Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Kissa kateissa, ilmoittelu ja etsiminen

LYHYESTI

AINA KUN ON MAHDOLLISTA, pidä kissan kulkutie ulkoa sisälle avoimena

- Ilmoitus nettiin. Älä kerro karkaamisosoitetta, pyydä havainnot puhelimeen.
- Ilmoitus löytöeläintarhaan
- Laputtaminen näyttelee tärkeää osaa kissan etsimisessä, eli jaa kuvailmoituksia lähiympäristön postilaatikoihin, kerrostalojen roskakatosten oviin tai ilmoitustauluille ja lähikaupan seinälle. Ilmoitukseen laitetaan paikkakunta, kaupunginosa tai kylä, kadonneen tiedot, kuva ja omistajan puhelinnumero. Ellei havaintoja saada, laputtamisaluetta laajennetaan.  

- Laita puhelimeen koputus.

- Pidä kotipihalla / hoitopaikan pihalla KISSA HIEKKALAATIKKO, jonka pissakokkareet pilkotaan ja vessa jätetään ilman kantta. Kerrostalopihalla hiekkalaatikkoa pidetään ulkona vain yöllä alimman parvekkeen alla tai piilotetun kissaloukun vieressä. (Etteivät naapurin lapset pääse tonkimaan hiekkalaatikkoa)
- Vie kissanruokaa ulos. Vessan ollessa ulkona, ruoka voi olla kuivamuonaa, joka ei houkuta liikaa kärpäsiä
- Vie ulos myös raikasta vettä.
- Ellei kissa osaa pyydystää hiiriä, on ruokaa pidettävä hieman muuallakin kuin loukussa

- Etsi ja kutsu kissaa, etenkin hämärän aikaan.  TARKISTA SAAMASI HAVAINNOT.
- Maalla on syytä tarkistaa omat ja naapurien viljasiilot ja lietealtaat, ladot ja vajat joihin kissalla on vapaa pääsy.
- Kissa saattaa livahtaa naapurin autotalliin tai varastoon, MUTTA ilman laputtamista ei naapurisi tiedä etsiä sitä sieltä.
- Kissa tunnistaa omistajan auton käyntiäänen!
- Kaikki havainnot tarkistetaan itse
- Kissaa voi reilusti kutsua toisin kuin koiraa ja jos sillä on vinkulelu, vihkuta lelua samaan tahtiin kuin kissa tekee
- Jos kissa tykkää muista kissoista, nauhoita You Tubesta kissojen ääniä
- Tee hajujäljet
- Loukuta kissa

LISÄOHJEET ja selvennyksiä

Jos ilmoitat fb:ssä, pyydä havainnot puhelimeen tai messingeriin.

On ehdottoman tärkeää jakaa kuvailmoituksia kadonneesta. Niissä kerrotaan katoamisalue, ja puhelinnumero ilman tarkkaa katoamisosoitetta. 

Älä kerro rotukissan rotua, eikä minkään kissan karkaamisosoitetta, kun tiedotat katoamisesta. Ilmoita paikkakunta, kaupunginosa  tai kylä, katoamispäivä, eläinlaji ja onko kissa steriloitu sekä laita ilmoitukseen myös kuva ja puhelinnumero.

Ilmoita kissan tuntomerkit ja yhteystietosi kunnan löytöeläintarhaan.  On hyvä samalla tiedustella miten kauan ilmoitus on voimassa. Ilmoita myös naapurikuntiin, jos asut kunnan rajalla tai usean kunnan risteyksessä. Muista, ettei kaikilla löytöeläintarhoilla ole sirunlukijaa. 

VASTAA PUHELUIHIN JA LAITA PUHELIMEEN KOPUTUS! Havainnontekijästä / talteenottajasta on turhauttavaa soitella numeroon, joka on jatkuvasti varattuna!!  Jos ilmoitat Facebookissa, pyydä havainnot puhelimeesi jotta havaintopaikka pysyy rauhoitettuna ja karkuri saattaa olla siellä vielä, kun menet itse sinne.

Kun kissa on kadonnut, eikä se tule kutsumalla takaisin, jätä kotipihalle, kerrostalossa yön ajaksi alimman parvekkeen alle:- kissan oma puhdistamaton sisävessa ilman kantta (= kissan omaa reviiriä, ja kissa haistaa sen kilomerin päähän ellei ole vanginnut itseään jonnekin.)
- kissan peti tai petivaate, sekä kissanomistajan pesemätön t-paita tms.
- ruokaa, joka kesällä peitetään kärpästen varalta ohuella kankaalla. 
- kesällä myös vettä
- kissan leluja

Kissa saattaa käydä aika ajoin karkaamispaikalla, ellei se ole lukinnut itseään jonkun vajaan tai autotalliin.  Moni kissa on loukutettu nimenomaan karkaamispaikalle. Jos paikka ei ole kotipihalla, loukku pitää piilottaa huolella, ettei kissalle käy köpelösti mikäli joku vieras ehtii loukulle ennen loukuttajaa. Loukkuvahti tai riistakamera olisi hyvä hankkia valvomaan loukutusta.

Lehti-ilmoitus puri

When a cat is missing

Inform the animal shelter.

If the cat disappeared from your own house, take the cat’s indoor toilet outside without cover. It might bring the cat back, because it fears that a strange cat will smell the toilet.

Leave some food and water outside as well..

Share notes about the disappearance in the immediate surroundings.  The notes should only mention the city and the district. Use the same method when reporting a cat on the internet. Keep in mind that detection sites are not to be reported to outsiders brcause some people steel cats.

Ask your finnish  frend to read and tell you our Finish instruction.

Vieraalla seudulla kadonnut kissa

Kun kissa karkaa uudesta kodista, hoitopaikasta, tai seudulla, jossa oltiin vain ohikulkumatkalla, saattaa se lähteä etsimään kotiaan.  Jos se oli hoidossa, jonne jäi sen kissakaverit, se ei välttämättä lähde kotia etsimään elleivät kaveritkin karanneet. 

Kissalla on niin hyvät aistit, että vaikka se on tuotu karkaamispaikkaan kantokopassa niin, ettei se ole voinut seirata matkantekoa auton ikkunasta, se tietää mitä tietä karkaamispaikalle saavuttiin. Se saattaa hiippailla pois näköpiiristä kun se matkaa eteenpäin ainoana päämääränään löytää tuttu ympäristö, josta karkaamispaikkaan lähdettiin.

Kun kissa kulkee jonkin matkaa, jossain vaiheessa se tajuaa kodin olevan liian kaukana. Ellei mitään estettä satu kissa palaa takaisin karkaamisseudulle, ja etsii talonalusen, vajan, ladon tai muun turvapaikan, joka voi olla hyvinkin lähellä karkaamispaikkaa ja pisimmillään jopa 1000 metrin päässä.

Jos kissa lähti hoitopaikasta tai uudesta kodista, pidetään varmuudeksi ruokaa ja karkurin oma käytetty, kanneton hiekkalaatikko karkaamispaikan pihalla (laatikko on kissan reviiriä). 

Ellei kissaa löydy, ja kadottaja joutuu jatkamaan matkaa, yritetään saada karkaamisseudulta joku kontaktihenkilö esim. eläinsuojeluyhdistyksestä auttamaan. Huolehdi siitä, että havaintopaikoille laitetaan ruokaa. Ruokapaikkojen pitää olla piilossa ohikulkijoilta. Ilmoita radiossa, postinkantajille, eläinlääkärille yms.  Varaudu siihen, että kissa joudutaan ehkä loukuttamaan.  Pyydä auttajaa tarkistamassa loukkua aika ajoin. loukuttamista ja loukun sijoituspaikkaa ei kerrota ulkopuolisille.

Kissan etsiminen

- Laita karkaamispaikan tuntumaan ruokaa ja omistajalle tuoksuva vaate josta kissa saa turvallisuuden tunteen, jos se palaa takaisin.
- Tee hajujälkiä.
- Myös kissan oman tai kaverikissan virtsan tuoksu houkuttaa kissaa palaamaan lähtöpaikalle. Laita sisävessa etupihalle his jus kissa on ehtinyt käyttää vessaa. Kerrostalossa kissan vessa sijoitetaan vain yöajaksi parvekkeen alle.  Päivällä sitä ei kerrostalopihalla voi talossa asuvien lasten takia pitää.

- Ilmoita karkaaminen löytöeläintarhaan
- Jaa katoamispaikkakunnalle kuvallisia ilmoituksia
HUOMI. Älä kerro rotukissan rotua ja karkaamistietä ellei tie ole kilometrien mittainen (Kissavarkaat, -vihaajat)

- Jos kissa  tunnistaa autosi äänen, aja mateluvauhtia, kun etsit autolla. Kissa saattaa näyttäytyä, kun se kuulee tutun auton äänen.

Ilmoita pakkakunnan lehdessä

ONNELLISIA LÖYTYMISIÄ

Ulkopuoliset auttoivat
Mörökatti katosi Savossa, jossa sen kanssa oltiin vain käymässä. Omistajat palasivat kotiin Uudellemaalle. Karkuri ei ehkä olisi koskaan päässyt kotiin, elleivät omistajat olisi saaneet apua. Kaiken vapaa-aikansa kadonneiden kissojen löytymisen eteen töitä tekevä Kristiina vei omistajille katoamislaput ja myös katoamisseudulta löytyi apuri. Kun entinen villikissa Mörökatti löytyi, ilmeni, että se oli edennyt kolmisen kilometriä paikasta jossa se karkasi. 

Suklaanamio balineesi BB karkasi Sintiossa kesämökiltä. BB ei palannut takaisin tutulle mökille vaan oleili pari kuukautta noin kilometrin päässä mökiltä.  Vasta kun omistaja laputti, kissasta saatiin havaintotieto ja se löytyi.

Multian Väätäiskylällä hyppäsi 8-vuotias Kerttu-kissa autosta bussipysäkillä. Omistajaperhelle tuttu pariskunta oli kuskaamassa kissaa kotiin Lahteen.  Kissalla ei ollut kantokoppaa, koska se saa kopassa  paniikkikohtauksia. Auton ovi taidettiin avata epähuomiossa, kun autosta etsittiin kadonneita avaimia.  

Kerttu oli jo alun perin karannut tuttavaperheen mökillä, jonne oli muutama kymmenen kilometriä, ja kissan kotiin vielä pitempi matka.  Kissan omistajat olivat joutuneet lähtemään työkiireitten takia pois. Nyt se oli toistamiseen kateissa.Kertun emäntä laittoi katoamisilmoituksen Karkurit.fi -sivuille. Ilmoituksesta poistettiin heti tarkka katoamisosoite, jota ei internetissä kannata kuuluttaa. Miksikö. Syynä ovat kissanvihaajat ja kissavarkaat. Keväällä etsittiin Helsingissä kadonnutta, hetkeksi ulos laskettua kissaa monta viikkoa joka ikinen ilta. Kissa löytyi ulkomaalaisen espoolaisperheen hallusta. Sitä pidettiin sisäkissana, ja se oli alkanut pissata ympäriinsä. Kissan omineesta perheestä soitettiin kadottajalle ja käskettiin hakemaan kissa pois. Saivat jopa löytöpalkkion, joka oli luvattu kissan löytymiseen johtavasta tiedosta.

Kertun katoamispaikkakunnalta, Multian Väätäiskylältä löytyi ystävällinen kissaihminen, joka tarjoutui jakamaan katoamisilmoituksia ja muutenkin auttamaan. Ystävällinen paikkakuntalaisrouva oli hakenut eläinsuojeluyhdistyksestä loukun, koska iltaisin katoamispaikassa näyttäytynyt karkuri ei ollut antanut ottaa itseään kiinni.

28.7.16 Kertun omistaja soitti ja kiitti ohjeista. Kissa oli mennyt edellispäivänä loukkuun ja perheen isäntä oli lähtenyt noutamaan sitä kotiin. Kerroin Kertun emännälle, että kaikki eivät usko kissan palaavan katoamisseudulle, jos kissa lähtee ensin etsimään kotia. Onneksi suurin osa uskoo, eikä hylkää kissaansa. Kertun emäntä totesi, ettei hänkään uskonut. Hän mielsi, että hänen kissansa on viisaampi, mitä hän oletti. Nyt emäntä myös uskoo etsintäohjeeseen, joka on tehty kissankadottajien kokemuksista.

Punkaharjulla katosi kissa lomakodista juuri mökin viimeisenä vuokrapäivänä.  Omistaja sai puhelimitse ohjeita, kävi Imatralta laittamassa katoamisilmoituksia ja tekemässä hajujälkiä kissalle. Hän sai loukutettua kissan havaintopaikalta. Kissa oli 12 päivää kateissa.

Etsijäkoira jäljitti Espoon Odilammella kadonneen hoitokissan
Kun hoitopaikasta karanneen kissan omistaja palasi ulkomaanlomalta, hänelle kerrottin kissan kadonneen. Omistaja laittoi ilmoituksen karkurit.fi -sivuille ja kyseli puhelimessa etsintäohjeita. Kissaa kävi etsijäkoira etsimässä etsijäkoira, joka melkein tölrmäsi metsäpolulla karkuriin. Kissa säikähti ja ryntäsi pakooO. Omistaja sai etsijäkoiran omistajalta ohjeieen jättää alueelle mm. ruokaa. Omistaja alkoi käydä päivittäin kissan pakoilupaikassa huhuilemassa karkuria.  Lopulta kissa ilmestyi muutaman päivän päästä näkyville, antoi omistajan ottaa itsensä kiinni ja laittaa kantokoppaan.

Porissa ABC-asemalla karkuteille lähtenyt kissa palasi viiden tunnnin päästä takaisin karkupaikalle.  Kissan emäntä soitti, kun kissa löytyi ja kertoi, ettei hän ollut suostunut lähtemään kotiin ennen kuin kissa oli löytynyt!

Poikkeus vahvistaa säännön

Lapin lumo. Kun omistaja ottavat kissan mukaan Lappiin, ja kissa katoaa, se harvemmin jää karkaamispaikkakunnalle odottelemaan ja voi löytyä hyvinkin kaukaa. Tosin poikkeus vahvistaa tässäkin säännön.  

Muuallakaan Suomessa ei ihan jokainen kotiaan etsimään lähtevä kissa löydy karkaamisseudulta. Mäntsälässä autosta huoltoasemalla karkuun livahtanut Misa kyllästyi odottelemaan löytymistään. Se lähti vaeltamaan Espoota kohti. Omistaja sai Misasta yhden ainoan vinkin,

Loukutusohjeita 

Korkealta pudonnut kissa

Korkealta hypännyt (pudonnut kissa on todennäköisesti juossut shokissa piiloon. Jos kerrostalossa, jonka parvekkeelta tai ikkunasta kissa hyppäsi, on alatasanteita ja ulokkeita, ne pitää tarkastaa huolella.

Loukkaantunutta kissaa saa kuljettaa vain kahtokopassa. Kun kissa on löytynyt, se nostetaan varoen tasaisen alustan avulla kantokoppaan ja viedään välittömästi eläinlääkäriin. Varmista, että koppa on kunnolla kiinni. Kissa on hyvä salaamaan kivun. Kivulias kissa lohduttaa itseään kehräämällä.

Putoamiskorkeus vaikuttaa siihen, selviytyykö kissa hypystä. Jos kissa hyppäsi ekasta tai tokasta kerroksesta, se on todennäköisesti selvinnyt alas suht hyväkuntoisena. Jos kyse on kolmannesta tai vieläkin ylempää, kissa saattaa pudottuaan kyetä liikkumaan, mikäli putoamiskohdassa on pensas, nurmikko tai pehmeä hiekka. Loukkaantuneenakin kissa on sitkeä. Ellei putoaminen ole halvaannuttanut sitä, eikä sillä ole isoja vaurioita, se lähtee heti liikkeelle. Shokissa oleva kissa voi hakeutua pois tapahtumapihan piiristä ennen kuin kipu iskee. Missään tapauksessa ei loukkaantunut kissa lähde kilometrien päähän.

ELLEI KISSA LÖYDY VÄLITTÖMÄSTI, ilmoita katoaminen kunnan löytöeläintarhaan ja nettiin. Katoamisalueella laputetaan kaikki lähitalot, ilmoittamatta silti tarkkaa katoamisosoitetta, koska muutkin kuin "kissaihmiset" lukevat ilmoituksesi. 

Kerrostaloissa kuvailmoitukset laitetaan sekä ala-aulan ilmoitustaululle, että jäterakennuksen oven ulkopuolelle. Ulko-ilmoituksissa käytetään suojamuovia. Muista jättää ilmoituksista katuosoite pois. Riittää että siinä on valokuva ja puhelinnumero, jotta kissan bongannut voi soittaa, että pääset nopeasti paikalle ja saat vietyä kissan eläinlääkäriin.

Ellei korkealta hypännyt kissa löydy nopeasta, tärkeää on etsiä huolella, ja pyytää kaikki tutut kissaihmiset etsimistalkoisiin. Mikäli kissa on ollut shokkitilassa liikuntakykyinen, se on voinut livahtaa jonkun autotalliin tahi ryömiä ulkorakennuksen tai jäteastian alle. Kissa pitää ahtaista paikoista, joissa jonkinlainen katto suojaa sitä.  

Siltä varalta, että kissa liikuskelee, vaikka sitä ei näkysikään. pidetään putoamiskohdan lähellä, alimman parvekkeen alla tuoretta kissanruokaa. Laita parvekkeen alle myös kissan vessa siksi aikaa, kun talon lapset ovat sisätiloissa, eli yöksi.

Jotta kissa tuntisi olonsa turvalliseksi mikäli se ruokapaikalle pääsee, jätä sinne myös omistajan pesemätön vaate. Vaatteen pitää olla niin iso, että kissa voi levätä sen päällä. Kissaa voidaan myös yrittää loukuttaa alimman parvekkeen alle laitetulla loukulla. Yöajaksi parvekkeen alle kannattaa viedä houkuttimeksi kissan kanneton vessa, jonka pissahiekkoja ei vaihdeta puhtaiksi.

Tee karkurille hajujäljet

Kadonnutta lemmikkiä voidaan houkutella hajujäljillä suuntaan, jonne sen halutaan kulkevan. Esimerkiksi havaintopaikalta voidaan tehdä hajujälki lähtöpaikkaan, joka voi olla kadonneen koti, kylä-, tai hoitopaikka.  Ellei havaintoja ole saatu, hajujäljet tehdään suunnista, joissa arvellaan karkurin liikkuvan. Miten kaukaa jälki vedetään, on jokaisen omassa harkinnassa. Ellei varmaa havaintoa ole, jäljestä tuskin kannattaa tehdä kilometrien mittaista. Hajujälki tehdään oman kävelykohdan vierelle.

KISSALLE 
hajujäljen voi valmistaa  kissan lempikärkäruuasta tehosekoittimella ja kuumalla vedellä, joka jäähdytetään ennen laittamista pulloon, jossa on reiällinen korkki. Jäljen tekemiseksi esimerkiksi havaintopaikalta kotiin, valitaan turvalisin reitti, jolle nestettä valutetaan. Kissan hajuaisti on sen verran tarkka, että puolen metrin välejäkin voi jättää, jos matka on pitkä. Loukulle vedettäessä jäljen on hyvä olla yhtenäinen. Huom. jos käytät talvella  lisukkeena öljyä, jäätymisen estämiseksi, käytä laadukasta oliiviöljyä.

KOIRALLE
voi käyttää grillimakkaraa, jauhettua maksaa tai mitä tahansa tuotetta, josta koira tykkää. Esimerkiksi yksi grillimakkara kuumaa vesilitraa kohden. Nälkäinen, iso tai keskikokoinen koira saattaa innostuessaan seurata hajujälkeä sen verran nopeasti, ettei metrinkään hajuton kohta haittaa, Pienelle koiralla ei jätetä kovin pitkää hajutonta kohtaa.  


 Vieraalla seudulla kadonnut kissa

Korkealta pudonnut kissa

Tee hajujäljet

Katoamisilmoittelu