Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Steriloidulle koiralleni oli ilmestynyt nisäkasvain

Meidän Sissi, oma kasvattini, steriloitiin vuoden 2013 heinäkuussa sen ollessa 5,5-vuotias. Olin aina kuvitellut, ettei steriloidulle nartulle ilmesty nisäkasvaimia, joten en ollut tarkkaillut Sissin vatsanseutua.

Kun syyskuun 9. päivänä 2017 leikkasin Sissin kynsiä, huomasin sen vatsassa vasemman takajalan etupuolella lähes viiden sentin pituisen pari senttiä leveän punoittavan kohouman. Kohouma oli selvästi tulehtunut. Sitä oli tietenkin särkenyt, joten Sissi oli nuollut sitä ilman, että olisin kiinnittänyt asiaan huomiota. Se alkoi nytkin nuolla kasvainta heti, kun olin huomannut sen. Laitoin Sissille kaulunrin.

Eläinten kanssa useimmat ikävät terveyteen liittyvät yllätykset sattuvat ainakin meidän perheessä aina viikonloppuisin. Niinpä nytkin oli lauantai. Sain maanantaina Sissille ajan eläinlääkärille. Vastaanotolla eläinlääkäri vihjaisi, että on muukin vaihtoehto kuin leikkaus. Minulle ei muuta vaihtoehtoa ollut. En hyväksy eläimen lopettamista eutanasialla, ellei sitä ensin yritetä parantaa. 

Käyntiyhteenveto

”Sissi tuotiin patinnäyttöä varten. Voinut hyvin, mutta nivusissa todettu pattimuutos yhtä äkkiä. Yleistutkimuksessa Sissillä limakalvot ja imusolmukkeet normaalit. Kuumottaa, punottaa, turpea. Tennispallon kokoinen. Auskultaatio normaali. Vulva siisti. Vasemmalla viimeisessä nisärivissä viimeisen nisän alueella tulehtunut nisämuutos. Leikkaus viikon kuluttua. Antibiootti rauhoittamaan tulehdusta. Ennen leikkausta 8 h paasto. Patti halutaan lähettää patologiseen tutkimukseen. Leikkauksessa on aina anesterian osalta riski, joka tulee tiedotostaa. Jos kysttävää, yhteys eläinlääkäriin.”

Operaatio

Leikkausta odotellessa Sissi söi antibiootteja. Ennen operaatiota eläinlääkäri varoitti, että nukuttamisessa on oma riskinsä. Ehkä varoitus liittyi Sissin ikään. Olihan se jo lähes 10-vuotias.  Odottelin vastaanottotiloissa, kun kasvain poistettiin.

Sissi ja suuri kauluri

Herättyään Sissi oli oma energinen itsensä. Nisäkasvaimen poisto ei sitä pahemmin häirinnyt. Haavassa oli dreeni ja Iso kauluri. haavavanu, jotka neuvottiin poistamaan leikkausta seuranneena päivänä. Kun tuona päivänä tulin sisälle roskia viemästä, yllätin Sissin nuolemasta tuoretta haavaa. Kauluri, joka Sissillä oli ollut neljä vuotta aisemmin sterilointileikkausessa, oli liian matala.

Matala kauluri ei estänyt Sissiä ulottumasta takajalan vieressä olevaan leikkaushaavaan. Haavavanu ja dreeni olivat kadonneet. Leikkaushaavan ympäristö punotti tietenkin nuolemisesta. Myöhemmin joku kertoi, että haavavanu voi ärsyttää ihoa. Sissin haavan ympäristö punotti melko kauan. Löysin apteenkista Bacibact-pulveria, joka rauhoitti ihoa.

Tätä kirjoittaessa on Sissin nisäkasvainleikkauksesta kulunut

Sissi keväällä 2020.

yli neljä kuukautta, eikä dreeniä ja haavavanua ole näkynyt. Sissi on ilmeisesti

Leikkaushaava ennen tikkien poistoa

syönyt ne ja ne ovat edelleen sen vatsassa. Sissi on niitä koiria, jotka syövät kaikkea mitä ei saisi syödä.


Marusiskon kasvain uusi

Ikävä kyllä Sissin Maru-sisko jouduttiin marraskuussa nukuttamaan. Maru ja Sissi olivat äitinsä ainokaiset. Jostain oudosta syystä kummallekin kasvoi nisäkasvain. Maru oli aina ollut eläväinen ja energinen. Marulra oli poistettu nisäkasvain jo vuonna 2015. Marun keuhkot kuvattiin ennen leikkausta, eikä kasvain ollut ainakaan keuhkoihin levinyt. Yllytin omistajia steriloimaan Marun, jotta sen hormoonitoiminta olisi loppunut. Marua ei leikkautettu.

Kun kasvain uusi kesällä 2017, lääkäri oli tuumannut, että Maru oli liian vanha leikattavaksi. Syksyllä kasvain oli levinnyt ilmeisesti aivoihin, koska Maru ei pysynyt lopulta jaloillaan.

Tilannetta pitää seurata

Myös Sissin nisäkasvain voi uusia. Patologin mukaan Sissiltä poistettu kasvain oli pahanlaatuinen, mutta hidaskasvuista tyyppiä. Kuinkahan kauan Sissin kasvain ehti kasvaa ennen kuin huomasin sen.  Olin nimittäin kuvitellut, ettei steriloidulle nartulle tule nisäkasvaimia.  Kuulemma niitä voi tulla, ellei narttua leikata jo ennen ensimmäistä juoksua. 

Nyt Sissiä pitää tarkkailla, ettei mahdollinen uusi kasvain pääse kasvamaan alkua pitemmälle. Nyt töytyy koskettaa puuta, sillä kasvain ei ole uusinut, eikä Sissillä ole ollut muitakaan oireita, vaikka kasvaimen poistosta on kulunut pitkälti kolmatta vuotta 30.4.2020.

-------------------------

Sissi nukutettiin 16.10.2021. Nisäkasvain ei uusinut, mutta Sissin oikea takajalka halvaantui. Kipuja sillä ei tuntunut olevan ja se pääsi jopa kolmella jalalla tarpeilleen. Suomessa ei hyväksytä koirilla rattaita, joiden kanssa koira pääsee talutettuna turvallisesti liikkumaan. Eutanasia oli ainoa vaihtoento.

MA
 
Linda on tähtenä taivaalla