Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Vieraalla seudulla kadonnut kissa

Kun kissa karkaa uudesta kodista, hoitopaikasta, tai seudulla, jossa oltiin vain ohikulkumatkalla, saattaa se lähteä etsimään kotiaan.

Kissalla on niin hyvät aistit, että vaikka se on tuotu karkaamispaikkaan kantokopassa niin, ettei se ole voinut seirata matkantekoa auton ikkunasta, se tietää mitä tietä karkaamispaikalle saavuttiin. Se saattaa hiippailla pois näköpiiristä kun se matkaa eteenpäin ainoana päämääränään löytää tuttu ympäristö, josta karkaamispaikkaan lähdettiin.

Kun kissa kulkee jonkin matkaa, jossain vaiheessa se tajuaa kodin olevan liian kaukana. Ellei mitään estettä satu kissa palaa takaisin karkaamisseudulle, ja etsii talonalusen, vajan, ladon tai muun turvapaikan, joka voi olla hyvinkin lähellä karkaamispaikkaa ja pisimmillään jopa 1000 metrin päässä.

Jos kissa lähti hoitopaikasta tai uudesta kodista, pidetään varmuudeksi ruokaa ja karkurin oma käytetty, kanneton hiekkalaatikko karkaamispaikan pihalla (laatikko on kissan reviiriä). 

Ellei kissaa löydy, ja kadottaja joutuu jatkamaan matkaa, yritetään saada karkaamisseudulta joku kontaktihenkilö esim. eläinsuojeluyhdistyksestä auttamaan. Huolehdi siitä, että havaintopaikoille laitetaan ruokaa. Ruokapaikkojen pitää olla piilossa ohikulkijoilta. Ilmoita radiossa, postinkantajille, eläinlääkärille yms.  Varaudu siihen, että kissa joudutaan ehkä loukuttamaan.  Pyydä auttajaa tarkistamassa loukkua aika ajoin. loukuttamista ja loukun sijoituspaikkaa ei kerrota ulkopuolisille.

Kissan etsiminen

- Laita karkaamispaikan tuntumaan ruokaa ja omistajalle tuoksuva vaate josta kissa saa turvallisuuden tunteen, jos se palaa takaisin.
- Tee hajujälkiä.
- Myös kissan oman tai kaverikissan virtsan tuoksu houkuttaa kissaa palaamaan lähtöpaikalle. Laita sisävessa etupihalle his jus kissa on ehtinyt käyttää vessaa. Kerrostalossa kissan vessa sijoitetaan vain yöajaksi parvekkeen alle.  Päivällä sitä ei kerrostalopihalla voi talossa asuvien lasten takia pitää.

- Ilmoita karkaaminen löytöeläintarhaan
- Jaa katoamispaikkakunnalle kuvallisia ilmoituksia
HUOMI. Älä kerro rotukissan rotua ja karkaamistietä ellei tie ole kilometrien mittainen (Kissavarkaat, -vihaajat)

- Jos kissa  tunnistaa autosi äänen, aja mateluvauhtia, kun etsit autolla. Kissa saattaa näyttäytyä, kun se kuulee tutun auton äänen.

Ilmoita paikkakunnan lehdessä

Poikkeus vahvistaa säännön

Lapin lumo. Kun omistaja ottavat kissan mukaan Lappiin, ja kissa katoaa, se harvemmin jää karkaamispaikkakunnalle odottelemaan ja voi löytyä hyvinkin kaukaa. Tosin poikkeus vahvistaa tässäkin säännön.  

Muuallakaan Suomessa ei ihan jokainen kotiaan etsimään lähtevä kissa löydy karkaamisseudulta. Mäntsälässä autosta huoltoasemalla karkuun livahtanut Misa kyllästyi odottelemaan löytymistään. Se lähti vaeltamaan Espoota kohti. Omistaja sai Misasta yhden ainoan vinkin, kun Karkurit.fi -sivustolle tul havaintoilmoitus sinisilmäisestä kissasta. Ilmoitusta ei julkaistu. Soitimme havainnontekijälle ja pyysimme houkuttelmaan kissan sisälle. Havaintoilmoitus johti mäntsäläläisellä huoltoasemalla kadonneen Misan löytymiseen. 

Ulkopuoliset auttoivat
Mörökatti katosi Savossa, jossa sen kanssa oltiin vain käymässä. Omistajat palasivat kotiin Uudellemaalle. Karkuri ei ehkä olisi koskaan päässyt kotiin, elleivät omistajat olisi saaneet apua. Kaiken vapaa-aikansa kadonneiden kissojen löytymisen eteen töitä tekevä Kristiina vei omistajille katoamislaput ja myös katoamisseudulta löytyi apuri. Kun entinen villikissa Mörökatti löytyi, ilmeni, että se oli edennyt kolmisen kilometriä paikasta jossa se karkasi. 

Suklaanamio balineesi BB karkasi Sintiossa kesämökiltä. BB ei palannut takaisin tutulle mökille vaan oleili pari kuukautta noin kilometrin päässä mökiltä.  Vasta kun omistaja laputti, kissasta saatiin havaintotieto ja se löytyi.

Multian Väätäiskylällä hyppäsi 8-vuotias Kerttu-kissa autosta bussipysäkillä. Omistajaperheelle tuttu pariskunta oli kuskaamassa kissaa kotiin Lahteen.  Kissalla ei ollut kantokoppaa, koska se saa kopassa  paniikkikohtauksia. Auton ovi taidettiin avata epähuomiossa, kun autosta etsittiin kadonneita avaimia.  

Kerttu oli jo alun perin karannut tuttavaperheen mökillä, jonne oli muutama kymmenen kilometriä, ja kissan kotiin vielä pitempi matka.  Kissan omistajat olivat joutuneet lähtemään työkiireitten takia pois. Nyt se oli toistamiseen kateissa.Kertun emäntä laittoi katoamisilmoituksen Karkurit.fi -sivuille. Ilmoituksesta poistettiin heti tarkka katoamisosoite, jota ei internetissä kannata kuuluttaa. Miksikö. Syynä ovat kissanvihaajat ja kissavarkaat. Keväällä etsittiin Helsingissä kadonnutta, hetkeksi ulos laskettua kissaa monta viikkoa joka ikinen ilta. Kissa löytyi ulkomaalaisen espoolaisperheen hallusta. Sitä pidettiin sisäkissana, ja se oli alkanut pissata ympäriinsä. Kissan omineesta perheestä soitettiin kadottajalle ja käskettiin hakemaan kissa pois. Saivat jopa löytöpalkkion, joka oli luvattu kissan löytymiseen johtavasta tiedosta.

Kertun katoamispaikkakunnalta, Multian Väätäiskylältä löytyi ystävällinen kissaihminen, joka tarjoutui jakamaan katoamisilmoituksia ja muutenkin auttamaan. Ystävällinen paikkakuntalaisrouva oli hakenut eläinsuojeluyhdistyksestä loukun, koska iltaisin katoamispaikassa näyttäytynyt karkuri ei ollut antanut ottaa itseään kiinni.

28.7.16 Kertun omistaja soitti ja kiitti ohjeista. Kissa oli mennyt edellispäivänä loukkuun ja perheen isäntä oli lähtenyt noutamaan sitä kotiin. Kerroin Kertun emännälle, että kaikki eivät usko kissan palaavan katoamisseudulle, jos kissa lähtee ensin etsimään kotia. Onneksi suurin osa uskoo, eikä hylkää kissaansa. Kertun emäntä totesi, ettei hänkään uskonut. Hän mielsi, että hänen kissansa on viisaampi, mitä hän oletti. Nyt emäntä myös uskoo etsintäohjeeseen, joka on tehty kissankadottajien kokemuksista.

Punkaharjulla katosi kissa lomakodista juuri mökin viimeisenä vuokrapäivänä.  Omistaja sai puhelimitse ohjeita, kävi Imatralta laittamassa katoamisilmoituksia ja tekemässä hajujälkiä kissalle. Hän sai loukutettua kissan havaintopaikalta. Kissa oli 12 päivää kateissa.

Etsijäkoira jäljitti Espoon Odilammella kadonneen hoitokissan
Kun hoitopaikasta karanneen kissan omistaja palasi ulkomaanlomalta, hänelle kerrottin kissan kadonneen. Omistaja laittoi ilmoituksen karkurit.fi -sivuille ja kyseli puhelimessa etsintäohjeita. Kissaa kävi etsijäkoira etsimässä etsijäkoira, joka melkein tölrmäsi metsäpolulla karkuriin. Kissa säikähti ja ryntäsi pakooO. Omistaja sai etsijäkoiran omistajalta ohjeieen jättää alueelle mm. ruokaa. Omistaja alkoi käydä päivittäin kissan pakoilupaikassa huhuilemassa karkuria.  Lopulta kissa ilmestyi muutaman päivän päästä näkyville, antoi omistajan ottaa itsensä kiinni ja laittaa kantokoppaan.

Porissa ABC-asemalla karkuteille lähtenyt kissa palasi viiden tunnnin päästä takaisin karkupaikalle.  Kissan emäntä soitti, kun kissa löytyi ja kertoi, ettei hän ollut suostunut lähtemään kotiin ennen kuin kissa oli löytynyt!

FB-ilmoittelusivu vieraalla seudulla kadonneille kissoille