Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
KARKURIT.FI
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Kilpikonna karkuteillä

ilmoita katoaminen löytöeläintarhaan!

Heti kun konnan katoaminen on huomattu, tehdään tomaatti- tai appelsiinimehulla hajujälkiä ainakin neljästä ilmansuunasta konnan kotipihalle . Syksyllä ja kylminä kesäöinä konnaa houkutellaan lämpolampulla, jonka tuntumaan laitetaan sen omaa reksvisiittaa. Lamppu kiinnitetään puunoksaan, ettei konna polta itseään jos se palaa karkureissulta.

Naapurustoon jaetaan kuvallisia katoamislappuja.  Omakotitaloissa postilaatikkoihin, kerrostaloalueella jätehuoneen oviin ja ala-aulan ilmoitustaululle.  PALKKION lupaaminen konnan löytymisestä tai löytymisseen johtavasti vinkistä innostaa naapuruston lapaet pitämään silmänsä auki. Ilmoita myös netissä.

Kilpikonna on yllättävän nopea, ja se maastoutuu hyvin. Kun se lähtee, se liikkuu kuin armeijan sotilas. Maakonna kulkee tasaisessa maastossa noin 100 metriä viidessä minuutissa. Keltakorvakilpikonna puolestaan pujahtaa lähimpään lammikkoon tai järveen.

Konnan etsiminen kannattaa aloittaa heti sen kadottua, ja etsiä järjestelmällisesti pusikko pusikolta katsellen ja ääniä kuulostellen. Paras olisi jos etsijöitä olisi useita. Osa tutkii puskia ja peltoja ja osa polkuja ja teitä. Jos lähistöllä on puro, kannattaa mennä tarkistamaan onko vesikilpikonna jo löytänyt sen. Tosin se voi olla jo sukeltelemassa, jos karkaamisesta on aikaa.

Klpikonna ei lähde tunkeutumaan tiheään pusikkoon, kyllä se valitsee polun, matalan ruohon tai peräti tien. Toki se saattaa etsiytyä vaikka puutarhapensaaseen.

Jos perheessä on koira, voidaan yrittää etsiä myös sen kanssa. Kaverikoiralla etsimisohje tällä samalla sivulla. Hajujälkien tekeminen tosin ei taida konnan kanssa johtaa toivottuun lopputulokseen. Konna pitää löytää ns. manuaalisesti. Luonnossa riittää sille kesällä syötävää, joten routa ei aja porsasta kotiin.

Jos konnaa ei löydy, siitä ilmoitetaan löytöeläintarhaan, tehdään kuvallisia ilmoituksia ja jaetaan niitä riittävän laajalle alueelle. Ia etsitään edelleen.
Nelivarvaskilpikonna kaivautuu maan sisään. Jos se menee talvea odotellessa riittävän syvällä, se selviää talven yli ja saattaa löytyä keväällä..

Kun kilpikonna löytyy,kannattaa sen piha-aitaus korjata sellaiseksi, ettei se pääse aidan yli eikä ali. Aita on hyvä kaivaa 50-70 cm syvyyteen, myös korkeutta on oltava riittävästi. Jos konnaa pidetään vapaana pihalla, ei sitä saa laskea hetkeksikään silmistä.

Kun konnan kanssa ulkoillaan, sen kilpeen kannattaa kiinnittää lvi-teipillä kirkkaanpunainen kanttinauhanpalanen.  Jos konna yrittää karata,  sen löytäminen helpottuu huomattavasti.

Roudan alapuolella talvehtinut maakilpikonna