisinaan löytyy kissa- ja koirakarkureita, joiden omistajatietoja ei ole missään sirutietokannasta, vaikka eläimellä on mikrosiru.

Kun sirutettu lemmikki vaihtaa omistajaa, kannattaa muistaa vaihtaa uusi omistajatieto sirutietokantaan. Juuri äskettäin pääkaupunkiseudulla oli tapaus, jossa kissa päätyi löytökissana löytöeläintarhaan. Löytöeläintarhalta otettiin yhteyttä entiseen omistajaan, jonka nimissä kissa oli. Entinen omistaja oli myynyt kissan vaikeassa elämäntilanteessa, eikä muistanut kuka sen osti. Hän oli pakotettu lunastamaan kissa löytöeläintarhalta, koska sen mikrosiru oli hänen nimissään.

Paikannin kissan ja koiran kaulapantaan

Tavallisen mikrosirun lisäksi on saatavilla lämpösiruja, joista voidaan mikrosirunlukijalla tarkistaa eläimen kehon lämpötila.

Monet karkurit juoksentelevat teillä tietymättömillä, vaikka niin ei tarvitsisi olla. Uusi tekniikka on tuonut isojen paikantimien rinnalle pienet, kevyet paikantimet. Minikokoinen paikannin on riittävän kevyt myös kissoille. Kun lemmikki on varustettu paikantimella, omistaja voi tarkkailla tietokoneelta tai älypuhelimesta reaaliajassa karttaa, josta hän näkee missä lemmikki liikkuu.

Päivitetty vuoden 2017 karkurikirjan mikrosirujutusta.
*) Sirulukijakuva on ajalta jolloin sirun paikka oli kaulan vasemmalla puolella.

Maija Ankkuri

Tilanne vuoden 2023 kesällä